BIFTEKI_DONKEYANDTHECARROT

 Υπάρχει κάτι στην προετοιμασία ενός δείπνου, που το κάνει ξεχωριστό. Ιδίως όταν πρόκειται για ξεχωριστά άτομα: τους δικούς μας ανθρώπους. Είτε το έχεις με την κουζίνα, είτε όχι, αν μπεις στην διαδικασία να ετοιμάσεις ένα δείπνο, νιώθεις λίγο σαν chef σε εγκαίνια εστιατορίου. Θες όλα να αρέσουν σε όλους και μάλιστα να αρέσουν τόσο που θα ξανάρθουν. Σαν να κρίνεται η φήμη σου κατά κάποιο τρόπο (κουλό, αλλά, ισχύει αν το σκεφτείτε!).  Τα δείπνα με φίλους, είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που μας απόμεινε ή μάλλον το καλύτερο πράγμα που έχει αναδείξει η κρίση. Μας έφερε όλους λίγο πιο κοντά, έστω και για τους λάθος λόγους.

Ένα δείπνο για φίλους, συνήθως έχει μπόλικη προετοιμασία. Είτε είναι pizza night, είτε Barbecue marathon, το πότε θα βγει τι στο τραπέζι, μετράει. Κανείς δε θέλει μια μπριζόλα σόλα και μια κρύα πίτσα. Άρα, ο οικοδεσπότης το πιο πιθανό είναι να πήξει εκείνη την ημέρα και με μια μπύρα κατά τη διάρκεια του γεύματος, να είναι ήδη έτοιμος για ύπνο. Πόσο μάλλον, αν η πρόσκληση για φαγητό έχει και μια τσαχπινιά, μια επίφαση γκουρμεδιάς. Εκεί, τρεχάτε ποδαράκια μου!

Το κρέας συνήθως είναι το πιο safe υλικό όταν περιμένεις κόσμο. Ο κιμάς δε, σε βγάζει ασπροπρόσωπο με χίλιους δυο τρόπους. Είτε φτιάξεις μεξικάνικο πικάντικο κιμά με φασόλια και πιπεριές, είτε φτιάξεις κεφτεδάκια για το ούζο, είτε μπιφτέκια με σάλτσα, ε, δύσκολα θα υπάρξει άτομο που δε θα φάει. Εκτός κι αν δεν τρώγονται. Για να μην τα πολυλογώ, ο κιμάς μας αρέσει, είναι φίλος μας, είναι ευέλικτος φίλος και σπανίως σε προδίδει. Το μπιφτέκι βέβαια, θέλει μια μαστοριά. Μου πήρε πολλά χρόνια να καταφέρω να κάνω ένα πραγματικά αφράτο μπιφτέκι που να κόβεται με την καρδιά ενός μαρουλιού. Αυτό συνέβαινε επειδή έχω μια ψύχωση, να μαγειρευτεί ΚΑΛΑ το κρέας. Έτσι, παρόλο που γνώριζα ότι το πέθαινα χίλιες φορές το μπιφτέκι, ένιωθα ότι έκανα το χρέος μου και μαζί του πέθαναν και όσα θα μπορούσαν να μας αρρωστήσουν. Ναι, ήταν πέτρα. Κάναμε και εμείς την καρδιά μας πέτρα και το τρώγαμε.

Είχα δοκιμάσει με ντομάτα τριμμένη, χωρίς καθόλου ψωμί ή φρυγανιά, με βρώμη, με γάλα, με γιαούρτι, με ξύδι, με λάδι μέσα, χωρίς λάδι μέσα, με προζυμένιο ψωμί, με κρασί κλπ κλπ.

Δοκίμασα λοιπόν κάτι εντελώς τυχαία. Και όταν λέω εντελώς τυχαία, το εννοώ. Η συνταγή στον Γαστρονόμο, έλεγε για μπιφτέκια χωρίς ψωμί με σόδα και γιαούρτι και εγώ πέρα από τα τριμμένα κρεμμυδάκια, διάβασα και τριμμένα καρυδάκια. Ναι. Το παθαίνω αυτό. Όπου βλέπω πχ τη λέξη ‘’διατροφή’’ διαβάζω ΠΑΝΤΑ ’’διαστροφή’’. Και γενικώς, διαβάζω άλλα αντί άλλων. Το θέμα είναι ότι τα μπιφτέκια έγιναν σούπερ, όπως ακριβώς υποσχόταν η συνταγή και είχαν και αυτό το κάτι, το γήινο, το ξυλώδες που τα έκανε ξεχωριστά! Επίσης, το γεγονός ότι ανακατεύεις τα υλικά το βράδυ και ψήνεις την άλλη μέρα, είναι το τέλειο πιάτο όταν περιμένεις παρέα και δε θες να σε βρουν με την ποδιά οι καλεσμένοι.

Όσο απλό κι αν είναι ένα δείπνο, τρία πράγματα πρέπει να τα έχει: Σαλάτα, κυρίως, επιδόρπιο. Έβαλα την σαλάτα στα ορεκτικά και την έκανα δύο σε ένα, τόσο για οικονομία χρόνου αλλά και για οικονομία γενικότερα. Για σαλάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε τον ντάκο λίγο πειραγμένο. Γιατί να πειράξεις κάτι εύκολο και υπέροχο και να το κάνεις λίγο πιο χρονοβόρο; Ξέρω ΄γω; Για να δοκιμάσεις  μια άλλη εκδοχή του. Μη φανταστείτε ότι απαιτεί και ιδιαίτερο κόπο. Απλώς ψήνεις τα ντοματάκια. Άντε, βάζεις και ντρέσινγκ.

Και για γλυκό, τι; Κάτι εύκολο, φθηνό, και νόστιμο. Κάτι που να φτιάχνεται αν γίνεται μόνο του; Μπεζέδες. Μάλλον, αντί για πολλούς μπεζέδες (βλ. μαρεγκάκια) μια μεγάλη βάση μαρέγκας, περιχυμένη με Gianduja aka τζιαντούγια (σοκολάτα με πάστα φουντουκιού ή αλλιώς πραλίνα) καβουρδισμένα φουντούκια και καραμελωμένα κουμ κουάτ. Ακούστηκε σιδηρόδρομος ε; Δεν είναι. Στην τελική, ρίξτε ένα φρούτο της αρεσκείας σας και ας μην το καραμελώσετε. Και τώρα που είπα φρούτο. Ορίστε. Έχει και φρούτο το μενού.

Μπιφτέκια αφρός

Για 4 άτομα

500 γρ κιμάς (μισός χοιρινός, μισός μοσχαρίσιος)

1 μέτριο κρεμμύδι, στο μούλτι

Μαϊντανός ψιλοκομμένος, 1/3 από ματσάκι

3 κουταλιές της σούπας γιαούρτι

1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα

2 κουταλιές της σούπας καρύδια, στο μούλτι να γίνουν σκόνη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ρίγανη

Αναμιγνύουμε καλά τα υλικά και τα βάζουμε στο ψυγείο από το βράδυ της προηγούμενης μέρας (ή για τουλάχιστον 2 ώρες). Την άλλη μέρα, πλάθουμε μέτρια μπιφτέκια, τα βάζουμε σε ταψάκι,  τα αλείφουμε με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο γκριλ για ένα τέταρτο περίπου, γυρίζοντάς τα μόνο μια φορά. Συνοδεύουμε με λαχανικά ή πατάτες.

DAKOS_DONKEYANDTHECARROT

Ντάκος στο ποτήρι

Για κάθε ποτήρι θα χρειαστούμε

1 παξιμαδάκι ντακάκι (Υπάρχουν και μπουκιές)

Ξυνομυζήθρα ή ανθότυρος (μια κουταλιά της σούπας)

4-5 τοματίνια, ψημένα και κομμένα στα δύο

Ντρέσινγκ: 3 μέρη λάδι, 1 μέρος μπαλσάμικο, 1 μέρος πετιμέζι

(η αναλογία προσαρμόζεται ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός)

Κόβουμε και ψήνουμε τα τοματίνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C, μέχρι να μαραθούν. Βρέχουμε τα παξιμάδια και τα σπάμε. Γεμίζουμε μια στρώση ενός κολονάτου ποτηριού με σπασμένο παξιμάδι, προσθέτουμε το ανθότυρο ή την μυζήθρα, ρίχνουμε 4-5 τοματίνια και περιχύνουμε κατά βούληση με το ντρέσινγκ.

MARINGUE_DONKEYANDTHECARROT

Μαρέγκα με τζιαντούγια, καβουρδισμένα φουντούκια και καραμελωμένο κουμ κουάτ

Για την μαρέγκα

4 ασπράδια αυγών, σε θερμοκρασία δωματίου

1 κούπα ζάχαρη άχνη

Δυο κάψουλες βανίλιας/βανιλίνη

Μερικές σταγόνες λεμονιού

Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα ασπράδια να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε μια μια κουταλιά ζάχαρη να λιώσει καλά. Μετά ρίχνουμε τις βανίλιες και στο τέλος μερικές σταγόνες λεμονιού. Τρίβουμε λίγο μείγμα ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Αν  ‘’νιώθουμε’’ τη ζάχαρη ξαναχτυπάμε. Αν όχι, ρίχνουμε την μαρέγκα σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 80 βαθμούς για 3 ώρες περίπου. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε την μαρέγκα μέσα μέχρι να κρυώσει εντελώς.

Για την τζιαντούγια

Υπάρχει έτοιμη στο σούπερ μάρκετ, ή σε πιο ακριβά ζαχαροπλαστεία. Την σπάμε την ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (την ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει όχι να καεί).

Για τα καβουρδισμένα φουντούκια

Σε ταψάκι ρίχνουμε τα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Μόλις αρχίσουν να μυρίζουν ωραία τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Για τα καραμελωμένα κουμ κουάτ.

Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 φλυτζάνια ζάχαρη, ενάμιση φλιτζάνι νερό και τα κουμ κουάτ ή όποιο φρούτο θέλουμε. Ανακατεύουμε μια δυο φορές καλά να ομογενοποιηθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε να βράσει περίπου ένα πεντάλεπτο, από την στιγμή που θα πάρει βράση. Ξεχνάμε  για λίγο τα φρούτα στο ζεστό σιρόπι.

Συναρμολόγηση: Πρώτα η βάση μαρέγκας, από πάνω η λιωμένη σοκολάτα, από πάνω τα φουντούκια και τα σουρωμένα/καραμελωμένα κουμ κουατ. Σπάμε κομμάτια και τρώμε κατά προτίμηση με τα χέρια. Όσο πιο τσαπατσούλικα, τόσο καλύτερα.