Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

MISIFU: Ο κεραμιδόγατος που αγάπησε τη μεσογειακή κουζίνα

Το τέλος του 2018, αλλά και οι  πρώτοι μήνες του 2019 υπήρξαν αρκετά ελπιδοφόροι σε ότι αφορά στην ανανέωση της γαστρονομικής σκηνής της Αθήνας. Ανάμεσα στα εστιατόρια που άνοιξαν και μπόλιασαν με τη δραστηριότητα και τη ζωντάνια τους το γενικότερο κλίμα συμπεριλαμβάνεται το MISIFU Mediterranean Tavern, στο Παλαιό Ψυχικό.

Το όνομά του το χρωστά σε ένα μαύρο, αγαπησιάρικο καρτούν-κεραμιδόγατο από την Ισπανία και τον προσδιορισμό Mediterranean Tavern στη φιλοδοξία του να κερδίσει τους λάτρεις των μεσογειακών γεύσεων. Η κεντρική σάλα, με το μάλλον επίσημο στυλ, παραχωρεί εύκολα την κυριαρχία στο μέταλλο και στο ξύλο, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του μίνιμαλ, αλλά ο χώρος ξεφεύγει από την πλαδαρότητα της ομοιομορφίας εξαιτίας του μεγάλου τετράγωνου, μαρμάρινου μπαρ στο δεύτερο μισό  εστιατορίου, της  περιμετρικής, μεγάλης τζαμαρίας που αφήνει ελεύθερο το βλέμμα, των μπλε βελούδινων καθισμάτων και του επενδυμένου τοίχου με κεραμικά πλακάκια, από τη Λατινική Αμερική.

Επικεφαλής στην κουζίνα είναι ο έμπειρος σεφ Δημήτρης Νίκολης (από το «Barbarossa» της Πάρου) ο οποίος προτείνει ένα δεμένο, προσεγμένο μενού, κατά βάση σύγχρονο μεσογειακό, με κάποιες ασιατικές επιρροές, έμφαση στην επιλογή της πρώτης ύλης και γνήσια αγάπη τόσο για το εξαιρετικό κρέας όσο και για το φρέσκο ψάρι.

Από τις σαλάτες ξεχωρίζει αναμφισβήτητα η Αθηναϊκή: διατηρεί μεν την κλασική της γεύση, αλλά σερβίρεται με σύγχρονη αισθητική, τυλιγμένη σε ρολό από κολοκύθι και ενισχυμένη με αβοκάντο, σπόρους φασολιού, αβγά ψαριού και απαλή μαγιονέζα μάραθου.

Άποψη από τη σάλα που λούζεται το πρωί και το μεσημέρι από το φως. Σύντομα εδώ θα σερβίρεται και brunch.

Στο Misifu δίνουν μεγάλη σημασία στις στις εκλεκτές κοπές κρεάτων και στη διαδικασία ωρίμανσης που απογειώνει τη γεύση.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το carpaccio μοσχάρι με κρούστα μυρωδικών, ανθό αλατιού και πέρλες τρούφας, το οποίο φέρνει στο μυαλό παστουρμά σε πιο stylish εκδοχή ασφαλώς, με το θρούμπι, τη μαντζουράνα και το  φασκόμηλο να του χαρίζουν απλόχερα γεύση και μια απόλυτα ταιριαστή, αρωματική ένταση.

Μένοντας στον τομέα των ορεκτικών, αξίζει επίσης να παραγγείλει κανείς την κολοκυθόπιτα σχάρας, στην οποία την απαραίτητη ένταση δίνει το καπνιστό τυρί Μετσόβου, αλλά και τα σωστά ψημένα μοσχαρίσια ribs που σερβίρονται με μοναδικούς συνοδούς το καπνιστό αλάτι και μια ιντριγκαδόρικη σος BBQ-μπανάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Έξυπνο παιχνίδι με τις παιδικές μνήμες από τις καλοκαιρινές διακοπές κάνει το ριζότο με κρέμα φέτας, καθώς θυμίζει τα πατροπαράδοτα, μελωμένα «ορφανά» γεμιστά των οικογενειακών τραπεζιών και μέρες ξέγνοιαστες, ελληνικού ρεπερτορίου.

Ριζότο που παραπέμπει στα πατροπαράδοτα “γεμιστά”. Χυλωμένο, σερβίρεται με κρέμα φέτας, που το κάνει ακόμη πιο νόστιμο.

Στα κυρίως, τώρα, οι επιλογές καλύπτουν κάθε προτίμηση: όσοι αγαπούν το ψάρι θα εκτιμήσουν το φιλέτο σφυρίδας φρικασέ, με την πλούσια γεύση αυγολέμονου και τα άφθονα  μυρωδικά, ενώ για τους φανατικούς κρεατοφάγους  οι προτάσεις βασίζονται στις εκλεκτές κοπές κρεάτων  ξεκινούν από ελληνική μπριζόλα ωρίμανσης και φτάνουν μέχρι Bistecca Fiorentina Chianina και Kobe φιλέτο Tajima Ιαπωνίας – τη βραδιά που πραγματοποιήθηκε η δοκιμή του μενού, στο τραπέζι έφτασε μια άψογη μοσχαρίσια ταλιάτα, με συνοδευτικό βούτυρο τρούφας.

Σφυρίδα φρικασέ, ένα λεμονάτο ποίημα με φρέσκο ψάρι. Από τα καλύτερα πιάτα του μενού στο Misifu.

Για το κλείσιμο ανάμεσα στα επιδόρπια από τα οποία μπορεί να διαλέξει κανείς, νικητής αναδεικνύεται παμψηφεί η τάρτα λεμόνι, με φρούτα του δάσους και πέρλες από grand marnier.

Ο λόγος; H φίνα, νόστιμη κρέμα της που συμπράττει με τα φρούτα σε έναν αρμονικά γλυκό συνδυασμό, ο οποίος  διατηρεί παράλληλα την ανακουφιστική οξύτητα και τη φρεσκάδα του λεμονιού, απαραίτητες κατευναστικές αρετές μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα.

Τάρτα λεμόνι με φρούτα του δάσους για το τέλος.

Στα συν του MISIFU αξίζει να αναφέρει κανείς  την προσεγμένη λίστα κρασιών και την πηγαία ευγένεια του προσωπικού του. Ειδικά το τελευταίο είναι το πλεονέκτημα στο οποίο έχουν επενδύσει σοφά.

MISIFU Mediterranean Tavern
Κ. Δαβάκη 1 & 28ης Οκτωβρίου, Παλαιό Ψυχικό
Τηλ. 6972-844.744

Γιώτα Παναγιώτου