speak easy_10

Το πρώτο secret bar άνοιξε στις αρχές του χρόνου στο κέντρο της Αθήνας και από τότε μέχρι σήμερα έχει ωθήσει πολύ κόσμο να γυρνάει στα στενά γύρω από το Σύνταγμα και να ρωτάει «Συγγνώμη, μήπως ξέρετε που είναι το Speakeasy;». Όσοι λοιπόν στάθηκαν τυχεροί και πήραν τις σωστές πληροφορίες για να ανακαλύψουν το κατώφλι του, από δω και πέρα θα μπορούν να κρατούν στο χέρι είτε τα premium ποτά τους (δέκα ετικέτες τζιν, άλλες τόσες παλαιωμένο ρούμι, ενώ το ουίσκι φτάνει τις τριάντα) είτε τα καλοκαιρινά cocktails τους και να κουνιόνται ρυθμικά στις jazz, swing και soul επιλογές του dj στην νέα υπόγεια (ναι, και όμως) αυλή του. Χτυπώντας το κουδούνι και κατεβαίνοντας τη σκάλα, στα δεξιά της μπάρας υπάρχει πλέον ένας χώρος που τα γλαστράκια του, τα φερ φορζέ έπιπλα και οι σιδερένιες πέργκολες του δημιουργούν ένα κλίμα μιας άλλης εποχής που θυμίζει αυλές μονοκατοικιών της δεκαετίας του ’50.

Aν και λειτουργεί δοκιμαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα, η τζαμένια πόρτα της πρωτότυπης αυλής θα ανοίξει επισήμως αυτή την Πέμπτη από τις δέκα και μετά, ενώ ποδαρικό θα κάνουν με ένα live η Sugahspank παρέα με τους Swing Shoes. O Αντώνης Φερράρας, ο ένας εκ των τριών «μυστικοπαθών» ιδιοκτητών, εξηγεί το πως ένα μπαρ κάτω από το έδαφος ανοίγει μια αυλή. «Πρόκειται για έναν πρώην αποθηκευτικό χώρο, αλλά για πολύ καιρό σκεφτόμασταν πως πρέπει να τον αξιοποιήσουμε με κάποιον τρόπο. Το concept έτσι και αλλιώς του μαγαζιού έχει να κάνει με κάτι το κρυφό, όπως ήταν τόσο καιρό και αυτό το δωμάτιο. Δεν θέλαμε να χαλάσουμε το στυλ του μπαρ αλλά δεν θα μπορούσαμε να μην έχουμε στοιχεία στο νέο χώρο από αυλές που θυμίζουν παλιά Αθήνα. Προς το παρόν, δεν θα αλλάξουμε κάτι στον κατάλογο, ωστόσο υπάρχουν κάποιες σκέψεις για τη δημιουργία ενός μενού με φαγητό. Είναι η καλοκαιρινή όψη του μαγαζιού για εκείνους που θεωρούν πως θα τους πέσει βαρύ ένα υπόγειο μπαρ για το καλοκαίρι, αφού βγαίνοντας στην αυλή θα νιώσουν πιο άνετα, καθώς έχει αναμφίβολα δροσιά».

speak easy_09
speak easy_08

Η μυσταγωγία φαίνεται να έλκει τους νυχτοπερπατητές της πόλης. Όσον αφορά την επιτυχία του μαγαζιού που μετράει μόλις λίγους μήνες ζωής, απαντά «Ήμουν σίγουρος ότι θα μαθευτεί από στόμα σε στόμα το που βρίσκεται, χωρίς να κάνουμε σχεδόν τίποτα. Απλά στείλαμε μηνύματα στους φίλους μας ότι ανοίξαμε και τους παρακαλέσαμε να μην διαδώσουν τη διεύθυνση. Παρόλα αυτά, από την πρώτη μέρα έγινε πανικός. To μυστήριο που καλύπτει το μαγαζί είναι αυτό που ιντριγκάρει και κάνει αρχικά τους πελάτες μας να έρθουν εδώ, το θέμα είναι να τους κάνεις να μείνουν έχοντας καλά ποτά, έμπειρους bartenders και ποιοτική μουσική. Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι πως έρχονται πάρα πολλοί τουρίστες, μπορεί να ανοίξει η πόρτα και να μπουν δεκαπέντε Ιάπωνες κάνοντάς με να αναρωτιέμαι πως το βρήκαν. Μάλλον βλέπουν κόσμο να μπαινοβγαίνει συνεχώς και δοκιμάζουν και εκείνοι να μπουν. Έτσι και αλλιώς όμως, στο εξωτερικό έχουν συνηθίσει τέτοιου είδους μαγαζιά και όσο να ‘ναι οι ξένοι έχουν περισσότερη παιδεία πάνω στη jazz μουσική».

Ποιες είναι όμως οι αναμνήσεις εκείνες που ώθησαν τον ίδιο στο να αξιοποιήσει την επέκταση του μαγαζιού κατά αυτό τον τρόπο; «Σε πολύ μικρή ηλικία ζούσα σε σπίτι με αυλή, αλλά εδώ και πολλά χρόνια στο σπίτι μου βλέπω μόνο βεράντα. Ωστόσο έχω αναμνήσεις από την αυλή του χωριού μου στην Ικαρία. Αγαπημένη μου στην Αθήνα είναι εκείνη που βρίσκεται στο Σπίτι cocktail bar στο Χαλάνδρι».

*Το Speakeasy βρίσκεται (κάπου) στην οδό Λέκκα στο Σύνταγμα.

facebook.com/TheSpeakeasyAthens

speak easy_15
speak easy_14
speak easy_13
speak easy_11
speak easy_07
speak easy_05
speak easy_04