Categories: ΓΕΥΣΗ

Φαγητό & Ποτό στην Αθήνα: Τρία δροσερά μέρη για την επιστροφή στην πόλη

Σε έναν αδιέξοδο δρόμο του Ψυρρή, μία πραγματικά cool ταράτσα της Αθήνας σερβίρει πλέον τα δικά της δροσιστικά cocktails. 

Στο κομψό κτίριο του 1930 και της οδού Σαρρή, με βλέμμα προς την Ακρόπολη, τον Λόφο του Φιλοπάππου, το Παρατηρητήριο και το Γκάζι, με στοιχεία εμπνευσμένα από τα ελληνικά Bauhaus, το rooftop του The Foundry Suites είναι η νέα πρόταση για γευστικά ποτά με θέα στην καλοκαιρινή Αθήνα. Tα signature cocktails έχει επιμεληθεί η Αναστασία Τριανταφυλλίδη δημιουργώντας συνταγές όλο φρεσκάδα. 

Τα έντονα χρώματα και οι ζωντανές γαρνιτούρες των signature cocktails του Cocktail Bar on The Roof, γίνονται ένα με το ανθισμένο σκηνικό. Ανασύροντας οικείες μνήμες, η ταράτσα του κτιρίου αναπαριστά την τυπική αυλή μιας παραδοσιακής ελληνικής κατοικίας και προσφέρει ένα υπερυψωμένο κατάφυτο και σκιερό σημείο συνάντησης και χαλάρωσης. Μέσα σε ελιές και ροδιές, λεβάντα, ευωδιαστά φυτά και αμπέλια, ένας διάδρομος από μαρμάρινες πλάκες είναι σχεδιασμένος για να προσανατολίζει το βλέμμα σας σε διαφορετικά οπτικά μονοπάτια. 

Μυρωδικά που βρίσκει κανείς στις ελληνικές αυλές, όπως λεβάντα, θυμάρι και δεντρολίβανο, φρούτα που ορίζουν το ελληνικό καλοκαίρι, όπως βερίκοκα, ροδάκινα και κεράσια, ποτά που θυμίζουν παλιά Αθήνα, όπως βερμούτ και μαστίχα, αλλά και οι πρωταγωνιστές του ελληνικού τραπεζιού, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η ελιά και το θαλασσινό αλάτι, συμμετέχουν σε μια νέα απόδοση του σύγχρονου cocktail και δημιουργούν νέες αναμνήσεις.

Cocktail Bar on The Roof-The Foundry Suites, Σαρρή 40, Ψυρρή. Τηλ: 2111824604

Στον δέκατο όροφο ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, το Metropolis Roof Garden είναι μία από τις ταράτσες της πόλης με εκπληκτική και απρόσκοπτη θέα προς τον «ιερό βράχο» ενώ παράλληλα αποτελεί μία άκρως γευστική εμπειρία γνωριμίας με τη νέα ελληνική δημιουργική κουζίνα του σήμερα που ακροβατεί ανάμεσα ανάμεσα στη Γη και τη Θάλασσα. 

Στο restart των ξενοδοχείων και των εστιατορίων τους, ο executive chef Σάκης Βενέτης και ο chef de cuisine Χάρης Ζευγούλης έβαλαν τα δυνατά τους και γεμάτοι όρεξη για μια νέα αρχή εμπλούτισαν την κουζίνα του Metropolis Roof Garden με ακόμα περισσότερο ελληνικό στοιχείο χρησιμοποιώντας σημερινές τεχνικές, παρουσιάζοντας πιάτα που θα σας κερδίσουν ήδη από την άφιξή τους στο τραπέζι. Την ίδια στιγμή, λουσμένη τη μέρα από το Αττικό Φως και τη νύχτα από έναν εντυπωσιακό φωτισμό, η Ακρόπολη στέκει μπροστά στα μάτια σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζί με διεθνείς επιρροές και με πρώτη ύλη υψηλής ποιότητας, σε μια από τις ταράτσες της πόλης όπου η πολυτέλεια είναι προσιτή θα απολαύσετε πιάτα όπως μια καλοκαιρινή σαλάτα με αντράκλα, λαχανίδα, αλμυρίκια, τραγανό φαγόπυρο, μανούρι από τη Δράμα, ρόδι, αρωματικό λάδι, εσπεριδοειδή και μυρωδικά, ένα καρπάτσιο από μοσχάρι Κερκίνης με σπιτική κέτσαπ από μαύρο σκόρδο, μαριναρισμένο μαρούλι και ιμάμ με ξινοτύρι Ίου, ένα ριζότο με σπαράγγια, σαλάμι Λευκάδος και λαδοτύρι Νάξου, ένα φαγκρί φρικασέ μαγειρεμένο στον ζωμό του με baby μαρούλια και φύτρες από κόλιανδρο κι ένα καρέ αρνάκι με τερίνα πατάτας, καραμελωμένο κουνουπίδι, σαλάτα και κρέμα αρακά, αφυδατωμένο μπέικον, κρέμα λιαστής ντομάτας και σάλτσα κρασιού, όλα τους πεντανόστιμα και πραγματικά φροντισμένα.

Αυτή τη σεζόν, το Electra Metropolis είναι ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης που μας δίνει γαστριμαργικούς λόγους προκειμένου να το γνωρίσουμε και να γευματίσουμε με την πιο πολυπόθητη θέα.

Metropolis Roof Garden, Μητροπόλεως 15, Αθήνα. Τηλ: 2141006200

Λίγο πιο έξω από το κέντρο με τη στενή του έννοια, σε ένα νεοκλασικό κτίριο του 1897 με καταπράσινο κήπο (που λειτουργεί αδιάλειπτα, από το 1973), το Balthazar αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της ζεστής Αθήνας και φέτος η γεύση του βρίσκεται στα καλύτερά της. 

Το μεσογειακό με fusion αποχρώσεις φαγητό του επιμελείται ο Χριστόφορος Πέσκιας, φτιάχνοντας τα πάντα από την αρχή στην κουζίνα, έχοντας το βλέμμα στην παράδοση αλλά και στις μοντέρνες και διεθνείς τάσεις της γαστρονομίας, με διάθεση νοσταλγίας αλλά και ανανέωσης κλέβει σταθερά τις εντυπώσεις. 

Προσφέροντας ακόμα και το δικό του ψωμί, ο γνωστός σεφ έχει κάνει νέες προσθήκες στο μενού, πάντα με τον δημιουργικό και up to date τρόπο που τον διακρίνει. Το fish tacos με ταρτάρ τόνου, το vegan sushi- έκπληξη με μελιτζάνα , οι μανιάτικοι κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη, το εκπληκτικό μαγιάτικο στη σχάρα, με σάλτσα puttanesca, λάδι ρίγανης και τουρλού λαχανικών που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε και μια κρέμα Περγαμόντο με ζελέ φράουλα, sorbet δυόσμου, crumble λευκής σοκολάτας για το φινάλε είναι οι πληθωρικές νέες αφίξεις που θα συναντήσετε στο μενού του χώρου που λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1973.

Αν δεν το έχετε γευτεί μέχρι σήμερα, το πιο κλασικό και διαχρονικά δημοφιλές πιάτο του είναι τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές και dip γιαουρτιού-δυόσμου που σερβίρονται εδώ και 11 χρόνια κι έχουν φανατικό κοινό. Ζητήστε τα και θα κατάλαβετε γιατί. 

Balthazar, Τσόχα 27, Αμπελόκηποι. Tηλ: 2106441215.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.