Categories: ΓΕΥΣΗ

Τι να τρως για να παίρνεις πρωτεϊνη αν θέλεις να κόψεις το κρέας

Όταν αποφάσισα να κόψω το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά πριν από 6 χρόνια, η μοναδική μου απορία ήταν από πού θα παίρνω την πρωτεΐνη, που χρειάζεται ο οργανισμός για να δουλεύουν τα πράγματα ρολόι. Και για να είμαι και φουλ ειλικρινής έπρεπε να μάθω όχι μόνο για λόγους καλής υγείας, αλλά και για να απαντάω σε όλους αυτούς που θα με ρωτούσαν «και πρωτεΐνη από πού παίρνεις;».

Αν και ακόμα δεν είμαι vegan, αλλά lacto-ovo vegetarian, οπότε ναι, παίρνω ζωϊκή πρωτεϊνη από αυγά και τυρί, παρόλα αυτά υπάρχουν πάρα πολλές φυτικές επιλογές, που μπορούν να με κάνουν να τρώω όσο γίνεται λιγότερο από τα δύο παραπάνω.

Εδώ είναι, λοιπόν, μία λίστα από τις καλύτερες πηγές φυτικής πρωτεϊνης, που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά σε περίπτωση που αποφασίσεις να κόψεις εσύ το κρέας και εγώ να γίνω πια vegan:

1. Φακές

Η αλήθεια είναι πως μέχρι πρότινος άκουγα για φακές και γινόμουν Λούης. Αυτό όμως μέχρι να τις δοκιμάσω σε σαλάτα και μάλιστα μαζί με ρύζι. Τότε τις λάτρεψα. Πρόκειται για ένα όσπριο, το οποίο είναι πηγή πρωτεϊνών χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά και μία καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου. Το 26% των θερμίδων των φακών προέρχεται από πρωτεΐνες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει περίπου 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, το οποίο είναι περίπου τόσο πρωτεΐνη όσο ένα μπιφτέκι.

2. Μαύρα Φασόλια

Τα μαύρα φασόλια είναι ένα άλλο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες. Όχι μόνο είναι φουλ στην πρωτεΐνη, αλλά περιέχουν, επίσης, σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, χαλκό και ψευδάργυρο, που συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών οστών. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι για να φας τον Σούπερμαν των φασολιών, αλλά εμένα το αγαπημένο μου είναι burger με μπιφτέκι από μαύρα φασόλια, κινόα (ακόμα μία φυτική πηγή πρωτεϊνης) και γλυκοπατάτα. Για να ξέρεις, υπάρχουν περίπου 15 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι μαγειρεμένων μαύρων φασολιών.

3. Ρεβίθια

Ένα φλιτζάνι ρεβίθια περιέχει 14,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή ινών και υδατανθράκων. Αν τα βάλεις στο μενού σου τα πιθανά οφέλη για την υγεία σου θα περιλαμβάνουν τη διατήρηση της χαμηλής αρτηριακής πίεσης, την καλή λειτουργίας της καρδιάς και του πεπτικού συτήματος. Δεν χρειάζεται να πω ότι λατρεύω το χούμους και ακόμα περισσότερο το σοκολατένιο χουμους.

Διαβάστε την συνέχεια στο LadyPapaya.com, κάνοντας κλικ εδώ.

Lady Papaya