Κύριος Δημήτρης 

Processed with VSCOcam with p8 preset

Ο κύριος Δημήτρης είναι περίεργη ιστορία. Όπως λέει, βρέθηκε τυχαία να κάνει αυτή τη δουλειά όταν πήγε να δουλέψει προσωρινά στο σουβλατζίδικο της οδού Ευρυπίδου  και τελικά έμεινε ως σήμερα. 27 χρόνια αργότερα. Ακόμα και τώρα, όταν τον ρωτάνε τι δουλειά κάνει του φαίνεται παράξενο να λέει σουβλατζής. Έχει αποφασίσει όμως, ότι εφόσον αυτό είναι που κάνει σε καθημερινή βάση, θα το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Και το κάνει. Μέσα σε αυτά τα 27 χρόνια, ο κύριος Δημήτρης βίωσε όλη την αλλαγή που ήρθε στο κέντρο με την κρίση να κλείνει τις βιοτεχνίες και τα διάφορα καταστήματα και να τον αφήνει μόνο του να ψήνει τα σουβλάκια του πλέον για όσους τον ξέρουν και τα μπιφτέκια του για τους μουσουλμάνους που δουλεύουν στη γύρω περιοχή και μπορεί η θρησκεία τους να μην επιτρέπει το χοιρινό καλαμάκι, αλλά ο ουρανίσκος τους εκτιμά το φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά.

Χρήσιμο: Σετ με το κλασικό σουβλάκι του κυρίου Δημήτρη μπορεί να μάθεις και τα τελευταία νέα του ΣΥΡΙΖΑ από κανέναν βουλευτή του (από τα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου).

Σουβλάκια Δημήτρης, Ευριπίδου 74 & Μενάνδρου, ανοιχτά 9.30πμ – 5.00μμ 

Παναγιώτης 

panagiotis1

Είναι στο ίδιο σημείο, κοντά στο γήπεδο της Προοδευτικής, 40 χρόνια. Ανοίγει στις 6 το απόγευμα και κρατάει ως τη 1 το πρωί. Κάποτε υπήρχαν χαρτάκια προτεραιότητας στον πάγκο που δίνεις παραγγελία για να τηρείται μια κάποια τάξη. Όση τάξη επέτρεπε η προσμονή για το εκπληκτικό μπιφτέκι του στα κάρβουνα που τύλιγε μέσα σε τραγανή πίτα, μαζί με τη γλυκιά κόκκινη σάλτσα του και το χειροποίητο τούρμπο τζατζίκι του. Αυτό ήταν το μόνο που σέρβιρε. Πλέον, αναγκαστικά σερβίρει και χοιρινό καλαμάκι. Και πατάτες. Άμα επιμείνεις να στις βάλει μέσα στο τυλιχτό, θα το κάνει. Αλλά δε θα κρύψει τη δυσανασχέτηση στο πρόσωπό του. Ο κύριος Παναγιώτης δεν είναι ο πιο ομιλητικός τύπος, όπως κάθε αληθινός «τεχνίτης» που συναντάς. Μιλάει η τέχνη του. Κι εσύ απαντάς με μουγκρητά απόλαυσης στις πρώτες δαγκωνιές.

Processed with VSCOcam with m5 preset

Χρήσιμο: Επειδή η γενναία κουταλιά από το με έξτρα σκόρδο τζατζίκι του πέφτει από πάνω στο τέλος, και μπορεί να σου τρέξει οπότε να βρεθείς να γλύφεις δάχτυλα, ή ζήτα μικρότερη ποσότητα, ή ζήτα να στο βάλει μέσα πριν το τυλίξει.

Παναγιώτης, Γρηγορίου Λαμπράκη 104, Νίκαια, 2105622355

*Αυτά είναι τα 10 καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης για εμένα. Πολλοί δε θα συμφωνήσετε. Αλλά τα επέλεξα με βάση την παραδοσιακή συνταγή και την ιστορία του εδέσματος. Όχι με την «εφευρετικότητα» και τις «ανατρεπτικές» παραλλαγές νεωτεριστικών σουβλατζίδικων ή αλυσίδων. Καλή όρεξη και, για το Θεό, ΜΗ βάζετε μέσα πατάτες.

…to be continued.

Και τώρα πείτε μας εσείς στα comments ποια πιστεύετε ότι είναι τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας.

1 2