Επιτέλους! Το Ιστορικό Κέντρο απέκτησε ένα σπουδαίο σαντουιτσάδικο

Ένας ψηλοτάβανος χώρος στο νούμερο 9-11 αποτελεί το νέο γευστικό spot στην οδό Βουλής. Μετρώντας λιγότερο από ένα μήνα λειτουργίας, το Metropolis Sandwich έχει ήδη καταφέρει να κάνει «θόρυβο» γύρω από το όνομά του, για τις ποιοτικές και ιδιαίτερες γεύσεις του. Μπαίνοντας, μια εντυπωσιακά μεγάλη μπάρα και οι σκούροι τόνοι του χώρου δίνουν μια αίσθηση επιβλητικότητας, σαν να έχεις μπει στο ναό των sandwich.

«Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία -σχεδόν 30 χρόνια- στη δισκογραφία, πούλησα τα Metropolis Records το 2008 και ξεκουράστηκα για 6 χρόνια. Κατεβαίνοντας συχνά στο κέντρο της Αθήνας, έβλεπα ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στο χώρο του «slow» food, υπήρχαν μόνο σφολιάτες και γρήγορα σάντουιτς συχνά φτιαγμένα από την προηγούμενη ημέρα και για να φας ένα καλό σάντουιτς έπρεπε να το πληρώσεις πανάκριβα σε κάποιο ξενοδοχείο. Έχοντας και κάποιες εικόνες από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα το ιταλικό aperitivo, ξεκίνησε η ιδέα να προσφέρω στον κόσμο αλλά και στον εαυτό μου κάτι ποιοτικό και ξεχωριστό κι έτσι έφτιαξα το Metropolis Sandwich», εξηγεί ο ιδιοκτήτης Λεωνίδας Τοπιζτής λύνοντας έτσι το μυστήριο του ονόματος, που τελικά έχει βαθιά τις ρίζες του στην σύγχρονη αστική ιστορία.

Δίπλα στην είσοδο βρίσκεται μια μεγάλη γυάλινη προθήκη με διαφορά αλλαντικά και άλλα υλικά. «Έχουμε τις βιτρίνες με όλα τα υλικά, τα αλλαντικά μας, τα ζυμωτά ψωμιά, τα τυριά μας από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, με έμφαση σε ελληνικά αλλά και μεσογειακά προϊόντα», λέει ο Λεωνίδας. Πράγματι, αναζητούν τις καλύτερες πρώτες ύλες για τα σάντουιτς, αναζητώντας μικρούς παραγωγούς και γνωστούς φούρνους σε διάφορες γειτονιές. Η ιδέα της βιτρίνας βασίζεται στην ιδεολογία του να είναι όλα φανερά, όλα να γίνονται μπροστά στον πελάτη. Άλλωστε, εκτός από τις έτοιμες προτάσεις του καταλόγου ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να φτιάξει custom σάντουτιτς με υλικά της επιλογής του. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να πωλούνται κάποια από τα υλικά για ιδιωτική χρήση. Από τη μέσα πλευρά της μπάρας βρίσκεται ένα κατατοπισμένο και χαμογελαστό προσωπικό που σε προτρέπει να δοκιμάσεις τις έτοιμες μικρο- λιχουδιές ενώ σου προτείνει ιδέες για το πώς να φτιάξεις το σάντουιτς της επιλογής σου.

Ο κατάλογος, τον οποίο έχει επιμεληθεί σεφ με μεγάλη εμπειρία σε εστιατόρια σε συνδυασμό με τις προτιμήσεις των δύο ιδιοκτητών Λεωνίδα Τοπιτζή και Φίλλιπο Κολόκα, περιλαμβάνει διάφορους συνδυασμούς για κρύα και ζεστά, ανοιχτά και κλειστά σάντουιτς με βάση φρέσκο ζυμωτό ψωμί, που κατασκευάζονται τη στιγμή της παραγγελίας τους. Στα highlights είναι το σάντουιτς με μαλακό κρέας rib-eye (η καλύτερη ποιότητα κρέατος), καπνιστό τυρί Μετσόβου, σάλτσα εστραγκόν, ντομάτα και ρόκα (5,90€), το ανοιχτό σάντουιτς με carpaccio από entrecote, σε φρυγανισμένο ζυμωτό ψωμί με άρωμα λευκής τρούφας (4,50€) και ο λαχταριστός σπιτκός μαριναρισμένος σολωμός με δροσιστική σάλτσα γιαούρτι και ξυνόγαλο, άνιθο και αγγούρι σε φρυγανισμένο πολύσπορο (5,80€), ενώ άλλοι συνδυασμοί όπως παστράμι γαλοπούλας-κασέρι Βόλου και πράσινο μήλο, μοσχάρι γεμιστό με αρσενικό Νάξου και σέλερι, παστουρμαδέλα με μαλακή φέτα και αγγουράκι τουρσί και φυσικά τα Metropolis burgers συνθέτουν ένα λαχταριστό μενού υψηλών γευστικών προδιαγραφών. Μάλιστα, ένα ολόφρεσκο new entry- εκπληξη στο μενού είναι ένα λαχταριστό πρωινό με ζεστές φέτες ψωμιού, βούτυρο Κερκύρας και σπιτικές μαρμελάδες πορτοκάλι, φράουλα κ.α από τις οποίες θα μπορεί να διαλέξει ο επισκέπτης.

Μια στριφογυριστή σκάλα στο βάθος του μαγαζιού σε οδηγεί στον επάνω όροφο, ο οποίος θυμίζει σαλόνι. Ένας άνετος, τριθέσιος καναπές και ένα μεγάλο τραπέζι συνθέτουν τον ιδανικό χώρο για prive lunch εταιρειών, για τα οποία ήδη χρησιμοποιείται αλλά και για ένα γρήγορο brunch. «Ο χώρος ήταν τελείως κλειστός, τον φτιάξαμε από την αρχή μόνοι μας, χωρίς αρχιτέκτονες με τις δικές μας ιδέες και με πολύ μεράκι. Ήθελα ένα χώρο που να θυμίζει σπίτι, έχω φέρει μάλιστα αντικείμενα από το σπίτι μου για να το διακοσμήσω», εξηγεί ο Λεωνίδας ενώ προσθέτει ότι οι διαδικασίες για delivery σε γραφεία έχουν ήδη ξεκινήσει. Το επόμενο βήμα που σχεδιάζουν είναι να μένει ο χώρος ανοιχτός ως τις δώδεκα-μία το βράδυ με ωραίες ποικιλλίες αλλαντικών και τυριών, κρύα σάντουιτς, επιλεγμένα κρασιά και μπύρες από ελληνικές μικροζυθοποιϊες και μουσική από djs. Εδικά τώρα την άνοιξη, θα είναι ιδανικό για ένα χορταστικό brunch ή για ένα χαλαρό ποτό μετά τη δουλειά.

Metropolis Sandwich, Βουλής 9-11, Σύνταγμα, τηλ. 210-3222122 // www.metropolissandwich.gr

Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου