Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΓΕΥΣΗ

Στο Roosters θέλουν ο καφές να σταματήσει να είναι ρουτίνα και να γίνει απόλαυση

Στη γωνία της 25ης Μαρτίου και της Κώστα Βάρναλη στο Περιστέρι υπάρχει πια ένα μαγαζί που θυμίζει Σκανδιναβία και σερβίρει εκλεκτές ποικιλίες καφέ από προσεκτικά διαλεγμένες φάρμες σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική.

Αθήνα δεν είναι μόνο το κέντρο της, είναι και εκείνες οι γειτονιές που συναντάς αν περάσεις από την άλλη μεριά του Κηφισού, με πρώτη και καλύτερη το Περιστέρι που φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια αποκτά ολοένα και περισσότερους θαυμαστές και αρχίζει να γίνεται πιο εξωστρεφές. Σε αυτό έχουν συμβάλλει και τα μαγαζιά που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, δίνοντας της έναν άλλο πιο σύγχρονο αέρα, χωρίς να χάνει όμως και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Ένα από αυτά είναι και το Mind the Cup που μερικά χρόνια πριν έβαλε την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη του καφέ όταν συμπεριλήφθηκε στα 25 καλύτερα café παγκοσμίως από το Buzz Feed.  

Στα αριστερά φαίνεται το μεγάλο καβουρδιστήρι που το «λούζει» φυσικό φως.

Με την εστίαση κλειστή όμως και τις ιδέες και την όρεξη για δουλειά και καφέ να μην τελειώνουν ποτέ, ο Χρήστος Καβράκος, ένας εκ των ιδρυτών του θρυλικού πια Mind the Cup των δυτικών προαστίων, αποφάσισε μαζί με τον φίλο και κουμπάρο του Γιώργο Στενόνα δημιουργήσουν το Roosters, ένα μαγαζί αφιερωμένο στον καλό καφέ και το σωστό καβούρδισμά του. Με ποικιλίες από μικρές φάρμες στην Κολομβία, την Ινδονησία, τον Παναμά και την Αιθιοπία, ο Χρήστος και ο Γιώργος ελπίζουν πολύ σύντομα να είναι σε θέση να εφοδιάζουν και άλλα café της πόλης και όχι μόνο. «Όλοι οι κόκκοι καβουρδίζονται εδώ», λέει ο Χρήστος Καβράκος. «Το μαγαζί χωρίζεται σε δυο μέρη. Το βιομηχανικό κομμάτι και το κομμάτι της λιανικής. Το βιομηχανικό κομμάτι στηρίζεται στις συνεργασίες χονδρικής που έχουμε με άλλα μαγαζιά. Σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να εξαπλώσουμε τον καλό καφέ σε όλη την Ελλάδα».

Από αριστερά: Ο Γιώργος Στενός και ο Χρήστος Καβράκος

Μέσα από ταξίδια που έχουν κάνει και οι δυο σε όλον τον κόσμο ανακάλυψαν τις ποικιλίες θα θέλουν να συστήσουν στο ελληνικό κοινό. Χαρακτηριστικά η ποικιλία που έρχεται από την Αιθιοπία, είναι από φάρμα που ανήκει σε ελληνικά χέρια, την οποία επισκέφτηκαν το 2019 για δέκα μέρες και μπόρεσαν να πειραματιστούν με τον καφέ και να φέρουν αυτή την εμπειρία μαζί τους πίσω στην Αθήνα. Ένα άλλο τέτοιο ταξίδι ήταν και αυτό στο Μπουκέτ του Παναμά, ένα τροπικό ηφαιστειογενές μέρος μέσα σε έντονη ζούγκλα. «Εκεί βρίσκεις τις πιο ωραίες γκέισες, που στην γλώσσα των καφετζήδων είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και ακριβές ποικιλίες». Στο Roosters τον καφέ δεν τον απολαμβάνεις μόνο στο χέρι, αφού μπορείς να τον προμηθευτείς και από το ράφι για να τον απολαύσεις και στο σπίτι σου.

Τα σακιά που φιλοξενούν τους κόκκους καφέ από όλο τον κόσμο.

Μπαίνοντας κανείς στο Roosters το πρώτο πράγμα που προσέχει είναι οι απλές, καθαρές γραμμές και το φυσικό φως του ήλιου που μπαίνει από τις μεγάλες τζαμαρίες και λούζει τον χώρο για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο πρωταγωνιστής είναι πάντα ο καφές και οι ποικιλίες του. Πάνω από το καβουρδιστήρι υπάρχει φωταγωγός που επιτρέπει να μπαίνει άπλετο φυσικό φως για να ξεχωρίζει κάθε κόκκος κατα τη διάρκεια του καβουρδίσματος. «Αγαπάμε και οι δυο τον καφέ και θεωρήσαμε πως ήρθε η ώρα να το παρουσιάσουμε αυτό στον κόσμο. Να του μεταφέρουμε δηλαδή, τον ρομαντισμό μας για την τέχνη του καφέ. Είμαστε από εκείνους που ξυπνούν όχι απλά για να πιουν τον καφέ τους, αλλά για να τον απολαύσουν», λέει ο Χρήστος Καβράκος που αποφάσισε από τα 18 του κιόλας ότι με αυτό θέλει να ασχοληθεί. 

Τα σφολιατοειδή ψήνονται μέσα στο μαγαζί.

Εκτός από τον καφέ όμως, στο Roosters μπορεί να βρει κανείς φρέσκους χυμούς της εταιρείας Verve που ανήκει σε δυο νέες γυναίκες και φτιάχνονται στην Ελλάδα, vegan σοκολάτες που καρβουρδίζονται στο κέντρο της Αθήνας στο Παγκράτι, βιολογικά τσάι της εταιρείας Rhoeco που έχει έδρα στην Θεσαλλονίκη, σφολιατοειδή που ψήνονται στο μαγαζί, ορισμένα από τα οποία μάλιστα προέρχονται από τον φούρνο του Mind the Cup, bagels που παρασκευάζονται στην ανοιχτή κουζίνα του Roosters για να μπορεί ο καταναλωτής να βλέπει ανά πάσα στιγμή πως φτιάχνεται αυτό που έχει παραγγείλει, αλλά και φυσικά κρασιά Ελλήνων και ξένων οινοποιών.

Τα bagels παρασκευάζονται στην ανοιχτή κουζίνα του Roosters.

Στόχος του Γιώργου και του Χρήστου είναι να μπορούν να συνεργάζονται με νέους ανθρώπους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μοιράζονται ένα κοινό όραμα μαζί τους. «Ψάχνουμε συνεχώς νέους ανθρώπους που να ταιριάζουν στην δική μας φιλοσοφία και νομίζω ότι προς τα εκεί κατευθύνονται όλα. Σε μικρούς παραγωγούς που επενδύουν και αυτό είναι ότι καλυτερο γι’ αυτή την χώρα. Να βρίσκονται σιγά-σιγά διαμαντάκια για να υπάρχει μια εξέλιξη», επισημαίνει ο Γιώργος Στενός. Αυτά όμως, είναι μόνο η αρχή, καθώς σκοπός των δυο φίλων και συνεταίρων είναι ο κατάλογος του μαγαζιού να εμπλουτίζεται συνεχώς και να αλλάζει. «Θέλουμε να κάνουμε συνέχεια rotation. Θέλουμε κι εμείς οι δυο να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και μας αρέσει αυτό να το μοιραζόμαστε και με τον κόσμο. Πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο ταιριάζει στον χώρο μας και σε αυτό που ονειρευόμαστε να χτίσουμε». 

Βιολογικά τσάι της ελληνικής εταιρείας Rhoeco.

Σοκολάτες made in Greece… αλλά και made in Denmark.

Οι Αθηναίοι αγαπούν τον καφέ, είτε τον απολαμβάνουν στο χέρι πηγαίνοντας στην δουλειά, είτε στην άνεση του σπιτιού τους, είτε στο τραπέζι μιας καφετέριας, γιατί κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει και θα ξανακαθίσουμε σε τραπέζια όλοι μαζί. Αυτή την αγάπη για τον καφέ θέλει να γιορτάσει το Roosters και φαίνεται πως όλοι οι δρόμοι οδηγούν πια στο Περιστέρι.

Roosters: 25ης Μαρτίου και Κώστα Βάρναλη, Περιστέρι
Instagram: theroosters.co
POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.