Η ανασκόπηση της χρονιάς δε θα ήταν δυνατόν να μην περιελάμβανε ένα σημαντικό κεφάλαιο, εκείνο του φαγητού. Εδώ στην Popaganda δοκιμάσαμε -ομολογουμένως- πολλά πιάτα και προσπαθήσαμε να επιλέξουμε τα καλύτερα τώρα που μας αφήνει το 2014 για να μας βρει χορτάτους ο νέος χρόνος και ορεξάτους για νέες ανακαλύψεις. Καλή όρεξη λοιπόν.

giouvetsakia (10)

Ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, το γιουβέτσι, θέτει υψηλά τον πήχυ για τις μετέπειτα δοκιμές σε ταβέρνες ή ακόμη και εστιατόρια. Όταν όμως γίνεται με μεράκι, η προσπάθεια αναγνωρίζεται, και το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να αφήσει όλους τους επισκέπτες ικανοποιημένους. Αυτή η λαχταριστή φωτογραφία, με φόντο το καρό τραπεζομάντιλο, προέρχεται από την Άνω Γλυφάδα και το «βιοεστιατόριο» Τα ΓιουβετσάκιαΕκτός από γιουβέτσι φυσικά έχει και άλλα πιάτα, όλα επιμελημένα με μεράκι, πάντοτε ταιριαστά στην εποχή τους και με ιδιαίτερη φροντίδα όσον αφορά στις πρώτες ύλες. Για όποιον βρεθεί στα Νότια λοιπόν, μία στάση για καλό παραδοσιακό φαγητό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα.

Τα Γιουβετσάκια, Μορέως 45 & Ιθώμης 20, Άνω Γλυφάδα, τηλ. 210 9648081 

Φιλέτο σολωμού  πάνω σε κολοκυθάκια σωτέ μέσα σε σάλτσα άνηθου και λεμονιού

Αν η όρεξη σηκώνει γκουρμέ, η λύση δίνεται κεντρικά και οικονομικά. Στην οδό Νίκης, το Μακαλό είναι ένα εστιατόριο για όλες τις ώρες της ημέρας και πειραματίζεται με παραδοσιακά μεσογειακά πιάτα, δίνοντας τους μία εντελώς διαφορετική γεύση. Στην παραπάνω φωτογραφία, είναι μία από τις προτάσεις της Popaganda, φιλέτο σολωμού πάνω σε κολοκυθάκια σωτέ μέσα σε σάλτσα άνηθου και λεμονιού, ένα πιάτο προσεγμένο που καταφέρνει να είναι ταυτόχρονα οικείο. 

Μακάλο, Νίκης 23, Σύνταγμα, τηλ. 697 218 2554

supa-hpieors

Το 24ωρο Οινομαγειρείο Ήπειρος είναι το αγαπημένο των ξενύχτηδων αλλά και των πρωινών επισκεπτών της Βαρβακείου Αγοράς και δεν κλείνει ποτέ. Τη μόνη φορά που έκλεισε ήταν στην κηδεία του ιδιοκτήτη του, Τζίμη, τα περασμένα Χριστούγεννα, όπως επιβεβαίωσε η κόρη του, Ράνια, στην Μαριλένα Παντάκη και στην Popaganda όταν επισκεφθήκαμε το κατάστημα. Η κρεατόσουπα μαγειρεμένη σε τεράστιες κατσαρόλες είναι μία από τις εφτά σούπες που μπορείς να βρεις στην Ήπειρο μαζί με άλλα μαγειρευτά με τα κρέατα βέβαια να είναι εγγύηση και τον πατσά να προτείνεται χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Οινομαγειρείο Ήπειρος, Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα

 

rosalia_08

Στη Ροζαλία το ζήτημα δεν είναι μόνο κάποιο πιάτο αλλά ο μαγικός τρόπος που σε μεταφέρει από την καρδιά των Εξαρχείων στην αυλή μιας επαρχιακής πόλης και όλοι οι λαχταριστοί, παραδοσιακοί μεζέδες που πρέπει να έχει ένα κυριακάτικο –και όχι μόνο- τραπέζι. Τα εικονιζόμενα τηγανιτά κολοκυθάκια που είναι κομμένα σαν στικς και φυσικά το μπιφτέκι, γεμιστό με τυρί ή όχι, ευχαριστούν και τους πιο απαιτητικούς, με τις πρώτες ύλες να έρχονται κατευθείαν από τους χρόνια έμπιστους παραγωγούς με τους οποίους συνεργάζονται, όπως επιβεβαίωσε ο τωρινός διαχειριστής του μαγαζιού, Γιώργος στην Popaganda.

Ροζαλία, Βαλτετσίου 54, Πλ. Εξαρχείων, τηλ. 210 3302 133, κάνουν και ντελίβερι. Τιμή ανά άτομο 15 ευρώ. Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.   

OLYMPIA RESTAURANTE

Το εικονιζόμενο, είναι χωρίς αμφιβολία το νούμερο ένα πιάτο κάθε τουρίστα και ντόπιου. Greek musaka και όχι μόνο μπορείς να βρεις στο ιστορικό καφενείο του Μετς, Ολύμπιον. Η συνταγή του μουσακά είναι η γνωστή και αγαπημένη σπιτική συνταγή με όλα τα υλικά σε αφθονία. Ο πρωινός καφές, ακολουθείται από μερικά ουζάκια και μετά σειρά έχει η επιθεώρηση της βιτρίνας των φαγητών και η επιλογή του μεσημεριανού. Γιουβαρλάκια, γεμιστά, χωριάτικες πίτες, λαχανοντολμάδες και διάφορα πεντανόστιμα σπιτικά μαγειρευτά πιάτα.

Ολύμπιον, Αναπαύσεως 9, Μετς, 210 924 4388

tefariki_11
 

Το Τεφαρίκι είναι η απόλυτη καντίνα για τους απανταχού καλοφαγάδες. Στο 193 της Βάρης- Κορωπίου, αυτή η λυόμενη καντίνα είναι στη μέση του πουθενά, έχει όμως κατακτήσει το κοινό με βασική πρώτη ύλη το κρέας, χωρίς «ψευτογκουρμέδικα για να ενθουσιαστεί ο πελάτης», όπως τονίζει ο Γρηγόρης στην PopagandaΕκεί λοιπόν θα βρεις εξαιρετικά μπιφτέκια, μουσακά και το πιο δημοφιλές ίσως πιάτο του μαγαζιού, τα αυγά με τις πατάτες με μελωμένους κρόκους. Απαραίτητη σημείωση πως το μαγαζί δεν έχει χωριάτικη, φέτα ή τζατζίκι γιατί προτεραιότητά τους είναι «να πάμε την ελληνική κουζίνα ένα βήμα πιο πέρα, χωρίς να περιλαμβάνουμε στο μενού, το τρίπτυχο “χωριάτικη, φέτα, τζατζίκι” που σερβίρεται παντού με τον ίδιο τρόπο ως εύκολη λύση».

Τεφαρίκι, Βάρης-Κορωπίου 193, τηλ 210 6628 694
Ανοιχτό από 13.30-12.00 καθημερινά εκτός Δευτέρας, τιμή ανά άτομο 20 ευρώ. Το Σαββατοκύριακο προτείνεται κράτηση.