«Τα Ανθεστήρια ήταν μια τριήμερη λαμπρή γιορτή προς τιμήν του Διονύσου, του θεού του κρασιού. Γινόταν στην Αθήνα στις αρχές κάθε άνοιξης. Κατά τη διάρκειά της γίνονταν μεγάλος διαγωνισμός οινοποσίας στον οποίο συμμετείχαν ακόμη και μικρά παιδιά, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοια και την προστασία του γιου της Σεμέλης». Να, μια από τις ιστορίες που ξεδιπλώνονται μπροστά σου κατά τη διάρκεια του Taste of Culture, της πρωτότυπης δράσης πολιτισμού, οίνου και γαστρονομίας που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με την Τrip2Taste.

Ακολουθώντας την παγκόσμια τάση της άνθησης του βιωματικού τουρισμού, καθώς και την εκτόξευση του «φαινομένου Bourdain»- που καθορίζει με απόλυτο τρόπο πως πλέον οι γαστρονομικές ταξιδιωτικές εμπειρίες αποτελούν τη δημοφιλέστερη μέθοδο  του τουριστικού επιχειρείν – το Μουσείο καλεί τον επισκέπτη σε μια τελετουργία έξω από τα συνηθισμένα.

Το ταξίδι βασίζεται στην ιστορία του κρασιού όπως αυτή αποτυπώνεται στα σχετικά με καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων ευρήματα. Σε πρώτη φάση περιλαμβάνει μια περιήγηση στις μόνιμες συλλογές με στάσεις σε επιλεγμένα εκθέματα τα οποία διηγούνται ιστορίες για την διατροφή στην αρχαιότητα, για την παρασκευή και τα είδη του κρασιού και  το ρόλο του οίνου στα συμπόσια, στις γιορτές και στην ιατρική. Στη συνέχεια ο επισκέπτης οδηγείται στους χώρους του «Cycladic Café» όπου ακολουθούν δύο επιλογές ανάλογα με την ημέρα. Κάθε Πέμπτη, για παράδειγμα, στα πλαίσια του Aegean Cheese & Wine προτείνονται εκλεκτά αιγαιοπελαγίτικα τυριά και τέσσερα κρασιά από κορυφαίους οινοπαραγωγούς ολόκληρης της Ελλάδας, το οποίο κοστίζει 35€ ανά άτομο. Την Παρασκευή η δράση «Taste of Culture» προσφέρει την επιλογή του Αegean Taste με έξι πιάτα και τρία επιλεγμένα ελληνικά κρασιά (55€ ανά άτομο). Οι ετικέτες και των δύο γαστρο-οινικών εμπειριών έχει αποφασιστεί πως θα αλλάζουν κάθε μήνα, ώστε το κοινό να έρθει σε επαφή με πλήθος συνδυασμών.

MILLE FEUILLE MELITZANAS
LOUKOUMADAKIA

Η Popaganda παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης να συνδυάσει τον πολιτιστικό με το γαστρονομικό τουρισμό και τίμησε τις γευστικές επιλογές του μενού που επιμελείται με φροντίδα η Begnis Catering. Το πιάτο το οποίο μακράν ξεχωρίζει είναι η λεμονάτη ρεβυθάδα μαγειρεμένη με τον τρόπο των νοικοκυρών της Σίφνου. Σιγομαγειρεμένη στο φούρνο για ώρες και χυλωμένη ακριβώς όσο πρέπει διακτινίζει το νου κατευθείαν στα χρυσά καλοκαίρια στη Χρυσοπηγή. Επιτυχημένη είναι και η επιλογή να χρησιμοποιηθεί το εξαίσιο καλαθάκι Λήμνου σε ένα γλυκό «μιλφέιγ» μελιτζάνας, ενώ μνήμες από παραδοσιακή κουζίνα ξυπνούν τα  κασιώτικα ντολμαδάκια με σάλτσα γιαουρτιού αρωματισμένη με δυόσμο. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει όμως να γίνει και στο επιδόρπιο, καθώς τα τραγανά λουκουμαδάκια με θυμαρίσιο μέλι, χοντροκομμένα καρύδια και μυρωδάτο παγωτό κανέλα είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσουν αρκετούς συνδαιτημόνες να ζητήσουν και δεύτερη μερίδα!

Τα σπουδαία από κάθε άποψη ελληνικά κρασιά, οι μελετημένες και προσεγμένες γεύσεις σε συνδυασμό με τη θεματική ξενάγηση για το κρασί στην αρχαιότητα έρχονται να δώσουν στον επισκέπτη μια γαστρονομική εμπειρία με πολιτιστική αύρα έχοντας ως στόχο την τέρψη τόσο του μυαλού όσο και του σώματος. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα συμπόσια των αρχαίων, οι οποίοι στις 195 ποικιλίες κρασιών που διέθεταν πρόσθεταν νερό (σε αναλογία 1/20, μέσα σε κρατήρες) και αρκετές φορές ρετσίνα, βότανα, γύψο ή ασβέστη. Έπειτα ύψωναν τις κύλικες (είδος κούπας για κρασί) κι έπιναν στην υγειά του Διόνυσου των αμπελιών και της χαράς. Διότι, τελικά εκεί βρίσκεται η αλήθεια («εν οίνω αλήθεια…», Αλκαίος, 7-6ος αιώνας π.Χ.).


Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321-3,
www.cycladic.gr. Πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων: www.trip2taste.com