Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΓΕΥΣΗ

Μια boulangerie κυριολεκτικά «Α Λα Γκρεκ» για τις τελευταίες πασχαλινές σας αγορές

Προζυμένιο τσουρέκι, γεμιστά μπράουνις, καλιτσούνια και πίτες σε σάζι από δυο χρυσοχέρηδες στο Χαλάνδρι.
A La Grec24

φωτό: Έφη Παρούτσα

Ο Κωστής Κωστάκης με καταγωγή από το Λασίθι και ο Γιάννης Πετρής από την Άνδρο ένωσαν το νησιωτικό ταμπεραμέντο τους για να φτιάξουν μια σύγχρονη boulangerie στο Χαλάνδρι. Ο Κωστής είναι μάγειρας, οπότε μπήκε στην κουζίνα, ο Γιάννης, ψυχολόγος, ανέλαβε την πελατεία και έτσι γεννήθηκε το Α λα Γκρεκ. Λειτουργεί από τον περασμένο Ιούλιο και έχει κεφαλαιοποιήσει την φήμη του χάρη στα υπέροχα αρτοποιήματα και γλυκά που παράγει εντός, όλα από χέρι. Αλμυρές πίτες και πιτάκια, γλυκά ταψιού, κέικ, παξιμάδια, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες, κουλουράκια ένα σωρό, μπράουνις, καλιτσούνια- άλλα παραδοσιακά και εκμοντερνισμένα. Τα δυο νησιά, και συγκεκριμένα οι οικογένειες του Κωστή και του Γιάννη, τροφοδοτούν με πρώτες ύλες το εργαστήριο. Ελαιόλαδο, ρακή, φρούτα εποχής, μούστος, μυζήθρα γλυκιά και γραβιέρες έρχονται από την Κρήτη, ενώ τα μάραθα, οπωροκηπευτικά, σπέσιαλ τυριά, δαμάσκηνα, άνυδρα σύκα φτάνουν σε δέμα από την Άνδρο. Χρησιμοποιούν αλεύρι μικρής παραγωγής, σταφίδες και κρασί από το Λασίθι. Ο Κωστής είναι πολύ μερακλής στο ζύμωμα και γι’αυτό ό,τι δοκιμάσετε να ξέρετε πως είναι χειροποίητο. Πρόσφατα απέκτησαν κι ένα σάζι, μια μεταλλική κυρτή πλάκα που ψήνει παραδοσιακές πίτες (και φύλλα τύπου περέκ). Φτιάχνουν μια λεπτή ζύμη και τη γεμίζουν με κιμά, τυρί ή κοτόπουλο, μανιτάρια και τα απαραίτητα μυρωδικά. Best seller, όχι μόνο λόγω των ημερών, είναι το τσουρέκι τους. Ο Κωστής πιάνει προζύμι και με αυτό ζυμώνει τα τσουρέκια, που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο. Μαχλέπι και μαστίχα, πολύ ζύμωμα για να κάνει ίνες και να γίνει ελαστικό, καλό βούτυρο και προζύμι. Για τις ημέρες του Πάσχα έχουν και γεμιστά προζυμένια τσουρέκια με σοκολάτα, παραδοσιακά σμυρναίικα κουλουράκια και λοιπά σητειακά γλυκίσματα.

A La Grec35

Γιάννης Πετρής και Κωστής Κωστάκης/ φωτό: Έφη Παρούτσα

A La Grec19

φωτό: Έφη Παρούτσα

A La Grec11

φωτό: Έφη Παρούτσα

20150408_103215_resized
20150408_203514_resized
20150408_212831_resized
20150404_102452_resized

Από τα παραδοσιακά του τόπου του, φτιάχνει καλιτσούνια και ανεβατά (έχουν ίδια γέμιση με γλυκιά μυζήθρα, μόνο που αυτά είναι κλειστά). Κάνουν επίσης μυζηθρόπιτες και πιτάκια με τυρί και μάραθα- στην εποχή τους, όπως και μουσταλευριά και μουστοκούλουρα με τον μούστο της οικογένειας Κωστάκη από το οροπέδιο Λασιθίου. Καθημερινά υπάρχουν κέικ και μπράουνις, δίχρωμα, σοκολατένια, γεμιστά με φρούτα. Πολύ πλούσιο είναι το κέικ καρότου με ωραίο βουτυρένιο γλάσο, το σοκολατοκέικ με μπανάνες και το μπράουνις με τα γεμιστά μπισκότα. Για τον καφέ θα βρείτε κουλουράκια, αμυγδάλου, βανίλιας, σοκολάτας, με στέβια κ.λπ. ενώ όσο ανοίγει ο καιρός στα ράφια τους μπαίνουν και δροσερά κρεμώδη γλυκά. Πάβλοβα με δροσερά φρούτα, ρυζόγαλο, κρέμες και τούρτες, τάρτες με λεμόνι και μαρέγκα. Το μεσημέρι εξυπηρετούν τους εργαζόμενους στις κοντινές εταιρείες και τα καταστήματα προσφέροντας φρέσκες σαλάτες- γεύματα. Διατίθεται καφές και πάντα καλή διάθεση. Έξτρα πόντους κερδίζουν στο σέρβις, έχουν λαμπερό χαμόγελο και ξέρουν ήδη τους περισσότερους από τους πελάτες τους με τα μικρά ονόματά τους. 

A λα γκρεκ, Αγίας Παρασκευής 65, Χαλάνδρι, 211 0122071

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2021 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.