Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPIRITS

Σας έχουμε μια λίστα με κορυφαία Value for Money κρασιά που έρχονται στην πόρτα σας

Μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες στην Αθήνα μας εκπαιδεύει στα βασικά του εγχώριου και διεθνή αμπελώνα, έχει ετικέτες για κάθε budget, φαγητό, διάθεση και περιμένει τηλεφώνημά μας. Η ομάδα του Mr. Vertigo ξέρει τι πρέπει να πιούμε αυτές τις μέρες.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

«Όλοι θέλουν ορισμό, τι είναι το κρασί; Φυσικό, πορτοκαλί, ήπια φυσικό, οργανικό, βιοδυναμικό; Η λίστα θα συνεχίζει για πάντα. Κι εγώ σας ρωτάω. Βάλτε μια ταμπέλα σε όλους τους ανθρώπους που ξέρετε, ορίστε τους. Λογικό είναι να μην μπορείτε, όμως όλοι ξέρουμε ότι έχουμε φτιάξει “κουτάκια” για να τους ξεχωρίζουμε». 

Ο Γιάννης Σιγανός είναι ένας μύστης του κρασιού κι έχει δημιουργήσει τον καλαίσθητο κι άκρως ενημερωμένο χώρο του Mr. Vertigo στην πλατεία Φιλικής Εταιρείας, στο Κολωνάκι. Αναμφίβολα, το κρασί δεν είναι το πιο εύκολο κομμάτι της γεύσης, απαιτεί να του αφιερώσεις χρόνο, να το διαβάσεις, να το εξερευνήσεις, να το γευτείς. Θα μπορούσαμε να μιλάμε μόνο για terroir, νότες και πολυπλοκότητα. Όμως ο άνθρωπος που έδωσε το 2014 σε μία από τις καλύτερες κάβες της Αθήνας το όνομα από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πολ Όστερ μας ζητά να κάνουμε έναν πιο απλό, καθημερινό παραλληλισμό για να κατανοήσουμε την έννοια ενός ποτού με πολλά πρόσωπα. 

«Το δικό μου “κουτάκι” το πιο μικρό και σπουδαίο δεν έχει μέσα τους καλούς, ούτε τους κακούς αλλά τους αληθινούς. Αυτούς που αξίζει να είσαι μαζί τους και να μην κουράζεσαι ποτέ. Κάποιοι από αυτούς φτιάχνουν κρασιά που ποτίζονται με το χαρακτήρα τους. Τότε τα κρασιά -με τον τρόπο του το καθένα- μιλάνε για τον δημιουργό. Με αυτά θέλουμε να ασχολούμαστε. Σίγουρα όχι γιατί είναι τα καλύτερα. Αλλά μπορείς να ανοίξεις συζήτηση με αυτά τα κρασιά. Τα άλλα, τα “τέλεια”, φτιαγμένα στον σωλήνα, είναι βουβά όσο υπεράνθρωπα και αν είναι τα προτερήματα τους». 

Πίσω στην αρχαιότητα, το κρασί ήταν συνδεδεμένο με την ψυχική ανάταση. Για τον Mr. Vertigo, το κρασί είναι ένα μέσο για να έρθουμε σε μια επαφή με κάτι ανώτερο. «Ένα κρασί κρύβει μέσα του την αυθεντικότητα που μας συνδέει με τον αληθινό κόσμο, τον φυσικό κόσμο. Υπάρχει τίποτα πιο αυθεντικό από το αμπέλι και τους ανθρώπους που το καλλιεργούν; Το κρασί είναι το μέσο του δημιουργού για να μετουσιώσει τη φιλοσοφία του. Μια τέχνη που μπορείς να τη γευτείς, δεν είναι μαγικό αυτό; Λένε πως αν πιεις από το ποτήρι κάποιου μαθαίνεις τα μυστικά του. Σίγουρα αν πιείς το κρασί κάποιου, δεν υπάρχουν μυστικά που μένουν κρυφά». 

Η λίστα κρασιών του Mr. Vertigo καθρεφτίζει το ανήσυχο πνεύμα της ομάδας του. Πιστεύουν στα οργανικά, φυσικά, βιοδυναμικά κρασιά, αφαιρώντας όμως στο τέλος της ημέρας τις ταμπέλες. 

Μικροί παραγωγοί, ελάχιστες παρεμβάσεις, ανάδειξη της ιδιαιτερότητας κάθε περιοχής, έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες, μοναδικότητα και αυθεντικότητα στο χαρακτήρα. Αυτό ψάχνουν στα κρασιά που φιλοξενουν και τους ανθρώπους πίσω από

αυτά, τις ιστορίες τους, την προσπάθεια, την ένταση της χρονιάς τους. Άλλες φορές λέγεται Κεφαλονιά, Νάουσα ή Κρήτη, άλλες Λίγηρας, Αίτνα, Μπαρόλο ή Νότια Γαλλία. «Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για την καρδιά και την ψυχή που αυτοί οι άνθρωποι σφραγίζουν μέσα στη φιάλη, μιλάμε για την αλήθεια τους».

Και μετά από την παραπάνω εκτενή (αλλά απαραίτητη) εισαγωγή στο κρασί, περνάμε στο πρακτικό κομμάτι. Γιατί αυτές τις μέρες της καραντίνας, το κρασί, οι ιστορίες και η πολυεπίπεδη ποιότητα του μπορεί να φτάσει στην πόρτα μας από εκείνους που το ξέρουν. Το τηλέφωνο του Mr. Vertigo λειτουργεί για να μας εξυπηρετήσει. Ζητήσαμε λοιπόν από τη Σώτια Δαβάκη (Marketing Communications Manager του Mr. Vertigo) να μας βοηθήσει και να μας διευκολύνει αυτές τις μέρες φτιάχνοντάς μας μια λίστα με πολλά, διαφορετικά, προσιτά κρασιά. Μας βρήκε «λουλουδάτα, μυρωδάτα, αυστηρά, με ορυκτότητα, με γεμάτο σώμα και τανίνες, ή άλλα μαλακά σαν χάδι στον ουρανίσκο».

 

 

Έχω μόνο 10€

Ποιος είπε ότι με ταβάνι τα 10€ δεν μπορείτε να βρείτε κορυφαία Value for Money κρασιά;

Sant’ Or Ρόδίτης 2019, 8,00€

Μια ποικιλία που έχει υποτιμηθεί πολύ στο παρελθόν ξανασυστήνεται σε όλους μας. Το μικρό οινοποιείο στο Σανταμέρι Αχαΐας παράγει κρασιά με τις υποδείξεις της φύσης. Αυτός ο Ροδίτης θα σας κάνει να καταλάβετε ότι η φύση δεν ξεχωρίζει «τα παιδιά» της, αρκεί ο παραγωγός να ξέρει να την αφουγκράζεται.

Λυραράκη Ασύρτικο Βόιλα 2018, 9,00€

Ένα από τα κορυφαία εκτός ζώνης Ασύρτικα. Το μόνο που έχει μικρότερο, είναι η τιμή! Αλμύρα, «αλητεία» και φινέτσα σε μια κρητική εκδοχή της αγαπημένης ποικιλίας. Το μεγάλο υψόμετρο του αμπελώνα χαρίζει απλόχερα την τραγανή οξύτητα, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα Ασύρτικο.

Γκαράλη Μοσχάτο Αλεξανδρείας 2018, 10,00€

Ήρθε η Άνοιξη, αλλά που να τη μυρίσετε μέσα στο σπίτι. Η απάντηση είναι στο ποτήρι σας. Πυρηνόκαρπα φρούτα, λευκά άνθη και τριαντάφυλλα!  Κομψό και σαγηνευτικό, με την πρέπουσα ξεδιψαστική οξύτητα που λειτουργεί άκρως εξισορροπιστικά στην εκρηκτική παλέτα του Μοσχάτου.

Με παίρνει και λίγο παραπάνω…

Μαρκοβίτης Νάουσα 2016,12,40€

Να λείπει η Νάουσα από τέτοια λίστα; Δεν γίνεται. Δύναμη, εξαιρετική ωριμότητα φρούτου αλλά με τις φίνες, απολαυστικές γραμμές της ποικιλίας Ξινόμαυρο. Ή, όπως καλύτερα λέει ο ίδιος ο παραγωγός, «παράδοση είναι αυτό το οποίο παραδίδεις εσύ ο ίδιος στην επόμενη γενιά και όχι αυτό το οποίο παίρνεις στα χέρια σου από την προηγούμενη».

Σκλάβου Vino Di Sasso 2019, 14,90€

Αν δεν έχετε γνωρίσει μέχρι τώρα το Σκλάβο από την Κεφαλονιά, κάντε αυτή τη χάρη στον εαυτό σας. Η επιτομή των κρασιών ήπιων παρεμβάσεων, από γηγενείς μόνο ποικιλίες, ακολουθεί βιοδυναμικές πρακτικές και χρησιμοποιεί ελάχιστα ή καθόλου θειώδη. Ρομπόλα με λιπαρή υφή, έντονη ορυκτότητα και υφάλμυρο τελείωμα που διαρκεί.

Denis Jamain Reuilly Rosé “Les Chatillons” 2018, 15,40€

Ένα από τα σπανιότερα ροζέ ολόκληρης της Γαλλίας και το μοναδικό από την ποικιλία Pinot Gris σε όλη την κοιλάδα του Λίγηρα. Ελκυστική φρεσκάδα στο φρούτο και νότες από τον εξωτικό πικάντικο χαρακτήρα του σταφυλιού στο πολύ δροσερό του στόμα.

Τάτση Λημνιό 2017, 15,80€

Λημνιό, η αρχαιότερη καταγεγραμμένη ελληνική ποικιλία. Πρόκειται για ένα οινοποιείο με μεγάλη ιστορία, οι αδελφοί Τάτση παράγουν «αληθινά κρασιά» και όχι «φυσικά κρασιά» όπως προτιμούν οι ίδιοι να λένε. Χωρίς προσθήκες και σκευάσματα, χωρίς βία στο φυτό, με πολλή αγάπη και απόλυτη αφοσίωση στη φύση. Δοκίμαστε την.

Monte Dall’ Ora Valpolicella Classico DOC 2018, 16,40€

Περπατώντας μέσα στον οργανικό αμπελώνα του Monte Dall’ Ora, θα συναντήσετε κερασιές, αμυγδαλιές, μουριές και ελιές, άγρια λουλούδια και βότανα, σε ένα εκπληκτικά υγιές οικοσύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιοποικιλότητα. Αυτό το κρασί έχει φτιαχτεί με τα χέρια και καρδιά, γίνεται να μην θέλετε να μάθετε τι γεύση έχει;

Domaine Champalou Vouvray 2017, 17,90€

Γαλλία, Λίγηρας, Vouvray. Κεφάλαιο Chenin Blanc, στα SOS! Ένα σταφύλι χαμαιλέοντας που μπορεί να δώσει από ξηρά εώς πλούσια γλυκά κρασιά. Άγουρα τροπικά φρούτα, σαρκώδη λεμόνια, μέλι και χαμομήλι. Ελάχιστα υπολειμματικά σάκχαρα και μια φρεσκάδα που θυμίζει τζίντζερ και θα σας παρασύρει μέχρι το πολύ ευχάριστο τελείωμα.

Tenuta delle Terre Nere, Etna Rosso 2017, 20,50€

Πάνω στις πλαγιές του υψηλότερου ηφαιστείου της Ευρώπης, την Αίτνα, μεγαλώνουν τα σταφύλια αυτού του κρασιού. Ανθικός χαρακτήρας που θυμίζει τριαντάφυλλο και βιολέτες, κόκκινο φρούτο και μια ελαφριά καπνιστή ορυκτή αίσθηση, σαν να σιγοκαίγονται κάρβουνα. Αν ψάχνετε την πόσιμη επιτομή της κομψότητας, μόλις τη βρήκατε.

Μια ειδική περίσταση με βρήκε σε καραντίνα 

Gaudry Sancerre “Le Tournebride” 2018, 26,50€

Μιλώντας για γνώση στο κρασί, το Sancerre είναι μία από τις περιοχές από τις οποίες πρέπει να ξεκινήσετε. Στα κρασιά του Gaudry δεν θα πιείτε απλά Sauvignon Blanc αλλά την ουσία και την αυθεντικότητα του Λίγηρα και του Sancerre. Αφήνει το ίδιο το αμπέλι και το κρασί να μιλήσουν για τις ανάγκες τους και δεν χρησιμοποιεί καμία συγκεκριμένη οινοποιητική συνταγή. Σκέτη μαγεία.

Domaine de Villaine Bourgogne Côte Chalonnaise “La Digoine” 2018, 37,60€

Βουργουνδία, Pinot Noir, Romanée-Conti. Δεν υπάρχει οινόφιλος που να μην έχει ονειρευτεί να δοκιμάζει τα κρασιά του σπουδαιότερου κτήματος στον κόσμο. Δυστυχώς, οι τιμές του ξεκινάνε από τετραψήφια νούμερα κάτι που τα κάνει εξαιρετικά ακριβοθώρητα. Έχουμε όμως καλά νέα, ο ίδιος άνθρωπος βρίσκεται πίσω από το περίφημο Domaine de Villaine,  παράγει άκρως ερωτεύσιμα Pinot Noir που δεν θα ξεχάσετε ποτέ. 

Πετρακόπουλος “Mov” 2017, 46,80€

Η παντοδύναμη, γοητευτική Μαυροδάφνη σε μια προφυλλοξηρική εκδοχή από αμπέλια 60 χρόνων στην Κεφαλονιά. Το πυκνό φρούτο του, το πλούσιο στόμα και καπνός στη μύτη έχει μοιραστεί σε μόλις 100 φιάλες, αξίζει να το προλάβετε.

«Και να που η καραντίνα -μέσα σε όλα τα στραβά- έχει και κάποιες θετικές πλευρές. Τώρα είναι η ευκαιρία να διαβάσετε όλα εκείνα που σας συναρπάζουν αλλά μέχρι χθες -τις ελεύθερες μέρες-δεν είχατε και τόσο ελεύθερο χρόνο. Ώρα λοιπόν να μελετήσετε σε βάθος τα πάντα για το κρασί. Πάρτε βιβλία για τις οινικές περιοχές που σας ενδιαφέρουν, εξασκηθείτε στην ορολογία, στο τι είναι τελικά η γευσιγνωσία. Αν θέλετε φυσικά να προχωρήσετε σε βάθος την οινική σας εκπαίδευση τότε πρέπει να δοκιμάσετε. Όποιος και να είστε, ό,τι διάθεση και να έχετε, σίγουρα το κατάλληλο κρασί θα έρθει να σας συμπληρώσει», καταλήγει η Σώτια. 

Αυτές τις μέρες, η απόλαυση ενός καλού -όχι απαραίτητα ακριβού-κρασιού είναι ένα τηλεφώνημα ή μερικά κλικ μακριά. Μπορείτε να καλέσετε στο 2107250862 ή να επισκεφθείτε το e-shop του και να παραγγείλετε μπουκάλια από την παραπάνω λίστα ή κι άλλες προτάσεις, το Mr. Vertigo διαθέτει χιλιάδες ετικέτες. Ή μπορείτε να κάνετε 

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.