Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΓΕΥΣΗ

Η Αλεξάνδρα Στράτου έχει γράψει ένα σπουδαίο βιβλίο για την ελληνική κουζίνα

Η συγγραφέας του εξαιρετικού βιβλίου μαγειρικής "Cooking to Share" μας μιλάει για το απόσταγμα της ελληνικής γεύσης και την έμπνευση ως δημιουργία.
Alexandra Stratou

Αυτό που σε συναρπάζει όταν μιλάς με ένα νέο άνθρωπο είναι η φρέσκια ματιά που έχει για τα πράγματα, αυτός ο αέρας ανανέωσης σε κάθε του κουβέντα. Κι όταν το βασικό θέμα συζήτησης περιστραφεί γύρω από την ελληνική κουζίνα μπορείς να πάρεις όρκο ότι στην ατμόσφαιρα, εκτός από ενθουσιασμό και δημιουργικότητα, μυρίζεις ζεστό φρεσκομαγειρεμένο φαγητό που μόλις βγήκε από την κατσαρόλα.

Το ίδιο συνέβη και στη συνέντευξη που μας έδωσε η Αλεξάνδρα Στράτου, έχοντας ως αφορμή το βιβλίο μαγειρικής «Cooking to Share», το οποίο έγραψε με το βλέμμα της στραμμένο στην ελληνική γαστρονομική παράδοση, στα οικογενειακά τραπέζια και στη ζωή. Αυτή τη μαγική στιγμή, άλλωστε, που όλοι μαζί, οικογένεια και φίλοι συγκεντρώνονται για φαγητό ερωτεύτηκε και η ίδια.

img_6722

Αλεξάνδρα, χρειάστηκε να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα επαγγελματικής μαγειρικής για να φτάσεις εδώ που είσαι σήμερα; Ναι, πήγα σε επαγγελματική σχολή μαγειρικής στο Σαν Σεμπάστιαν, στην Ισπανία, στο Escuela de Cocina de Luis Irizar. Ήμουν εκεί για δύο χρόνια. Μου έδωσε δομή στην κουζίνα και στον τρόπο που μαγειρεύω.

Τι ρόλο έπαιξε η ελληνική κουζίνα και η ελληνική παράδοση στο ταξίδι σου στη μαγειρική μέχρι τώρα; Δεν ξέρω εάν η Ελληνική κουζίνα αυτή καθ’ αυτή με ώθησε στο ταξίδι μου με την μαγειρική. Σίγουρα όπως η ελληνική παράδοση του να μοιραζόμαστε ένα γεύμα, δηλαδή το πως τρώμε οι Έλληνες, έχει υπάρξει τεράστια έμπνευση.

Για ποιο πράγμα μιλάει το βιβλίο σου “Cooking to share”; Το Cooking to Share σαν βιβλίο έχει πολλά επίπεδα, και ο κάθε αναγνώστης θα δει αυτό που έχει ανάγκη να δει. Είναι ένα απλό βιβλίο ελληνικής κουζίνας. Καταγράφει το δικό μου ταξίδι στο παρελθόν μέσα από το φαγητό, μιλάει για την σημασία της οικογένειας, την αξία της προσωπικής παράδοσης, δείχνει το πως χτίζεται η ταυτότητα ενός ανθρώπου μέσα από αυτά που τρώει και το πως τα τρώει. Μιλάει για την σημασία του παρελθόντος ως πάτημα για την δημιουργία του μέλλοντος.

Μίλησέ μου λίγο για την περιπέτεια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την έκδοση. Σε επηρέασε ότι διανύουμε περίοδο μακράς κρίσης; Είναι παράδοξο. Αυτό όμως που με ώθησε στο να ξεκινήσω αυτό το ταξίδι ήταν η απογοήτευση που ένιωθα  στην δουλειά μου, στους ανθρώπους και στην κατάσταση γύρω μου. Αυτό που με έφερε σήμερα ως εδώ είναι οι άνθρωποι, γνωστοί και άγνωστοι, οι οποίοι πίστεψαν μαζί με εμένα σ’ αυτό το μικρό όνειρό μου. Απέκτησα πίστη στους ανθρώπους και στην δύναμη που μπορούμε να έχουμε μαζί.

img_3117
img_2704
dsc_0114

Είσαι ένας νέος άνθρωπος και χρησιμοποιείς μοντέρνους τρόπους προσέγγισης του φαγητού. Πιστεύεις ότι η τεχνολογία μας βοηθά στην αναζήτηση της ποιότητας; Πολύ δύσκολη ερώτηση. Νομίζω ότι ο ρόλος που παίζει η τεχνολογία στην ζωή μας όλο αλλάζει διότι η τεχνολογία δεν είναι κάτι στάσιμο. Η ποιότητα της ζωής νομίζω ότι έχει πιο πολύ σχέση με εμάς και όχι τόσο με την τεχνολογία. Εάν χρησιμοποιούμε εμείς την τεχνολογία και όχι αυτή εμάς μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Πιστεύω πολύ στην ισορροπία, στην επαφή με την γη, και τους ανθρώπους. Η τεχνολογία είναι εργαλείο και έτσι πρέπει να παραμείνει.

Ποιους μεγάλους σεφ θαυμάζεις και γιατί; Θαυμάζω την Alice Waters, τo Yotam Ottolenghi το Sami Tamimi, αλλά και όλους τους σεφ που αντιμετωπίζουν την κουζίνα και το μαγείρεμα με πάθος. Όλους αυτούς που την βλέπουν για το πολύπλευρο πράγμα που είναι.

Αν η Ελλάδα ταυτιζόταν με μια γεύση, ποια θα ήταν αυτή; Το χταπόδι στην σχάρα, είναι για εμένα η θάλασσα και ο ήλιος. Έχει τόσο συγκεκριμένη γεύση που δεν την ξεχνάει κανείς.

Πόσο σημαντική θεωρείς ότι είναι η πράξη του να μοιράζεσαι το φαγητό σου με άλλους; Πάρα πολύ σημαντική πράξη. Είναι το επόμενο πιο σημαντικό πράγμα μετά από την ιδιότητα του φαγητού να μας θρέψει.

Τι θα ήθελες να πεις σε όσους καταπιάνονται με το ίδιο όνειρο με σένα; Θα τους έλεγα να θυμούνται ότι έχουν όλη την ελευθερία του κόσμου να δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι σε αυτόν το κλάδο και ότι δεν χρειάζεται να χωρέσουν σε ένα ήδη υπάρχον καλούπι.

*Περισσότερες πληροφορίες για την Αλεξάνδρα Στράτου και για το βιβλίο της «Cooking to Share» θα βρείτε στο cookingtoshare.com



POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.