Όσοι έχουμε μεγαλώσει σε σπίτια με αυλή, πετάμε τη σκούφια μας να ξαναζήσουμε ένα από εκείνα τα μεσημέρια του θέρους που στρωνόταν ο καθαρός μουσαμάς στο τραπέζι έξω. Ήταν το σύνθημα για να αρχίσει το σούρτα φέρτα των πιάτων από την κουζίνα.

Η Κάππαρη στα Πετράλωνα

Η Κάππαρη στα Πετράλωνα

Δεν αναφέρομαι σε καταπράσινους κήπους με γκαζόν και αίθριο, αλλά σε αυλίτσες μονοκατοικιών στον Πειραιά, στα Πετράλωνα ή στο χωριό, εκεί που δίπλα στο τραπέζι υπήρχαν τα παιχνίδια μας και το παρκαρισμένο ποδήλατο, γλάστρες με φούλια και το πράσινο λάστιχο- πολύτιμο εργαλείο της παστρικιάς γιαγιάς, μαμάς, θείας. Πρόσφατα μεταξύ φίλων συνειδητοποιήσαμε πως πολλά από τα ταβερνεία και ρεστό που επισκεπτόμαστε σήμερα συνδέονται με αυτή την νοσταλγία, σαν εμμονή -που δεν παραδεχόμαστε – για την  παιδική ηλικία και το οικογενειακό φαγητό που αναζητάμε σήμερα και που τότε μας φαινόταν χάσιμο σημαντικού χρόνου. Το άλυκο ζουμί της ντοματοσαλάτας πάνω στα αμάνικα φανελάκια του μπαμπά, οι πατάτες που γίνονται λουκούμι στο αλουμινένιο τηγάνι του πετρογκάζ, τα ψίχουλα που δεν πείραζε κανέναν να πέσουν στο τσιμέντο ή στο χαλίκι.

Το Καμπεθόν στον Κεραμεικό.

Το Καμπεθόν στον Κεραμεικό.

Αφορμή για μια τέτοια κουβέντα ήταν μια ντοματοσαλάτα σε αυλή με χαλίκι, αυτή στο Καμπεθόν του Κεραμεικού. Κατακόκκινη, φοράει σαν κορώνα ένα γενναιόδωρο κομμάτι τηγανητής φέτας. Κι έπειτα ήρθαν και οι άλλες αυλές, η εσωτερική του Κούβελου φωτεινή και προσεγμένη, εκεί που θα φας ωραιότατα μπιφτεκάκια πλασμένα με τρία είδη κιμά, αλλά και αυτή της Κάππαρης στα Πετράλωνα, που φέρνει σε φτωχογειτονιά από ταινία του Αλέκου Σακελλάριου. Έχει ωραία βαβούρα και γκουρμεδομενού βασισμένο σε θεσπέσια ελληνικά προϊόντα όπως το γιαννιώτικο βασιλοτύρι, ο καπνιστός οξύρρυγχος (ψάρι από το οποίο βγαίνει το χαβιάρι), το ξιδάτο απάκι. Και τέλος, αυτή που εκτός από τη χάρη της αυλής έχει και το όνομα, η Αυλή στου Ψυρρή, με τον ελληνικό καφέ, τις ομελέτες και το τσίπουρο, που πια δεν είναι μυστικό και αξίζει ειδικής μνείας επειδή όταν ανάψει το κέφι, γίνονται και θαύματα.

Αυλή Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, 210 3217642
Κάππαρη Δωριέων 36, Άνω Πετράλωνα, 210 3450288
Καμπεθόν Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, 215 550 6414
Κούβελος Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, 210 92 21 183