Μια πρόσκληση γνωριμίας από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη, και το διήμερο ταξίδι στην Κρήτη είχε αφετηρία από εκεί που ξεκίνησε ένα από τα πιο γνωστά επιχειρηματικά Κρητικά success story: τον παλιό παραδοσιακό φούρνο της οικογένειας στον Πλάτανο Κισσάμου. Εκεί όπου, το 1948, ο Χαρίτος Τσατσαρωνάκης φούρνισε για πρώτη φορά ψωμί για τις ανάγκες του χωριού και εκεί όπου μερικά χρόνια αργότερα γιος του Νίκος Τσατσαρωνάκης είχε την ιδέα της παραγωγής κριθαρένιου παξιμαδιού. Σήμερα 70 χρόνια μετά, ο Νίκος Τσατσαρωνάκης, συνοδευόμενος από τις τρεις κόρες του, οι οποίες έχουν λάβει την σκυτάλη της λειτουργίας της οικογενειακής επιχείρησης, μας υποδέχθηκε στον ίδιο χώρο για να μας συστήσει τον νέο taste ambassador της εταιρείας – και γνωστό για την αγάπη του για την κρητική κουζίνα – σεφ Δημήτρη Σκαρμούτσο.

Στον παραδοσιακό αυτόν φούρνο που λειτουργεί ακόμα, δοκιμάσαμε για πρωινό διάφορες παρασκευές των παξιμαδιών «Το Μάννα» συνοδευόμενες από κρητική γραβιέρα, ανθότυρο, ντοματίνια, ελιές, μέλι καθώς και το φρεσκοφουρνισμένο κρίθινο ψωμί (από το οποίο γίνεται και το αντίστοιχο παξιμάδι), που βγήκε ζεστό από τον φούρνο και ταίριαξε εξαιρετικά με μοναδικό κρητικό αγουρέλαιο.

Μετά από αυτή την πρώτη πρωινή γευσιγνωσία παξιμαδιού, σειρά είχε η ξενάγηση από τον κ. Νίκο Τσατσαρωνάκη στο εργοστάσιο της επιχείρησης, ο οποίος έχει στήσει με εμμονική προσήλωση στην λεπτομέρεια, έναν state of the art βιομηχανικό χώρο που διασφαλίζει την ποιότητα (και βασικό: την σταθερότητα της ποιότητας) των προϊόντων του. Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την πανταχού παρούσα ανθρώπινη παρουσία (μέρη τη διαδικασίας όπως το χάραγμα της ζύμης, ο διαχωρισμός των κομματιών των ψημένων φραντζόλων κ.α. γίνονται σε κάποιους κωδικούς ακόμα με το χέρι), όσο και με την επένδυση στο χρόνο: το κάθε παξιμάδι διπλοφουρνίζεται και στην συνέχεια περνάει το στάδιο της αργής «ωρίμανσης», διατηρώντας έτσι την ποιότητα και φρεσκάδα του. Από εδώ φεύγουν 53 διαφορετικά προϊόντα, τα οποία διανέμονται σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό σε χώρες όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ν. Αφρική και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Επόμενος σταθμός ήταν η πλατεία του χωριού και το τραπέζι που στήθηκε με προϊόντα «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη κι επιμελήθηκε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος για να επιστεγάσει την συνεργασία τους. Σερβίροντάς μας πιάτα που συνδυάζουν τις γευστικές μνήμες της κρητικής κουζίνας και την φιλοσοφία της παράδοσης με την σύγχρονη διατροφική κουλτούρα, όπως αβγά με στάκα και τριμμένο παξιμάδι, ντακάκια με τομάτα και κινόα και τσιγαριαστό αρνάκι με παξιμάδι, ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δήλωσε: «Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος, φημισμένος για τα προϊόντα της, τους ανθρώπους της και την ξεχωριστή της κουλτούρα. Είμαι ενθουσιασμένος για τη συνεργασία μου με αυτή την ξεχωριστή οικογένεια θέτοντας ως κοινό στόχο να γνωρίσει ο κόσμος τους μοναδικούς διατροφικούς συνδυασμούς του παξιμαδιού «Το Μάννα». Συνδυασμοί που αφορούν όλα τα γεύματα της ημέρας με πολλά και διαφορετικά προϊόντα, πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να το συνδυάζουμε έως τώρα».

Επιστέγασμα του ταξιδιού ήταν η επίσκεψή στο Τσατσαρωνάκειο Πολιτιστικό Πολύκεντρο στον Κίσσαμο, που αποτελεί δωρεά της οικογένειας που χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την ανέγερση και τον εξοπλισμό του. Το εντυπωσιακό κτίριο περιλαμβάνει χώρους εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών και διαλέξεων αλλά κυρίως αίθουσες εκμάθησης αγιογραφίας ψηφιδωτού, παραδοσιακής μουσικής, αλλά και κοινωνικά φροντιστήρια, θεατρική ομάδα, φωτογραφική ομάδα τα οποία παρακολουθούν δωρεάν τουλάχιστον 400 άτομα από την γύρω περιοχή.