Categories: ΓΕΥΣΗ

Duck Soup, ένα καλά κρυμμένο μυστικό που πρέπει ν’ ανακαλύψεις

Στο βάθος μιας ήσυχης στοάς, λίγα μόλις βήματα από την πολύβουη Πανεπιστημίου βρίσκεται ένα χαριτωμένο καφέ που θυμίζει γαλλικό μπιστρό. Είναι από αυτά τα μαγαζιά που αν δεν τα ξέρεις, τα ανακαλύπτεις τελείως τυχαία, ψάχνοντας για μερικές στιγμές ανάπαυλας από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Η αυτοσχέδια «αυλή» του, με τα τραπέζια να πλαισιώνονται από πολλές γλάστρες είναι το ιδανικό μέρος για να διαβάσεις ένα βιβλίο, να προετοιμάσεις μια εργασία (είναι απέναντι από το Πανεπιστήμιο) ή ν’ ανοἰξεις μια μεγάλη συζήτηση. Εκείνο, όμως που δεν περιμένεις από το Duck Soup (ο τίτλος είναι αναφορά στην ομώνυμη ταινία των αδελφών Μαρξ) είναι τα χειροποίητα, γκουρμέ σάντουιτς που έχουν αρχίσει να εξαπλώνονται σαν μυστικό μεταξύ των καλοφαγάδων του αθηναϊκού κέντρου.

«Έχουμε ταξιδέψει σε αρκετά μέρη και πάντα δοκιμάζουμε γεύσεις και συνταγές. Σκεφτόμασταν πάντα να ανοίξουμε ένα μαγαζί εδώ, γιατί αγαπάμε το κέντρο κι έτσι ψάξαμε χώρους και καταλήξαμε εδώ τον περασμένο Δεκέμβρη», λένε χαμογελαστοί η Κατερίνα και ο Σπύρος δίπλα από μια αφίσα του Ζακ Τατί που σε καλοσωρίζει στο χώρο. «Κάναμε τα πάντα μόνοι μας, τη διακόσμηση και το μενού γιατί θέλαμε ο κόσμος να νιώθει οικεία, να έρχεται εδώ και να το νιώθει σαν στέκι του, όπου μπορεί να απολαύσει ποιοτική κουζίνα». Στο εσωτερικό του Duck Soup, όπου κυριαρχεί το απαλό μπλε και το κίτρινο ο χώρος καταλαμβάνεται από μια μακρόστενη μπάρα-κουζίνα και ψηλά τραπέζια με σκαμπό τοποθετημένα παράλληλα απέναντί της. Το βλέμμα πέφτει σε μια γυάλινη προθήκη με ιδιαίτερα υλικά για τα πιάτα ενώ από πάνω της βρίσκονται μεγάλα καλάθια με φρέσκο ψωμί διαφόρων τύπων.

Κατερίνα και Σπύρος

Ο κατάλογος περιλαμβάνει μια ποικιλία από σαλάτες, antipasti, τορτίγες, πίτα ημέρας, σάντουιτς, μπρουσκέτες και γλυκά. «Επηρεαστήκαμε από τις βιτρίνες στα μπακάλικα και τα καφέ της Ιταλίας, όπου μπορείς να δεις όλα τα υλικά. Ψάχνουμε μικρούς παραγωγούς και έχουμε πολλά ελληνικά προϊόντα όπως ανθότυρο και γραβιέρα Κρήτης και άλλα από τη Δράμα και το Καρπενήσι αλλά και ευρωπαϊκά όπως το Ισπανικό jamon (ένα πιο εύγευστο προσούτο), ιταλική bresaola που είναι από καθαρό μοσχαρίσιο κρέας και συγκαταλέγεται στα καλύτερα αλλαντικά. Συνήθως διαλέγουμε ένα ¨προϊόν του μήνα” και κάνουμε ειδικές συνταγές με αυτό. Τώρα, για παράδειγμα είχαμε καπνιστό μπούτι χοιρινό με ντομάτα και ελιά», λέει η Κατερίνα ενώ μας φέρνει να δοκιμάσουμε μια ανοιχτή μπρουσκέτα με γκοργκονζόλα, καραμελωμένα κρεμμυδάκια, καρύδια, τουρσί και αρωματικό ξύδι μήλου (3,50€).

Σειρά έχει μια χορταστική σαλάτα με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί Chevre, με μανιτάρια, πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκύθι, ντομάτα με μυρωδικά, ξηρό ανθρότυρο και pesto (6€) και μια απλή μπρουσκέτα pomodoro με ντομάτα, σκόρδο και βασιλικό (3€). «Μας αρέσει να βάζουμε μαγειρική μέσα στα σάντουιτς», λέει ο Σπύρος προετοιμάζοντας την άφιξή τους. «Φτιάχνουμε λάδι με φρέσκα μυρωδικά από τις γλάστρες μας, βινεγκρέτ μελιού με εσπεριδοειδή, σπιτικό πέστο και δική μας πικάντικη μουστάρδα και μαρινάρουμε με αυτά τα υλικά μας». Πράγματι, το σάντουιτς με παστράμι μόσχου Δράμας, cheddar, πίκλες, καραμελωμένα κρεμμύδια και μουστάρδα σε ολόφρεσκο ψωμί με σπόρους chia(6€) είναι πεντανόστιμο, όπως και η ινδική τορτίγια με κοτόπουλο ταντούρι, ντομάτα και iceberg sour cream (5,50€).

Εκτός από τα λαχταριστά και προσεγμένα σάντουιτς, η λεπτομέρεια διακρίνει και τα πιο απλά προϊόντα του καταλόγου. Ο Σπύρος εξηγεί ο καφές έχει επιλεχθεί προσεκτικά, είναι Taf και προσφέρει μια γεμάτη, ποιοτική γεύση. Το ίδιο και τα κουλουράκια με κακάο που σερβίρουν μαζί με τον καφέ, τα φτιάχνουν οι ίδιοι και είναι πεντανόστιμα, όπως σπιτική είναι και η λεμονάδα που σερβίρουν αλλά και τα γλυκά ημέρας. Τον κατάλογο συμπληρώνουν αρωματικά τσάγια και βότανα και μια αρκετά μεγάλη ποικιλία από μπύρες της ελληνικής μικροζυθοποιίας αλλά και του εξωτερικού.«Γενικότερα θέλουμε να δημιουργείται σχέση με τον πελάτη, να έρχεται εδώ και να του προτείνουμε συνδυασμούς γεύσεων με βάση αυτά που προτιμά», λέει η Κατερίνα. «Ούτως ή άλλως το Duck Soup σερβίρει street food αλλά όχι με τη βιαστική έννοια του όρου. Όλα κόβονται και μαγειρεύονται στο χέρι εκείνη τη στιγμή και δοκιμάζουμε διαρκώς νέα πράγματα και νέες γεύσεις».

Φεύγοντας από την ήσυχη, ζεστή γωνιά του Duck Soup, σε ακολουθεί μια μυρωδιά από νόστιμα υλικά που μαγειρεύονται και νότες τζαζ και ambient μουσικής που κυριαρχούν στο χώρο. Είναι χωρίς αμφιβολία, το επόμενο γευστικό μυστικό που σε περιμένει να το ανακαλύψεις!

Duck Soup, Πανεπιστημίου 39 εντός της στοάς Πεσμαζόγλου, 210 3233916
Ιωάννα Παναγοπούλου

Η Ιωάννα Παναγοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το Σεπτέμβριο του '93. Σήμερα ολοκληρώνει τις σπουδές τις στο τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.

Share
Published by
Ιωάννα Παναγοπούλου