Categories: ΓΕΥΣΗ

Στο Crudo μάθαμε τι εστί ωμοφαγία

Οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης ωμοφαγία φέρνουν στο μυαλό τους ρίζες, καρπούς και πρασινάδες και κάνουν άνοστα #diplis αστεία του τύπου «δεν νιώθω κατσίκα τελευταία» ή το «αληθινό φαϊ πότε το σερβίρουν;». Η συντριπτική πλειοψηφία όσων κάνουν τέτοιου είδους σχόλια δεν έχουν ποτέ γευθεί ωμοφαγικό φαγητό. Μια δοκιμή όμως από το Crudo μπορεί να τους σταθεί πραγματική αποκάλυψη, όπως συνέβη και σε μένα.

«Το 70-80% των πελατών μας δεν είναι καν vegan», λέει η Νταϊάνα, μία εκ των ιδιοκτητριών που άνοιξαν πριν μόλις 10 ημέρες το Crudo ένα vegan και ωμοφαγικό take away και delivery στους Αμπελόκηπους, κοντά στον Πύργο Αθηνών. «Έρχονται όμως με καλή διάθεση να δοκιμάσουν και το πιο ικανοποιητικό για εμάς είναι ότι ξαναπαίρνουν. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουν κιόλας αγκαλιάσει με τόση αγάπη που πραγματικά είναι κάτι το αναπάντεχο για εμάς».

Γιατί όμως προχώρησαν σε ένα τέτοιο βήμα; « Έλειπε από την Αθήνα μια υγιεινή επιλογή σε delivery. Κάτι που να είναι φρέσκο, χωρίς συντηρητικά και χωρίς επεξεργασμένες τροφές. Μας ενδιαφέρει όσοι τρώνε από εμάς να μένουν ικανοποιημένοι γευστικά και να παίρνουν τα διατροφικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Προσωπικά είμαι vegan και κατά περιόδους επί μία εβδομάδα τρώω ωμά. Βλέπω άμεσα οφέλη για την υγεία μου. Χάνω δύο κιλά χωρίς να νιώθω πείνα γιατί μπορώ να τρώω όσο θέλω. Δεν νιώθω φουσκωμένη, βλέπω το δέρμα μου και τα δόντια μου σε καλύτερη κατάσταση».

Ο Ανδρέας ετοιμάζει τα vegan και ωμοφαγικά γεύματα στην κουζίνα του crudo

Τα λαχανικά μπαίνουν στον αφυγραντήρα για όσες ώρες χρειαστούν ώστε να απορροφηθεί η περιττή υγρασία. Ανώτατη θερμοκρασία : 48 βαθμοί Κελσίου

Τι σημαίνει όμως ωμοφαγία; «Ότι όλα είναι ωμά. Κάποια μαγειρεύονται πολύ ραφιναρισμένα κι αυτό σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν φούρνους, δεν χρησιμοποιούν θερμοκρασίες, παρά μόνο τον αφυγραντήρα που δουλεύουμε το ανώτερο στους 48 βαθμούς Κελσίου και στην ουσία αφαιρεί την υγρασία. Οι 48 βαθμοί δεν είναι τυχαίο νούμερο, μέχρι εκείνη τη θερμοκρασία δεν καταστρέφονται τα ένζυμα των τροφών», όπως μου εξηγεί ο Ανδρέας, ο μάγειρας του Crudo.

Στην κουζίνα του χώρου δεν υπάρχει τίποτα ζωικής προέλευσης, όλα είναι φρέσκα, χωρίς συντηρητικά, χωρίς επεξεργασία και παρασκευάζονται –εκτός από κάποια πολύ συγκεκριμένα προϊόντα όπως για παράδειγμα το γιαούρτι σόγιας.

σούπα παντζαριού με μήλο και λαχανικά και γαρνιτούρα γιαουρτιού σόγιας και ηλιόσπορους.

Δεν είναι όλα τα πιάτα του Crudo ωμοφαγικά. Κάθε ημέρα υπάρχουν τέσσερις επιλογές: μια σαλάτα (κάποιες φορές raw), μία σούπα, ένα vegan πιάτο κι ένα raw. Για τα vegan γεύματα υπάρχουν στον χώρο δύο επαγωγικές εστίες που μειώνουν το χρόνο του μαγειρέματος στο μισό ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια και που δεν καίνε ακόμη και όταν είναι σε λειτουργία.

Σήμερα ο Ανδρέας για χάρη της Popaganda θα ετοιμάσει μόνο raw γεύματα, που δεν είναι και τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό. Τα δύο απαραίτητα εργαλεία στην κουζίνα του είναι ο αφυγραντήρας και ένα ειδικό μπλέντερ «που σπάει μέχρι και πέτρες και κοστίζει 1000 ευρώ. Χωρίς αυτό δεν πας πουθενά. Η δίνη του είναι τόσο ισχυρή που προσφέρει ένα ανεπαίσθητο τσακ θερμότητας σε ό,τι αλέθει», εξηγεί όση ώρα ετοιμάζει μια σούπα παντζαριού με μήλο και λαχανικά και γαρνιτούρα γιαουρτιού σόγιας και ηλιόσπορους. Το πρώτο πάντως πράγμα που χορταίνει στα ωμοφαγικά γεύματα είναι το μάτι. Τα χρώματα είναι τόσο ζωντανά κι έντονα που δημιουργούν μια φοβερή εικόνα. Είναι λογικό καθώς το μαγείρεμα ψήνει τα υλικά και μαυρίζει τα χρώματά τους.

Η σούπα είναι φοβερή, η υφή της είναι βελούδινη, η θερμοκρασία της ολόσωστη και το περίεργο είναι ότι έχει μετατρέψει την βαριά γεύση του παντζαριού σε κάτι πολύ πιο ραφιναρισμένο.

Maki vegetarian sushi με «ρύζι» από κουνουπίδι με «μαγιονέζα» με πιπεριές τσιπότλ

Ρολό με λαχανικά και ξηρούς καρπούς τυλιγμένο σε φύλλο ρυζιού που συνοδεύεται από σος

Στο πρόγραμμα των παιδιών είναι να βάλουν γεύματα και για φρουτοφάγους, δηλαδή χυμούς και smoothies. Για την ώρα ο Ανδρέας, που διατηρεί και μουσική εκπομπή στον indierground radio και παίζει experimental, ambient και dark μουσικές, ετοιμάζει ρολάκια, δηλαδή λαχανικά και ξηρούς καρπούς τυλιγμένα σε φύλλα ρυζιού που συνοδεύονται από σος λεμόνι, ταχίνι, φρέσκο κόλιανδρο, τάι τσι που δημιουργεί ταυτόχρονα μια κάψα και μια γλύκα.

Το καλό στην ωμοφαγική κουζίνα είναι ότι χρησιμοποιούνται πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά, πολύ περισσότερα από ότι σε ένα πιάτο με κρέας και αυτά ακριβώς νοστιμεύουν αλλά και προσδίδουν μια αίσθηση φρεσκάδας στο φαγητό.

Έχω φάει σούπα, ρολάκια, σούσι και γεμιστά μανιτάρια πορτομπέλο, τα τελευταία είναι ζουμερά, έχουν διατηρήσει τα απαραίτητα υγρά τους ώστε η γεύση τους να είναι γεμάτη. Κανένα από τα γεύματα δεν είχε μαγειρευτεί, νιώθω χορτάτη αλλά καθόλου φουσκωμένη «Παρατήρησε το σώμα σου όλη την ημέρα», με προτρέπει ο Ανδρέας, «θα δεις ότι νιώθεις ευεξία. Δέχτηκες τροφή που δεν έχει ταλαιπωρηθεί από επεξεργασία, δεν περιέχει συντηρητικά, έχει διατηρήσει όλα της τα ένζυμα και τα θρεπτικά της συστατικά. Το να τρώμε υγιεινά είναι ένα δώρο προς τον εαυτό μας και μια συνολική αντιμετώπιση του πώς αξίζει να ζούμε»

Η είσοδος του crudo
Τα χρώματα κυριαρχούν στα γεύματα
O Ανδρέας είναι ο μάγειρας του crudo.gr
Ο Ανδρέας ετοιμάζει τα vegan και ωμοφαγικά γεύματα στην κουζίνα του crudo
Αγαπάμε το αβοκάντο.
Ωμά μανιτάρια πορτομπέλο γεμιστά με κρέμα από ηλιόσπορους αρωματισμένη με δενδρολίβανο και φασκόμηλο.
Παντού ζωντανά χρώματα
H Tατιάνα και η Νταϊάνα, τα κορίτσια του crudo
Τα λαχανικά μπαίνουν στον αφυγραντήρα για όσες ώρες χρειαστούν ώστε να απορροφηθεί η περιττή υγρασία. Ανώτατη θερμοκρασία : 48 βαθμοί Κελσίουmore
Να και ο αφυγραντήρας.
Δεν υπάρχει τίποτα ζωικής προέλευσης. Τα υλικά είναι φρέσκα, χωρίς συντηρητικά και απουσιάζουν οι επεξεργασμένες τροφές. more
Και φυσικά φρούτα, φρούτα, φρούτα.
O Ανδρέας ετοιμάζει τη σούπα, στο φοβερό και τρομερό μπλέντερ που «σπάει μέχρι και πέτρες»
σούπα παντζαριού με μήλο και λαχανικά και γαρνιτούρα γιαουρτιού σόγιας και ηλιόσπορους.
Το σούσι ετοιμάζεται.
Τσάτνεϊ μάνγκο με φρέσκες χαλαπένιο και κόλιανδρο, συνοδεύει το σούσι
Maki vegetarian sushi με «ρύζι» από κουνουπίδι με «μαγιονέζα» με πιπεριές τσιπότλ
Ρολό με λαχανικά και ξηρούς καρπούς τυλιγμένο σε φύλλο ρυζιού που συνοδεύεται από σος
Και το ωμοφαγικό γεύμα κλείνει με γλυκάκι, από το chocomole.gr, που δεν έχει ψηθεί.
Όλες οι συσκευασίες είναι από 100% ανακυκλώσιμα υλικά.
Στην κουζίνα του crudo

Crudo, Vegan και ωμοφαγικό take away και delivery, Φαραντάτων  31, Αθήνα, τηλ 210 7711 284
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου