Categories: ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ

Ταϊλανδέζικος εξωτισμός σε μια ταράτσα των Κάτω Πετραλώνων

Στις νήσους Ανταμάν, με τις γαλαζοπράσινες παραλίες και τους κοραλλιογενείς κήπους, «διακτινίστηκα» γευστικά, όταν επισκέφτηκα το ταϊλανδέζικο εστιατόριο «Andaman» στα Πετράλωνα. Δυνατά του σημεία η αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα και η εξωτική ταράτσα του που ευωδιάζει αρώματα τζίντζερ και γκαλάνγκαλ και είναι «ταμάμ» για τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

Ένα τριώροφο κτίριο, με μια ταράτσα-χάρμα οφθαλμών γεμάτη τραπεζάκια και γωνιές με μαξιλάρες, χειροποίητα φωτιστικά και την θεότητα της εστίασης Μεενάν να επιβλέπει πάνω από την μπάρα, δημιουργεί μία «οικειότητα» που δύσκολα συναντάς σε μαγαζί με το yin και το yang του σε απόλυτη αρμονία. Εμπνευστές του, ο Παύλος και ο Ρωμανός –με πολυετή εμπειρία σε παρόμοια μαγαζιά (Soul, Guru κ.α)- και ο Δημήτρης, ο ηθοποιός της παρέας που πλημμυρίζει την ταράτσα με έθνικ, τζαζ, funk και χαμηλού προφίλ ambient μουσικές από όλο τον κόσμο, σεβόμενος την αισθητική των πελατών και το ζεν της γειτονιάς.

«Στόχος μας, ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο δροσερό, χαλαρό που δίνει την αίσθηση εξοχής εξού και τα εξωτικά φυτά  –τζίντζερ, μπανανιές, πουλί του παραδείσου, κοκοφοίνικες και ζεβρέ μπαμπού με λαχανί ρίγες που βάλαμε περιμετρικά-  όπου θα σερβίρεται αυθεντική ταϊλανδέζικη κουζίνα, οικονομικά προσιτή» μου λέει ο Παύλος. «Προτεραιότητά μας να φτιάξουμε ένα ταϊλανδέζικο εστιατόριο όπου ο πελάτης θα μπορεί να απολαύσει το πιάτο του όπως ακριβώς επιθυμεί –να προσθαφαιρέσει υλικά, να ρυθμίσει το βαθμό του καυτερού, να γευτεί ένα γκριν κάρι σε μια πιο ελαφριά εκδοχή ή να δημιουργήσει ένα πιάτο χορτοφαγικό σύμφωνα με τις διατροφικές του συνήθειες. Στις επιλογές του φιλοξενούμενού μας δεν βάλαμε περιορισμούς. Θέλουμε να γνωρίσει νέες γεύσεις και να ευχαριστηθεί.»

«Αυτός ο χώρος ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά, ομαδικός κιόλας» συνεχίζει καλαμπουρτζίδικα ο Ρωμανός -από τους καλύτερους οικοδεσπότες που έχω γνωρίσει με χιούμορ φοβερό. «Αφανείς ήρωες στην κουζίνα μας, η κυρία Τικ και ο Mr. Λα, Ταϊλανδοί στην καταγωγή, οι οποίοι έστησαν το μενού του μαγαζιού με συνταγές από Βορά και Νότο. Στα πιάτα τους χρησιμοποιούν αποκλειστικά φρέσκα υλικά -τζίντζερ, γάλα καρύδας, γκαλάνγκαλ, λέμονγκρας, ποτέ κονσέρβες- καθώς και σάλτσες και ζωμούς που φτιάχνονται εξολοκλήρου στο μαγαζί. Μυστικό της επιτυχίας τους… ο μαγικός τρόπος που χρησιμοποιούν το γουόκ με όλα τα υλικά να ψήνονται στα τοιχώματα και να μελώνουν από μυρουδιές και αρώματα, χωρίς να καταλήγουν σε γεύσεις «νερομπλούμ».

«Πέρα από το καλό φαγητό, το Andaman ευελπιστούμε να λειτουργήσει και σαν πολιτιστικός χώρος στον οποίο ο κόσμος θα επικοινωνεί. Γι αυτό το λόγο, στον πάνω όροφο έχουμε στρώσει χαλιά κοκοφοίνικα, για να ξεκινήσουμε μέσα στο καλοκαίρι, συνεδρίες γιόγκα και πιλάτες ανοιχτές προς όλους ενώ μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε τελειώσει και τον δεύτερο όροφο του κτιρίου ο οποίος προορίζεται για γκαλερί και χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια εναλλακτικής θεραπείας και αρωματοθεραπείας καθώς και συνεδρίες μασάζ από λεμφικό μέχρι αρχαίο χαβανέζικο μασάζ.»

Στο διπλανό τραπέζι, μια παρέα ζητάει διακαώς τον Ρωμανό για πληροφορίες αναφορικά με τα πιάτα. Τον καλεί το καθήκον και εμάς η δοκιμή. Μία σαλάτα με τυρένια «φωλιά» γεμάτη κοτόπουλο, κρεμμύδι και κόκκινη πιπεριά –τρομερά γευστική έρχεται στο τραπέζι σε χρόνο dt ενώ στη συνέχεια την παράσταση κλέβει η σούπα yam woon sen με διάφανα vermicelli noodles ρυζιού, κιμά γαρίδας και χοιρινού ψημένο στον ατμό -που με τη νοστιμιά της καταρρίπτει ολοκληρωτικά την νοοτροπία πως τρώμε σούπες μόνο όταν είμαστε άρρωστοι. Ακολουθεί ένα phad thai με ψιλό μακαρόνι- σε άριστη εκτέλεση και ένα εξαιρετικό chicken satay σερβιρισμένο σε ζεστά μαντεμένια πιατάκια. Για το τελείωμα η αναμονή μας επιβραβεύει με μία από τις καλύτερες πάπιες με πίτες και λαχανικά που έχω δοκιμάσει –τρυφερή, χωρίς ίχνος λίπους με σος που αναδεικνύει άψογα το πιάτο χωρίς να καλύπτει τις γεύσεις.

Στα δυνατά σημεία του μαγαζιού δεν γίνεται να μην προσθέσω την μπάρα του όπου σερβίρονται ασιατικές μπύρες, κρασιά ελλήνων παραγωγών και κοκτέιλ εξοτίκ με φρέσκα φρούτα από τα οποία ξεχώρισα το lychee daiquiri και το lychee martini που είχαν βάση το φρούτο lychee και είχαν γεύση παραδείσου ασορτί με το όνομα του μαγαζιού.

Andaman, Πειραιώς 187 & Αλόπης 65, Κάτω Πετράλωνα, τηλ. 211 2104.939, Ανοιχτό από τις 20.00 έως τις 2.00, 20-25 ευρώ ανά άτομο, πάρκινγκ εύκολο στα γύρω στενά αν όχι έξω από το μαγαζί.

Σοφία Αλεξίου

Share
Published by
Σοφία Αλεξίου