Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Εάν δεν έχεις φάει παγωτό από το Le Greche δεν ξέρεις τι θα πει gelato

Μπήκαμε πρώτοι στο νέο κατάστημα του Ψυχικού, εκεί που σερβίρεται το καλύτερο παγωτό φιστίκι (και όχι μόνο) της Αθήνας.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κουλελής
gelato-t8

Το καλοκαίρι του 2016 μέσα στα 40+1 καλύτερα παγωτά της Ευρώπης, σε μια λίστα που καταρτίστηκε από το άκρως ενημερωμένο και spoonuniverstity.com, βρέθηκαν και δύο ελληνικές προτάσεις. Στο Ν. 17 το Le Creche και μόλις μια θέση πιο κάτω το Sorolop των Εξαρχείων.

Το Le Greche, που μέσα σε δύο χρόνια έγινε η πιο δημοφιλής gelateria τόσο χάρη στο κατάστημα της στη Μητροπόλεως όσο και στο κατάστημα-εργαστήριο της Αγ. Παρασκευής, άνοιξε τον τρίτο χώρο τη Δευτέρα που μας πέρασε. Μα νέο κατάστημα με παγωτά και παγωμένα γλυκά μέσα στον Σεπτέμβριο; «Μάθαμε τους Αθηναίους να τρώνε παγωτό όλο τον χρόνο» λέει με καμάρι η κ. Εύη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια και ψυχή των Le Greche.

Το νέο Le Greche στο Ψυχικό άνοιξε μόλις τη Δευτέρα.

Το νέο Le Greche στο Ψυχικό άνοιξε μόλις τη Δευτέρα.

Η ίδια με σπουδές στο Καποδιστριακό και με 15ετή πορεία ως καθηγήτρια μαθηματικών αποφάσισε να αλλάξει ρότα, να σπουδάσει το μεγάλο της πάθος, δηλαδή το παγωτό, και να ασχοληθεί με αυτό επαγγελματικά. Ήδη, βέβαια συνεργαζόταν με έντυπα γράφοντας για γεύση, όπως ακόμη το κάνει για το Cook Book του Έθνους.

Η κ. Εύη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια και ψυχή του Le Greche

Η κ. Εύη Παπαδοπούλου, ιδιοκτήτρια και ψυχή του Le Greche

Βρέθηκε λοιπόν στη Μπρέσια της Ιταλίας όπου επί τέσσερα χρόνια σπούδασε ζαχαροπλαστική και παγωτό και έμαθε από τους Ιταλούς μάγους του gelato τα μυστικά που δεν αποκάλυπταν στους συμπατριώτες τους «Εγώ γι’ αυτούς ήμουν η La Greca, η Ελληνίδα που θα επέστρεφε στην πατρίδα της, συνεπώς δε θα έμπαινα ποτέ στο παιχνίδι του ανταγωνισμού, ήμουν ακίνδυνη. Κάπως έτσι έμαθα τα πάντα για το φρέσκο παγωτό».

Τούρτα σοκολάτα με επικάλυψη virgin mojito

Τούρτα σοκολάτα με επικάλυψη virgin mojito

Είναι όλα τα παγωτά στην Ιταλία καλά; «Όχι βέβαια. Σε εμάς τους Έλληνες βέβαια φαίνονται όλα καλά αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλη διαφορά ενός καλού κι ενός πολύ καλού παγωτού. Στόχος μου ήταν ν’ ασχοληθώ με την Παρασκευή μόνο πολύ καλού παγωτού και γι’ αυτό φυσικά δίνω έμφαση στην πρώτη ύλη, στη διαδικασία παρασκευής και φυσικά στον σωστό τρόπο ψύξης γιατί το φρέσκο παγωτό είναι πολύ πιο ευαίσθητο από όσα είναι γεμάτα συντηρητικά. Μας ζητούν πολλές επιχειρήσεις να πουλήσουμε χονδρική. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό καθώς η παραγωγή μας είναι boutique και έτσι θα παραμείνει για να κρατήσουμε ψηλά την ποιότητά μας».

gelato-t25

Στον τοίχο του καταστήματος διακρίνω έναν καλόγουστο πίνακα που κάνει σαφείς τις προθέσεις της κ. Παπαδοπούλου «Εγγυώμαστε στους πελάτες μας ότι το παγωτό μας δεν περιέχει γαλακτωματοποιητές, τεχνητά αρώματα ή χρώματα, μαργαρίνες και τεχνητά πρόσθετα». 

Τι άλλο δε χρειάζονται τα παγωτά του Le Greche; «Δε βάζουμε σιρόπι. Ό,τι χρειάζεται σε άρωμα και γεύση το παγωτό μας τα έχει από μόνο του, δεν χρειάζεται καμιά περιττή προσθήκη. Η δική μου φιλοσοφία για το γλυκό είναι κάτι πιο light, γευστικό –με φυσικό τρόπο- αλλά κυρίως αρωματικό σε σχέση με αυτά που είχαμε συνηθίσει.

Απολαμβάνοντας το παγωτό ανθότυρο με κατσικίσιο τυρί και περγαμόντο

Απολαμβάνοντας το παγωτό ανθότυρο με κατσικίσιο τυρί και περγαμόντο.

Μπορείτε να ζητήσετε ένα κομμάτι από διάφορες τούρτες για να έχετε πολλές γευστικές επιλογές

Μπορείτε να ζητήσετε ένα κομμάτι από διάφορες τούρτες για να έχετε πολλές γευστικές επιλογές

Το γλυκό για μένα είναι τα αρώματα, οι ιδιαίτερες γεύσεις, η αίσθηση ότι έρχεσαι κοντά με την πρώτη ύλη και μετά ως επισφράγιση η γλυκιά του υπόσταση. Γι’ αυτό προσπαθώ κάθε γεύση που σερβίρουμε να είναι μοναδική, να μη μοιάζει με καμία άλλη». Ποια είναι άραγε η ιδανική θερμοκρασία του παγωτού; «Εμείς δουλεύουμε στους -11°C γι’ αυτό και το παγωτό μας τρώγεται άνετα κάθε εποχή. Οι Έλληνες καταναλωτές δεν προτιμούσαν το παγωτό το χειμώνα δικαίως γιατί δεν υπήρχαν καλά παγωτά αυτή την περίοδο. Όταν ανακάλυψαν το σωστό παγωτό που μπορεί να καταναλωθεί όλο το χρόνο το τίμησαν. Έχουμε σταθερή πελατεία όλες τις εποχές, έχουμε την ίδια δουλειά τα Χριστούγεννα και το καλοκαίρι».

Κυπελλάκια με παγωτό στρατσιατέλα-μέντα, μαύρη-σοκολάτα, φρούτα του πάθους

Κυπελλάκια με παγωτό στρατσιατέλα-μέντα, μαύρη-σοκολάτα, φρούτα του πάθους

Και τι άλλο βρίσκουμε στο Le Greche; “Παγωμένα γλυκά. Τα μισά περίπου βασίζονται στο gelato μας. Έχουμε περίπου 28-30 γεύσεις παγωτού όλο το χρόνο συνεπώς θα ήταν τρελό να μην τις αξιοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική μας. Μας αρέσει να δημιουργούμε πρωτότυπους συνδυασμούς. Βγάλαμε λοιπόν μια τούρτα που είναι σοκολάτα κι από πάνω virgin mojito, ο συνδυασμός λεμόνι-δυόσμος-σοκολάτα θεωρώ ότι είναι μια πολύ ωραία νέα γευστική εμπειρία και μια ισορροπημένη πρόταση χάρη στο χωνευτικό δίδυμο λεμόνι-δυόσμος και την εκμαυλιστική σοκολάτα. Συνδυάζοντας το gelato με ένα brownie, ένα baba φτιάχνεις ένα γλυκό πιο υγιεινό από αυτό του μέσου ζαχαροπλαστείου καθώς το gelato μας έχει μόλις 8% λιπαρά και 0% το sorbe μας και ταυτόχρονα έχεις γλυκό στην ψύξη σου όποια στιγμή το λιγουρευτείς».

Επίσης στο Le Greche βρίσκουμε πολύ ωραίο ιταλικό café, μάλιστα στο κατάστημα του Ψυχικού στις 14 Σεπτεμβρίου θα έρθουν μπαρίστες από τη Νάπολη για να ρυθμίσουν την καφετιέρα, που λειτουργεί όχι αυτόματα και χειροκίνητα και μιλήσουν στον κόσμο για τα μυστικά του ιταλικού café.

Η βιτρίνα του καταστήματος στη Μητροπόλεως

Η βιτρίνα του καταστήματος στη Μητροπόλεως

Η βιτρίνα του καταστήματος φέρνει στο νου κοσμηματοπωλείο, οι τούρτες είναι θα έλεγα κομψές αφού δεν είναι παραφορτωμένες με περιττή γαρνιτούρα «Η διακόσμηση μιας τούρτας ή κι ενός μικρότερου, ατομικού γλυκού δε θα πρέπει να είναι άσχετη από τα υλικά του. Δεν μπορώ να βάλω φραουλίτσες πάνω σε μια τούρτα μόνο από σοκολάτα».

Και φυσικά ιταλικός καφές.

Και φυσικά ιταλικός καφές.

Το παγωτό φιστίκι του Le Greche είναι σπουδαίο, αναρωτιέμαι με τι ταιριάζει, πάντα το έχω αυτό το πρόβλημα όταν θέλω να συνδυάσω δύο (ή και βάλε) μπάλες παγωτό «το φιστίκι συνδυάζεται πολύ ωραία με την κρέμα Le Greche, είναι αυτό που οι Ιταλοί αποκαλούν κρέμα και δεν είναι λευκό αλλά κίτρινο γιατί έχει μέσα κρόκο αβγού, βανίλια και ξύσμα εσπεροειδών, το ανθότυρο με τις ρουστίκ νότες του κατσικίσιου τυριού και το μεθυστικό άρωμα του περγαμόντο ταιριάζει άψογα με την μαύρη σοκολάτα γιατί το κάνει πιο φίνο, το σορμπέ μαύρης σοκολάτας ταιριάζει με μια μπάλα espresso και μια ροζέτα από άγλυκη συνταγή, αυτό που οι Ιταλοί ονομάζουν panna. Κι όλα αυτά μπορούν να σερβιριστούν στα χωνάκια που μας έρχονται από τη Νάπολη, από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση που φτιάχνει χωνάκια εδώ κι 100 χρόνια».

Και γιατί η ονομασία Le Greche; «Επειδή η φιλοσοφία μας είναι αυτή ακριβώς, η ιταλική μαγεία του gelato συναντάει την ελληνική γευστική κουλτούρα».

Νέο κατάστημα: Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου 2, Φάρος Ψυχικού

Κεντρικό κατάστημα: Μητροπόλεως 16Α, τηλ. 2167006458

Εργαστήριο-κατάστημα: Αποστόλου Παύλου 2, Αγία Παρασκευή, τηλ. 2167006416

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.