_DSC2969

Ο Χρήστος Τζιέρας στην κουζίνα του Belle Amie.

  • Τα μέρη που πια με ενδιαφέρει να επισκέπτομαι για φαγητό είναι αυτά που με ξαφνιάζουν με την καταπληκτική τους απλότητα και την άφθαρτη εντιμότητά τους στο πέρασμα των χρόνων. Επίσης, οι κουζίνες με ιδιαίτερη κουλτούρα και αύρα που λόγω της εμπειρίας μου μπορώ να «οσμίζομαι». Φυσικά, οτιδήποτε έχει σχέση με το παραδοσιακό και το μοντέρνο της χώρας μου και τέλος κάθε φρέσκο που αναζωογονεί τη μαγειρική μου σκέψη.
  • Το σουβλάκι είναι ένα γρήγορο και αγαπημένο φαγητό γειτονιάς. Μένοντας στη Γλυφάδα ξεχωρίζω για την ποιότητα και τη σταθερή αξία του Πιάτσα τυλιχτό (Γιαννιτσοπούλου 1 και  Κύπρου, 2108983569) και το Πιάτσα Καλαμάκι (Φοίβης 15, Γλυφάδα, 2130413159 ).
  • Το καλύτερο κρέας το βρίσκω στο Base Grill (Λεωφόρος  Κων/πόλεως 64, Περιστέρι, 2105757455) γιατί οι ιδιοκτήτες του μαγαζιού είναι εραστές του θέματος (του κρέατος ) οπότε δεν κουράζονται να ενημερώνονται και να εξελίσσονται πάνω σε αυτό.
  • Θεωρώ ένα από τα πιο διαχρονικά μαγαζιά για φρέσκο ψάρι και σωστό ψήσιμο είναι ο Δουράμπεης (Ακτή Δηλαβέρη 29,Πειραιάς, 2104122092).
  • Για καλύτερη ταβέρνα ξεχωρίζω το Μπαρμπα-Δήμο (Δαβάκη 39, Καλλιθέα, 2152152656 ) και το Λοϊζίδη (Ερμού 2, Βουλιαγμένη, 2108960591). Αγαπημένο μου φαγητό στη πρώτη είναι το ψητό κατσαρόλας και στη δεύτερη το παστίτσιο.
  • Δύο εστιατόρια ξεχωρίζω στην γκουρμέ σκηνή που άντεξαν στο χρόνο. Το ένα είναι αδιαμφισβήτητα η Σπονδή (Πύρρωνος 5, 2107564021) και το άλλο το Βαρούλκο (Ακτή Κουμουνδούρου 52, Μικρολίμανο, 2105228400) του φίλου μου Λευτέρη Λαζάρου. Αγαπημένο πιάτο δεν θα σας πω γιατί σε αυτό το επίπεδο η κάθε επιλογή φαγητού έχει την ανάλογη στιγμή και τη δική της αξία.
  • Στο ταϋλανδέζικο νομίζω ότι καλύτερο είναι το Blue Bamboo (Κυδαντινών 24, Άνω Πετράλωνα, 2103423124) όπου δουλεύει η ομάδα του παλιού Guru οι οποίοι μαγειρεύουν με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Το πιάτο που προτιμώ είναι το κοτόπουλο με κίτρινο κάρυ.
  • Καλύτερο burger έχει το Burger Joint (Φοίβης 17, 2108940260) στη Γλυφάδα. Όλοι οι συνδυασμοί του είναι εξαίσιοι και το burger του είναι αληθινό και ζουμερό όπως του αρμόζει.
  • Για καλύτερη πίτσα είναι το Capanna (Πλουτάρχου 38 και Χάρητος 42, Κολωνάκι, 210 241777) γιατί πιστεύω ότι είναι πολύ κοντά στην αυθεντική ναπολιτάνικη πίτσα που είναι πολύ λεπτή και αφράτη. Η απλή μαργαρίτα είναι η αγαπημένη μου.
  • Μου αρέσει πάρα πολύ το Cinco (Σκουφά 52, Κολωνάκι, 2103643603) για τα ισπανικά του τάπας, τα υπέροχα αλλαντικά του και τυριά.
  • Το καλύτερο ασιατικό στην Αθήνα για την πιο δημιουργική έκφραση της ιαπωνικής κουζίνας είναι το Nobu (Απόλλωνος 40, Astir Palace, 2108960510). Ό, τι κι αν φας εκεί είναι γευστικά μαγικό.
  • Μια καινούργια οικογενειακή αγάπη είναι το Σαρδελάκι (Φοίβης 15, Γλυφάδα, 2114021195) όπου όλοι του οι ψαρομεζέδες γίνονται ανάρπαστοι και η μη στερεότυπη σχέση που έχουν οι ιδιοκτήτες του με την εστίαση κάνει το χώρο να θυμίζει συγκέντρωση νησιώτικη οικογενειακή.
  • Ο Μαστρονικόλας (Καραολή Δημητρίου 68, Πειραιάς, 2104123383) έχει το καλύτερο γαλακτομπούρεκο και σπιτικό παγωτό περγαμόντο. Tο υπογράφω.

* Ο Χρήστος Τζιέρας είναι executive chef και επιβλέπων στα εστιατόρια Belle Amie (Αγγέλου Μεταξά 11 & Βούλγαρη, Πλ. Κανάρη, Πειραιάς, 2104175740), Piu Verde (Στρατ. Αλ. Παπάγου, 2106546185), Pizzoteca (2ας Μαΐου 18, Νέα Σμύρνη, 2109323888), Μοντανέμα (Montanema Handmade Village, Ανθοχώρι Καρδίτσας).

_DSC2965