Categories: ΓΕΥΣΗ

Στο Fatto a Mano του Παλαιού Φαλήρου συνεχίζουν την παράδοση του καλού παγωτού

Όσο μεγαλώναμε ξέραμε ότι το καλοκαίρι έμπαινε και επίσημα όταν τρώγαμε το πρώτο μας παγωτό. Κι αφού κάναμε την αρχή με το πρώτο μας χωνάκι, σειρά είχε ο αγώνας που κάναμε με τους φίλους μας για το ποιος έχει φάει τα περισσότερα. Βλέπετε όταν είσαι μικρός η επιτυχία του καλοκαιριού μετριέται από τα παγωτά που έχεις φάει. Μεγαλώνοντας βέβαια, μάθαμε ότι μια από τις μεγάλες χαρές της ενηλικίωσης είναι και το γεγονός πως πια μπορούμε να τρώμε παγωτό όπου θέλουμε, όσους βαθμούς κι αν έχει έξω. Όταν ενηλικιώνεσαι καταλαβαίνεις ότι αν το παγωτό είναι καλό, τότε δεν έχει εποχή. 

Για όλους εμάς που δηλώνουμε λάτρεις του παγωτού, το να βρούμε εκείνο που πραγματικά θα μας κλέψει τις εντυπώσεις, είναι μια μικρή αλλά νόστιμη περιπέτεια. Αν αγαπάς το παγωτό, δεν μετράς τα χιλιόμετρα, αρκεί να βρεις εκείνο που θα γίνει το νέο αγαπημένο σου. Κάπως έτσι, σε μια τέτοια «περιπετειώδη αναζήτηση», ο δρόμος μας μας οδήγησε στο Παλαιό Φάληρο, εκεί όπου το νέο Fatto a Mano αναμένεται να γίνει τόπος συνάντησης για όσους αγαπούν το παγωτό και όχι μόνο. 

Φτάνοντας στον αριθμό 86 της Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου εκείνο που σου τραβά αμέσως την προσοχή είναι ο μινιμαλισμός στη διακόσμηση και οι καθαρές γραμμές, που κάνουν το παγωτό να πρωταγωνιστεί. Άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν λίγες εβδομάδες και έχει ήδη καταφέρει να αποκτήσει το δικό του κοινό, το οποίο το έχει κάνει μόνιμη στάση στις καθημερινές του βόλτες. Οι γεύσεις που θα δει κανείς στην βιτρίνα του που γυρνά συνεχώς, απευθύνονται σε όλα τα γούστα και σίγουρα θα βρείτε εκείνη που θα γίνει η νέα αγαπημένη σας.

Από τον κατάλογο ξεχωρίζουν τα sorbet, τα οποία μοιάζουν ιδανική επιλογή ειδικά αυτές τις μέρες που ο υδράργυρος έχει φτάσει στα ύψη και όχι μόνο. Ένα ένα τα φρούτα καθαρίζονται προσεκτικά και γίνονται απολαυστικό παγωτό, ενώ το κάθε sorbet έχει διαφορετική υφή και δομή. Στο Fatto a Mano χρησιμοποιούνται μόνο φρέσκα ελληνικά (εκτός του ανανά και του Mango που είναι εισαγωγής) φρούτα εποχής, ενώ δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος πουρέ, πάστας, χρωστικής ή οποιοδήποτε άλλο πρόσθετο. Φυσικά οι επιλογές στα sorbet αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και την διαθεσιμότητα σε φρέσκα φρούτα. Ο συνδυασμός φράουλα, πεπόνι σίγουρα δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους. Ζητήστε να σας το σερβίρουν σε ένα από τα χωνάκια τους, τα οποία θα ψήσουν μπροστά σας. 

Αν όμως είστε από εκείνους που προτιμούν την κρεμώδη υφή του παραδοσιακού παγωτού, τότε και πάλι στο Fatto a Mano έχουν φροντίσει να βρείτε την γεύση εκείνη που θα σας κάνει να την αναζητάτε ξανά και ξανά. Θέλοντας πάντα να πρωτοπορούν, χωρίς όμως να ξεχνούν τις αξίες που κάνουν ένα παγωτό καλό, οι άνθρωποι που ευθύνονται για κάθε νέα γεύση που φτάνει στην βιτρίνα του μαγαζιού, συνεχίζουν να πειραματίζονται. Κάπως έτσι προέκυψε και το παγωτό ρακόμελο, ένα από τα signature παγωτά τους, το οποίο φτιάχνεται από φρέσκο γάλα, θυμαρίσιο μέλι από τον Ψηλορείτη, ξύλα κανέλας, αρωματικό γαρύφαλλο και κρητική τσικουδιά. Στις signature γεύσεις του Fatto a Mano θα βρείτε παγωτό λουκούμι τριαντάφυλλο από ολόφρεσκο γάλα, ελληνικά λουκούμια και τριαντάφυλλο, αλλά και παγωτό ανθότυρο κρήτης με θυμαρίσιο μέλι, μια γεύση που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Ξεχωριστή θέση στον κατάλογο έχει και το παγωτό cassata siciliana, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την παραδοσιακή ιταλική συνταγή του φημισμένου γλυκού, ενώ το παγωτό με μαστίχα Χίου, λεμόνι και κομμάτια κίτρο είναι κατάλληλη επιλογή για να δροσιστείτε τις ζεστές μέρες του Αυγούστου.

Στο Fatto a Mano όμως, εκτός από τα λαχταριστά παγωτά και sorbet, την παράσταση κλέβουν και τα γλυκά. Είναι ένα από τα λίγα καταστήματα που έχουν πιστοποίηση Valrhona Expert στην Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει πως δύσκολα θα βρείτε αυτές τις γεύσεις κάπου αλλού. Η panna cotta με σοκολάτα Dulcey της Valrhona, μάνγκο και passion fruit, το προφιτερόλ με κρέμα σοκολάτας γάλακτος και bitter Valrhona, κρέμα patisserie με αυθεντική βανίλια Μαδαγασκάρης, και choux, αλλά και τα χειροποίητα muffins και soft cookies, τα οποία συνοδεύουν τον specialty μονοποικιλιακό καφέ της εταιρίας Kudu, είναι μερικές μόνο από τις γλυκές επιλογές που προσφέρει το Fatto a Mano. Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι τούρτες παγωτό, στις οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν μικροί και μεγάλοι. 

Πριν από δεκαπέντε χρόνια ο Γιάννης Νύκταρης αποφάσισε να πάρει την μηχανή του και να γυρίσει τον κόσμο. Σε αυτά του τα ταξίδια γνώρισε και αγάπησε το ιταλικό παγωτό. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, αποφάσισε να μετατρέψει αυτή του την αγάπη σε ένα μαγαζί, έναν τόπο συνάντησης για όσους αγαπούν το καλό παγωτό. Δεκαπέντε χρόνια μετά, ένα ακόμα Fatto a Mano, ανοίγει τις πόρτες του, αυτή τη φορά στο Παλαιό Φάληρο, συνεχίζοντας την παράδοση του καλού παγωτού. Όπως λέει και ο ίδιος ο Γιάννης Νύκταρης, «Όταν ο κόσμος τρώει παγωτό πάντα χαμογελάει».

Fatto a Mano: Συνταγματάρχου Ζησιμόπουλου 86, Παλαιό Φάληρο 175 64
Instagram: fatto_a_mano_gelato
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι