Παναγιώτης και  Κώστας σε ετοιμότητα.

Παναγιώτης και Κώστας σε ετοιμότητα.

Είναι κάτι τροφές όπως οι μπάμιες ή τα ρεβίθια που δεν τυγχάνουν της ίδιας αποδοχής όταν είσαι μικρός και όταν είσαι μεγάλος. Έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες γύρω από τραπέζια που ξεκινούν πως «μικρός δεν έτρωγα τα σαλιγκάρια» και καταλήγουν «μα τώρα τα τρώω και μου αρέσουν πάρα πολύ με δενδρολίβανο.» Είναι, όμως, μερικά φαγητά που υπάρχουν ελάχιστοι άνθρωποι που μπορεί να μην τους αρέσουν. Σε οποιαδήποτε ηλικία. Εδώ βρίσκεται και η μαγεία του Παραδοσιακού. Ότι επί δεκαεφτά χρόνια, σ’ ένα δρόμο τρύπα, παραπλεύρως των μεγαλείων της Αγίας Ειρήνης, μπορείς να βρεις τα μεσημέρια μια χούφτα από τραπέζια και ένα κατάλογο από φαγητά που είναι αυτό που ο λαός ονομάζει χορταστικά. 

kostas5

 

kostas4
kostas9
kostas6

Ενδεικτικά αναφέρω: μοσχαρίσια (8€) και χοιρινή μπριζόλα (6,5€).  Γιγάντιες και ψημένες στα κάρβουνα. Χοιρινά καλαμάκια (1€), κοντοσούβλι (6,5€), μοσχαρίσιο συκώτι (6,5€ πλούσιο σε σίδηρο),κοτόπουλο σε όλες τις μορφές για τους λεπτεπίλεπτους ουρανίσκους, μακαρόνια με κιμά (5€) και διάφορα μαγειρευτά (μοσχαράκι κοκκινιστό και λαδερά με αποκορύφωμα το μπριάμ). Πάντα υπάρχουν σαλάτες (φάτε τυροκαυτερή) και χόρτα εποχής με έμφαση στο σταμναγκάθι και το βουνίσιο αγριόχορτο. Οι τιμές είναι τίμιες και η μερίδα ανταποκρίνεται στην έκφραση «value for money». 

kostas3

Αν, για κάποιο παράξενο λόγο, σας τοποθετήσουν ένα πιστόλι στο κεφάλι και σας αναγκάσουν να επιλέξετε δύο πιάτα αυτά να είναι η χοιρινή μπριζόλα με μισό κιλό πατάτες τηγανητές (τίμιο ενάμιση ευρώ οι μερίδες) και τα χόρτα εποχής. Γεύμα ανάλογης βαρύτητας με το αγγλικό πρωινό. 

kostas11

Όλα αυτά συμβαίνουν στην οδό Βασιλικής, ένα στενό που δεν είναι 20 μέτρα που ενώνει τη βιβλιοθήκη του Πολιτικού της Νομικής στην Αιόλου με τα γραφεία της Popaganda στην Κολοκοτρώνη. Όση ώρα χαζεύει κανείς περιμένοντας την παραγγελία μπορεί να αγναντεύει τα νούμερα του ΚΙΝΟ στο απέναντι προπατζίδικο ή να ρίξει μια ματιά στην «εργοστασιακή» αρχιτεκτονική των παρακείμενων κτηρίων. Το καλύτερο όμως είναι να στήσεις αυτί και να ψαρεύεις κουβέντες. Το Παραδοσιακό δεν είναι μια απλή ψησταριά, είναι το καφενείο που λείπει από το ιστορικό τρίγωνο. Συζητήσεις και αναλύσεις επί παντός επιστητού με τους θαμώνες να αξιοποιούν στο έπακρο τις αξίες της αρμένικης βίζιτας. Το κόκκινο κρασί βοηθάει σε αυτό. 

kostas1

Δεν είναι μόνο το φαΐ, δεν είναι η ατμόσφαιρα, δεν είναι ότι είναι στο κέντρο, δεν είναι ότι τρώω εκεί τα τελευταία δέκα χρόνια αλλά πάνω απ΄όλα είναι εξαιρετικοί οι άνθρωποι . Ο Κώστας είναι ο playmaker και ο Παναγιώτης ψήνει μέσα στην πιο μικρή κουζίνα του πλανήτη έχοντας σαν συντροφιά όλους εμάς που τρώμε αλλά και μια δεκατεσσάρα τηλεόραση που έχει και το βίντεο από κάτω, την περίφημη κόμπο, που πάντα για κάποιο λόγο παίζει Star. Καλή χώνεψη! 

Το Παραδοσιακό, Βασιλικής 7, 210 3231700, Ανοιχτά: Δεύτερα-Σάββατο 10:00-19:00

Υ.Γ. Ένα βίντεο του Δημήτρη Κουλελή (από την περσινή εκπομπή της POPtv «Η ατζέντα της ημέρας») και κάποιων παλιών μας φίλων που έχει γυριστεί στο Παραδοσιακό.

http://youtu.be/hhxBSl1T7tg