diaf-9
  • Στην Αθήνα υπάρχουν δυο μέρη που μ’ αρέσουν πολύ- ένα για φαγητό και ένα για γλυκό. Το πρώτο είναι η μπυραρία Κουρδιστήρι beer στην Ηλιούπολη (Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου 125, 2109920711)-έχω φάει εκεί μια πολύ ωραία  πατατοσαλάτα με τρούφα, νόστιμα ελληνικά λουκάνικα, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η καπνιστή μπριζόλα με πουρέ καλαμποκιού και σως ανανά. Και για γλυκό, το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 43, 2105711055, 2105759664). Είναι ένα παλιό ζαχαροπλαστείο με εξαιρετικά γλυκά, όπως εκλερ, τάρτες και τούρτες.
  • Για ελληνικό φαγητό, μου αρέσει το Aleria (Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, 2105222633). Ο Γκίκας Ξενάκης ξεφεύγει λίγο από τα παραδοσιακά και έχει καταφέρει να φτιάχνει πιάτα στην πιο ισορροπημένη και δημιουργική ελληνική κουζίνα. Έχω δοκιμάσει, για παράδειγμα, παστίτσιο με μια πολύ ελαφριά μπεσαμέλ, χοντρά μακαρόνια και κρέας από μοσχαρίσια ουρά. Και για επιδόρπιο, παγωτό από τσάι βουνού.
  • Για ψάρι θα διαλέξω ένα μέρος που δεν είναι στην Αθήνα. Την ψαροταβέρνα Ψαράκι στη Γλυφάδα της Σαντορίνης, που έχει τους καλύτερους ψαρομεζέδες που έχω φάει.
  • Για σουβλάκι, πηγαίνω στο Χειροποίητο της Ανάληψης στα Βριλήσσια (Εθνικής Αντιστάσεως 26, 2106848062). Το κρέας στο σουβλάκι είναι όλο περασμένο στο χέρι, έχουν ωραίες πιτούλες και αν θες κάτι σε μερίδα, τα μπριζολάκια τους είναι εξαιρετικά.
  • Το Coupepe στην Πεντέλη (Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, 2108100040) είναι ένα café- εστιατόριο πάνω στην πλατεία που συνήθως το προτιμώ για πίτσα. Χρησιμοποιούν πάντα φρέσκα υλικά και η ζύμη είναι από τα μυστικά της πίτσας εκεί. Ένας πολύ καλός, καλοκαιρινός βέβαια, συνδυασμός που έχω φάει ήταν πίτσα με αγκινάρες.
  • Από τις έθνικ επιλογές της πόλης, νομίζω ότι πολύ καλό είναι το Tamarind στο Μεταξουργείο (Κεραμεικού 51, 2105225945). Είναι ιδανικό για τους λάτρεις της ταϊλανδέζικης κουζίνας, με ξεχωριστές γεύσεις και μυρωδιές. Για sushi, επίσης, πηγαίνω στο κέντρο, στο ιαπωνικό Furin Kazan (Απόλλωνος 2, 2103229170).
  • Ένα μοντέρνο εστιατόριο που με άφησε πολύ ευχαριστημένη είναι το ΠBox (Λεβίδου 11, 2108088818). Είναι ένα μαγαζί σύγχρονης κουζίνας, όπου ο Χριστόφορος Πέσκιας κάνει μια μίξη γιαπωνέζικου και ελληνικού φαγητού. Έχοντας ως βάση ασιάτικα προϊόντα και τις ελληνικές συνταγές, δημιουργεί πιάτα όπως κρύα σαλάτα με noodles και κοτόπουλο ή φρέσκο τόνο με καπνιστή μελιτζάνα και γουακάμε.
  • Για κάτι γρήγορο αλλά νόστιμο στο δρόμο οι επιλογές είναι πολλές. Τα φαλάφελ της Αιόλου στο Falafellas (Αιόλου 51, 2103239809), για παράδειγμα, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο snack. Μ’ αρέσουν, όμως, πολύ και τα pancakes στο Μελινικόν στο Κολωνάκι (Σκουφά 37, 6983396768). Φτιάχνουν αλμυρά και γλυκά pancakes, με τις συνταγές του Νίκου Μπούκη, ενώ πολύ ωραίες είναι και οι μαρμελάδες, που είναι δικής τους παραγωγής. Κι αν δε θες να κάτσεις στο όμορφο χώρο του μαγαζιού που λειτουργεί γενικά ως self-service, μπορείς να πάρεις και στο χέρι και μάλιστα μπορείς να βάλεις σε πίτα pancake ακόμα και μπριζόλα καπνιστή και να κάνεις το δικό σου σάντουιτς.
  • Για γλυκές απολαύσεις, προτείνω πάλι στο Κολωνάκι, το Dark Side of Chocolate (Σόλωνος 49, 6982803428). Είναι σαν ένα γαλλικό bistro με δικές τους σοκολάτες, σε μοναδικούς συνδυασμούς με λευκή σοκολάτα, μπαχαρικά, τσίλι και πολλά άλλα.

H Kωνσταντίνα Φάκλαρη είναι σεφ στο Sq. Cafe Bar & Food (Πραξιτέλους 43 & Αγίου Μάρκου, 210 3210460).

diaf-10