ΓΕΥΣΗ

Για γαλακτομπούρεκο στο Ρεσιτάλ, το νέο ποπ ζαχαροπλαστείο του Μετς

Ο Λεωνίδας Δελληγιάννης και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος κάποτε μοιράζονταν την ίδια σχολική αίθουσα. Πολλά χρόνια αργότερα βρέθηκαν να μοιράζονται τον χώρο του Ρεσιτάλ, του νέου πολύχρωμου ζαχαροπλαστείου που ήρθε να προσγειωθεί στην γειτονιά του Μετς.

Ο πρώτος είναι ο ιθύνων νους πίσω από μερικά από τα πιο επιδραστικά μαγαζιά της Αθήνας (Κάιν, Kobra) και ο δεύτερος είναι pastry chef με μεγάλη θητεία σε κορυφαία fine dining εστιατόρια και πολυτελή ξενοδοχεία της Ελλάδας και της Αυστρίας. Οι δυο τους ένωσαν αυτή τη φορά τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό σε μια από τις πιο ιστορικές γειτονιές της πρωτεύουσας.

Περνώντας κανείς την πόρτα του Ρεσιτάλ, το πρώτο που θα δει είναι μια μεγάλη ανοιχτή κουζίνα, από αυτές που έχουμε συνηθίσει στα καλά εστιατόρια της πόλης. Λίγο αργότερα το μάτι θα περιπλανηθεί στο ποπ σύμπαν που έχει δημιουργήσει η ομάδα του Studiomateriality, που ευθύνεται για μερικούς από τους πιο ευφάνταστους και ιδιαίτερους χώρους της πόλης και όχι μόνο.

Στους τοίχους δεσπόζουν μεγάλα πορτρέτα κοριτσιών που απολαμβάνουν λαίμαργα τα γλυκά τους, ενώ μια μεγάλη αυλαία που θυμίζει έναστρο ουρανό και δεν πέφτει ποτέ, κρέμεται πάνω από την κουζίνα. Στον έξω χώρο υπάρχουν λευκά μεταλλικά τραπεζάκια και μεγάλες τέντες που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους σε όσους θέλουν να απολαύσουν από νωρίς το γλυκό ή τον καφέ τους. 

Στο Ρεσιτάλ μπορούν και συναντώνται το μοντέρνο με το κλασικό και αυτό μοιάζει να γίνεται αβίαστα. 

Μους μαστίχα με πραλίνα σουσάμι και ντακουάζ καρύδι

Βάσκικη τάρτα με κονφί μαυροκέρασο, μπισκότο βουτύρου και αμυγδαλόκρεμα

Όσο αφορά τον κατάλογο αυτός χωρίζεται σε τρία μέρη. Πρωινό, βιτρίνα, βραδινό. Έτσι, το πρωί μαζί με τον καφέ σας μπορείτε να δοκιμάσετε μια μηλόπιτα μιλφέιγ με καραμέλα μίσο, φασκόμηλο και κρεμέ καραμέλια ή μια βασκική τάρτα με κονφί μαυροκέρασο, μπισκότο βουτύρου και αμυγδαλόκρεμα. Τα γλυκά βιτρίνας είναι πέντε και ξεχωρίζουν η μους μαστίχας με πραλίνα σουσάμι και ντακουάζ καρύδι, η τάρτα με τα φρέσκα φρούτα, το σαμπλέ βανίλια και την κρέμα πατισερί, αλλά και η μους γάλακτος με κρέμα jivara, γλάσο καραμέλας και πραλίνα με δημητριακά.

Εδώ το γαλακτομπούρεκο είναι τραγανό και φτιάχνεται με τρία είδη βουτύρου.

Όσο για το γαλακτομπούρεκο που είναι από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του Ρεσιτάλ, ο Δημήτρης Γεωργόπουλος και η ομάδα του το φτιάχνουν με τρία διαφορετικά είδη βουτύρου. Όσο προχωρά η μέρα και πέφτει ο ήλιος, μπορείτε να απολαύσετε μια μπανάνα φλαμπέ με φρέσκο πράσινο πιπέρι, φρούτο του πάθους, παγωτό βανίλια και κάρδαμο ή μια πορτοκαλόπιτα με σορμπέ λουίζας, τζελ εξωτικών φρούτων, τουίλ πορτοκάλι αμύγδαλο, ναμελάκα και γιαούρτι. Από τις πιο εντυπωσιακές προτάσεις του καταλόγου είναι και η κρύα σούπα με φρούτα του δάσους, φινανσιέ φιστίκι, παγωτό φιστίκι και μαρέγκα Ρεσιτάλ. Φυσικά το μενού θα ανανεώνεται ανάλογα και με την εποχικότητα των υλικών.

Μηλόπιτα μιλφέιγ με καραμέλα μίσο, φασκόμηλο και κρεμέ καραμέλια.

Στο Ρεσιτάλ τα «εστιατορικά» γλυκά που στήνονται την ώρα της παραγγελίας, σερβίρονται σε μεταλλικά πιατάκια που θυμίζουν εκείνα άλλων εποχών, ενώ θα μπορείτε να διαλέξετε και κάτι από την βιτρίνα για να πάρετε για το σπίτι.  Εκτός από τα ξεχωριστά γλυκά του όμως, το Ρεσιτάλ προσφέρει και εκλεκτό καφέ. Ο barista του μαγαζιού, Γιώργος Σισμάνης, έχει επιλέξει ένα blend ιταλικού ψησίματος, στο οποίο μπορούμε να βρούμε και την κορυφαία και σπάνια ποικιλία καφέ Jamaica blue mountain. Και επειδή όπως είπαμε δεν μιλάμε για ένα απλό ζαχαροπλαστείο, εδώ μπορείτε να πιείτε και το ποτό σας. 

Ρεσιτάλ, Αναπαύσεως 15, Μετς
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι