ΓΕΥΣΗ

Στην Αρακλειά για τυρολουκουμάδες με γραβιέρα Νάξου και προβάτσες με κεφτεδάκια

«Το νησί ήταν το ησυχαστήριο μου επιστρέφοντας από την έντονη σεζόν της Μυκόνου και τώρα είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Από μικρός άλλωστε περνούσα τις διακοπές του Πάσχα και του καλοκαιριού εδώ». Έτσι περιγράφει ο σεφ Γιάννης Γαβαλάς την σχέση του με την Ηρακλειά, το μικρό νησί των Κυκλάδων, από το οποίο κατάγονταν και οι δυό γονείς του και που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε προορισμό για όσους αγαπούν να κάνουν διακοπές με ήσυχους και αργούς ρυθμούς. Αυτή η αγάπη του για το νησί των προγόνων του ήταν που τον έκανε το 2019 να ανοίξει την Αρακλειά, ένα εστιατόριο, πρωταγωνιστής του οποίου είναι τα τοπικά προϊόντα και οι καλές, φρέσκες πρώτες ύλες. Ο ίδιος περιπλανήθηκε για χρόνια στα εστιατόρια της Αθήνας και των Κυκλάδων, ήξερε όμως πως ήθελε πάντα να δώσει οντότητα, σάρκα και ψυχή στο όνειρό του στο νησί των παιδικών του καλοκαιριών.

«Τα πιάτα του εστιατορίου θα τα χαρακτήριζα ρεαλιστικά, χωρίς απαραίτητα αυτούσιες Κυκλαδίτικες συνταγές αλλά με αυθεντικά τοπικά υλικά από δεκαπέντε νησιά των Κυκλάδων που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία Αιγαίου»,  εξηγεί ο Γιάννης Γαβαλάς όταν τον ρωτάμε ποια είναι η έμπνευση πίσω από τα πιάτα που δημιουργεί στην Αρακλειά. «Οι πρώτες ύλες  είναι κυρίως από μικρούς παραγωγούς, τόσο της Ηρακλειάς όσο και από τα γύρω νησιά, που κυριολεκτικά ”υιοθετούμε” δημιουργώντας μια σχέση αλληλεγγύης και συμπόρευσης, όπως επίσης και δέκα Κυκλαδίτικα τυροκομεία, οκτώ Κυκλαδίτικα οινοποιεία και έξι μικροζυθοποιίες του Αιγαίου, συνθέτοντας ένα μοναδικό παζλ τοπικών προϊόντων». Εδώ η φάβα καλλιεργείται από τον ίδιο τον σεφ, τα τυριά έρχονται από τη Νάξο, την Ίο και την Άνδρο, τα ψάρια είναι φρέσκα από τα νερά του Αιγαίου και τα κατσικάκια έχουν μεγαλώσει τρώγοντας ότι βγάζει η γη της Ηρακλειάς. Ακόμα και τα βότανα τα μαζεύει ο Γιάννης Γαβαλάς μόνος του από διάφορες γωνιές του νησιού του. 

Ο κατάλογος στην Αρακλειά δεν είναι τεράστιος, είναι όμως αρκετός για να σε κάνει να απορροφήσεις όλες τις γεύσεις των Κυκλάδων. Οι τυρολουκουμάδες με γραβιέρα Νάξου και γίδινο κεφαλοτύρι Ίου πάνω σε χειροποίητα κονφί ντομάτας και λεμονιού, το συριανό χταποδάκι, μαρινάτο σε κόκκινο ξύδι με θυμάρι/δενδρολίβανο, λιαστή τομάτα και βλαστάρια κάπαρης Σύρου, η Φάβα Ηρακλειάς με χειροποίητη λακέρδα και μαριναρισμένα ντόπια τοματίνια αλλά και η λαδένια Κιμώλου με πελτέ-ντοματοζούμι Μήλου, κρεμμύδια ξερά και ρίγανη, ξεχωρίζουν στα ορεκτικά. 

Φάβα Ηρακλειάς με λακέρδα

Τυρολουκουμάδες

Όσο αφορά τα κυρίως, το μενού που έχει φτιάξει ο Γιάννης Γαβαλάς περιλαμβάνει ψάρι, αλλά και κρέας. Όλα ντόπια. Το μαγιάτικο στην Αρακλειά, γίνεται φιλέτο σε σουβλάκι με μοσχολέμονο και αρωματικό ταμπουλέ λαχανικών με γλυκό τραχανά, ενώ το καλαμάρι σερβίρεται γεμιστό με σπανακόρυζο στη σχάρα και βινεγκρέτ λευκού ταραμά. Από τα πιο ξεχωριστά ίσως πιάτα του καταλόγου είναι το ντόπιο κατσίκι, γεμιστό με ρύζι, συκωτάκια και μάραθο, μια παραδοσιακή Πασχαλινή συνταγή της Ηρακλειάς. Παραδοσιακό πιάτο του νησιού είναι επίσης και οι προβάτσες Ηρακλειάς φρικασέ με αγριομάραθο και κεφτεδάκια από φρέσκο μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά στο τηγάνι με ελαιόλαδο. Για το τελείωμα μπορείτε να επιλέξετε γαλακτομπούρεκο με κρέμα καραμέλας και αλάτι βραχιάς ή ξεροτήγανο με κρέμα λεμονιού, σουσάμι, κανέλα και δυόσμο.

Κατσίκι Αρακλειανό με κυκλαδίτικα μυρωδικά

Προβάτσες με κεφτεδάκια

Κοφτό μακαρονάκι φάβας με καλαμάρι, χταποδάκι και κρέμα Σαν Μιχάλη Σύρου.

Στην Αρακλειά ο Γιάννης Γαβαλάς φιλοδοξεί να αναβιώσει τα πιάτα των παιδικών του χρόνων και να τα συστήσει στους επισκέπτες του νησιού των Μικρών Κυκλάδων. Και το καταφέρνει. Έφτιαξε το εστιατόριό του στο παλιό πατρικό των Γαβαλάδων, διατηρώντας τη βασική διάταξη και αξιοποιώντας τα έπιπλα που ήδη υπήρχαν στον χώρο, για να διατηρήσει την καθαρή του ενέργεια και την θετική αύρα καλωσορίσματος που πάντα είχε ως σπίτι. Αυτό είναι που κάνει και την γευστική εμπειρία να μην μοιάζει καθόλου επιτηδευμένη. Φεύγοντας από την Αρακλειά αυτό που σου μένει στο τέλος είναι η καθαρότητα των γεύσεων που δοκίμασες και η εκπληκτική θέα από το μπαλκόνι. 

Αρακλειά: Άη Γιώργης, Ηρακλειά,
Τηλέφωνο: 22850-71.570 | 6944-862.603
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι