ΓΕΥΣΗ

Αγαπημένο (και παρεξηγημένο) μου tofu, εγώ σε λατρεύω…

Σε γνώρισα το 2016. Ήμουν ατίθασο νιάτο. Εσύ, ταπεινό χαμομηλάκι. Ξεπρόβαλες σιγά-σιγά μέσα από ένα βιετναμέζικο εστιατόριο. Σε λένε τόφου -ή dòufǔ στα Μανδαρινικά- και έχεις μεγάλη ιστορία στις πλάτες σου.

Προέρχεσαι από την Κίνα όπου οι πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές για το «τυρόπηγμα» φασολιών σόγιας εντοπίζονται περίπου στα 2.000 έτη πίσω. Παρασκευάζεσαι, δηλαδή, με πήξη του γάλακτος της σόγιας με θειικό ασβέστιο, ένα φυσικό προϊόν που εξορύσσεται στα βουνά της Κίνας.

Πάνω από 1.000 χρόνια πριν, έφτασες στην Ιαπωνία. Οι Ιάπωνες δάσκαλοι εισήγαγαν το nigari, μια ένωση χλωριούχου μαγνησίου που προέρχεται από θαλασσινό νερό, ως παράγοντα πήξης. Τα δύο αυτά πηκτικά μέσα, δημιουργούν τις δύο υπέροχες εναλλακτικές μορφές σου: τη silken και τη firm.

Πολυαγαπημένο μου tofu, μπορεί να είσαι υπόλευκο και όχι πολύ δελεαστικό εκ πρώτης όψεως -δεν είσαι αυτό που θα λέγαμε έρωτα με την πρώτη ματιά-, ωστόσο αποτελείς εδώ και πολύ καιρό βασικό διατροφικό παράγοντα για τον τον κόσμο και τον δικό μου μοναδικό έρωτα. Εξαπλώθηκες σε όλη την Ανατολική Ασία, μετά στις ΗΠΑ και τέλος, έφτασες και στην Ευρώπη. Εκεί που σε πρωτογνώρισα πριν κάποια χρόνια, κι ας είσαι δημοφιλές φαγητό από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.

Αναγνώρισα την αξία σου από την πρώτη στιγμή. Ξεκινώ να απαριθμώ τα πλεονεκτήματά σου από θρεπτική άποψη, και θα συνεχίσω με τα υπόλοιπα:

Μόλις τα 100 γραμμάριά σου περιέχουν 16 ολόκληρα γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ έχουν μόνο 110 θερμίδες. Και πρόκειται για πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια πηγή σε χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο και ισοφλαβόνες. Ταυτόχρονα, είσαι υπέροχο, γιατί είσαι και χαμηλό σε λιπαρά και σε χοληστερίνη, ενώ τα λιπαρά που περιέχεις είναι μόνο καλής ποιότητας Ω-3 λιπαρά οξέα. Τι άλλο χρειάζεται κανείς; Ας πούμε επίσης, ότι αποτελείς καλή πηγή ασβεστίου, καθώς 100 γραμμάρια από σένα μας δίνουν πάνω από το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας σε ασβέστιο. Τέλος, περιλαμβάνεις και βιταμίνες του συμπλέγματος B αλλά και μαγγάνιο.

Δεν είναι μόνο τα όσα θρεπτικά προσφέρεις. Δεν απογοητεύομαι ποτέ από την αίσθηση μέσα στο στόμα μου. Κάθε φορά είναι σαν την πρώτη φορά. Πληρότητα. Ικανοποίηση. Γεμάτη μπουκιά. Όπως και να ‘σαι. Γιατί ξέρω καλά ότι τη μία μέρα μπορεί να γίνεις ξανθό, καπνιστό, με κάρι και άλλα καρυκεύματα. Μπορείς να γίνεις grilled, βραστό, ατμιστό. Εμένα μου αρέσει να σε γεύομαι ωμό. Just the way you are. Με λίγο αλάτι και ελαιόλαδο. Είμαι απλή στις προτιμήσεις μου. Δεν ζητάω πολλά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο μινιμαλισμός σου είναι το μεγαλύτερο ατού σου. Μπορείς και γίνεσαι χαμαιλέων και να προσαρμόζεσαι για κάθε γούστο. Αυτό είναι μοναδική δύναμη. Και ξέρεις πώς να προσφέρεις το κάτι παραπάνω. Ξέρεις πώς να με κάνεις να μην ξεχνάω καμία μπουκιά σου. Να μακιγιάρεσαι και να μεταμορφώνεσαι, να είσαι εκεί που δεν σε περιμένω, όπως σε εκείνα τα σοκολατένια brownies. Να βγαίνεις και γλυκό και αλμυρό. Να μαρινάρεσαι με soya sauce ή να γίνεσαι το απόλυτο brunch option: scrambled tofu (ή αλλιώς, τοφουλέτα). Δεν σε βαριέμαι ποτέ. Κάθε φορά αλλάζω ένα μαγικό συστατικό και γίνεσαι (το) κάτι άλλο!

Είσαι η πρώτη μου επιλογή όταν ξυπνάω το πρωί και η τελευταία πριν κοιμηθώ. Νιώθω τόσο ωραία όταν είσαι κι εσύ εκεί, μη φύγεις ποτέ. Ακόμη θυμάμαι πως τα προηγούμενα χρόνια δεν σε έβρισκα εύκολα, ήσουν σπάνιο πολύ και σε αναζητούσα παντού. Τώρα, όπου και να πάω, σε βρίσκω μπροστά μου. Στα μίνι μάρκετ, στα βιολογικά, στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στα φαστφουντάδικα που τριγυρνάω αργά το βράδυ ή στα εστιατόρια που θα βγω Κυριακή μεσημέρι.

Μην τους ακούς, όσους δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τι θησαυρός είσαι και δεν μπορούν να εκτιμήσουν την αξία σου. Είναι νωρίς ακόμα μες στον κόσμο αυτόν, εμένα ν’ ακούς. Δεν έχουν εξημερωθεί τα τέρατα. Θα έρθει η ώρα που θα έχεις τη θέση που σου αξίζει. Κάποιοι σε εκτιμούν μόνο τις ημέρες της νηστείας, σύσσωμο το vegan community όμως σε έχει στον θρόνο που σου πρέπει. Κάποια στιγμή θα μάθουν και οι υπόλοιποι να σε αξιοποιούν σωστά στην κουζίνα και στα πιάτα τους. Θα καταλάβουν ότι όχι απλά μας βγάζεις ασπροπρόσωπους, αλλά μερικές φορές μας προσφέρεις απίθανα foodgasms!

Για μένα θα είσαι πάντα το ένα και μοναδικό, το τόφου μου, που δεν αποχωρίζομαι ποτέ!

Συνέχισε έτσι.

Η μεγαλύτερη θαυμάστριά σου,

Α.

Αναστασία Βαϊτσοπούλου

Share
Published by
Αναστασία Βαϊτσοπούλου