Categories: ΓΕΥΣΗ

Όταν η έκφραση «τρώω τον Άμπακο» γίνεται ζουμερή πραγματικότητα

Την επόμενη φορά που θέλεις να φας τον άμπακο, κατέβα στον Πειραιά και κατευθύνσου προς την Τρούμπα και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των οδών Φίλωνος & 2ας Μεραρχίας. Εκεί, ένα εστιατόριο, με την ονομασία Άμπακος, μας περιμένει για μια γευστική βουτιά στον κόσμο  του καλού κρέατος. Πριν όμως τον φάμε, ας μάθουμε από πού προέκυψε αυτή η έκφραση. Σύμφωνα λοιπόν με το λεξικό του Μπαμπινιώτη το ιταλικό abaco έδωσε το μεσαιωνικό άμπακος με τη σημασία «πλάκα γραφής και αριθμητικών πράξεων με άμμο». Η λέξη πήρε επίσης τη σημασία «μεγάλη ποσότητα» δηλαδή αμέτρητη σαν την άμμο, εξ ού και το «τρώει τον άμπακο».

Ο Άμπακος του Πειραιά, ένα σύγχρονο steak house -ή αλλιώς steki house- όπως το ονομάζει χιουμοριστικό η παρέα ανθρώπων που το «τρέχει» εδώ και ένα χρόνο, έχει κερδίσει το δικό του φανατικό κοινό στον Πειραιά. Και το πιο ενδιαφέρον είναι το κοινό αυτό δεν είναι καθόλου ομοιόμορφο.

Στον Άμπακο για φαγητό από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.

Σε έναν cozy χώρο με γήινα χρώματα.

Τα μεσημέρια τα τραπέζια του Άμπακου γεμίζουν από τους εργαζόμενους της περιοχής, κυρίως στελέχη των ναυτιλιακών εταιριών που βρίσκονται στην ευρύτερη γειτονιά της Τρούμπας, που έρχονται εδώ για να φάνε κατά τη διάρκεια του lunch break τους.  Οι περισσότερες από αυτές τις παρέες δεν απαρτίζονται μόνο από Έλληνες κι έτσι εκεί που απολαμβάνεις το φαγητό σου μπορείς να ακούσεις δίπλα σου μια συζήτηση, συνήθως στα αγγλικά, ή σε κάποια άλλη ξένη γλώσσα. Δεν είναι μόνο συντροφιές συναδέλφων που προτιμούν τον Άμπακο για το μεσημεριανό τους γεύμα. Πολλοί εργαζόμενοι έρχονται και μόνοι τους, επειδή το περιβάλλον είναι τόσο ανεπιτήδευτο και το φαγητό τόσο γευστικό και χορταστικό που χρειάζεται παρέα για να το απολαύσεις.

Το κρέας ψήνεται στον υψηλής τεχνολογίας ισπανικό ξυλόφουρνο Mibrasa.

Greek Burger (μους φέτας, σάλτσα ντομάτας, μαρούλι, ντομάτα, μπιφτέκι, onion rings, αγγουράκι κορνισόν)

Τα βράδια ο Άμπακος υποδέχεται ζευγάρια και φιλικές παρέες από τον Πειραιά αλλά και από την Αθήνα ενώ τα Σαββατοκύριακα πολλές είναι οι οικογένειες που επιλέγουν το εστιατόριο για την έξοδό τους. Κάθε Παρασκευοσαββατοκύριακο ετοιμάζεται ένα ειδικό πιάτο ανάλογα με το τι βρίσκουν φρέσκο στην αγορά, για παράδειγμα βιολογικό αγριογούρουνο Iberico με sauce Porto. Επιπλέον, κάθε Τετάρτη είναι Burger Day με προσφορά -25% σε όλα τα burgers, η προσφορά ισχύει από το άνοιγμα της κουζίνας το μεσημέρι μέχρι το κλείσιμό της.

Άνετοι καναπέδες και κομψές λεπτομέρειες.

Καυτερή ταϊλανδέζικη σαλάτα με μοσχαρίσια φιλετάκια και τσίλι-τζίντζερ βινεγκρέτ.

Ψητό Πορτομπέλο με τραγανό μπέικον, ζαμπόν και cream cheese.

Σε αυτόν λοιπόν τον χώρο, που παραπέμπει σε χειμερινό, κυνηγετικό καταφύγιο κρατώντας όμως και τον urban χαρακτήρα της περιοχής, οι ιδιοκτήτες Γιάννης Κομνηνός, Μιχάλης Ιατρόπουλος Νεκτάριος Γαλίτης και Γιώργος Γλυκογιάννης, έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό για να φτιάξουν ένα εστιατόριο, επικεντρωμένο στο κρέας, όπως ακριβώς το φαντάζονταν.

Ποιο είναι το τρίπτυχο-βίβλος του Άμπακου; Το σωστό ψήσιμο, το καλό κρέας και το φοβερό σέρβις. Για αυτό το λόγο στην κουζίνα υπάρχει ο  ισπανικός ξυλόφουρνος Mibrasa (λειτουργεί με ξυλοκάρβουνα) που τον συναντά κανείς σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου ενώ το μαγαζί διαθέτει το δικό του καπνιστήριο κρεάτων. Το ψωμί που σερβίρεται ζυμώνεται αποκλειστικά για εδώ και ψήνεται στο μαγαζί∙ το ίδιο ισχύει και για τα ψωμάκια των burgers. Τα πιο δύσκολα κομμάτια -rib eye, t-bone και πικάνια- έρχονται με συνεχή ροή από Ουρουγουάη.

Τηγανιά με μπουκίτσες χοιρινού λαιμού, πιπεριές, ταλαγάνι Μεσσηνίας και σως ψητού.

Ο Βαγγέλης, ένα από τα παιδιά του εξαιρετικού σέρβις.

Και το σήμα-κατατεθέν του Άμπακου.

Ο φιλόξενος χώρος του Άμπακου.

Το εξαιρετικό σέρβις από την άλλη, είναι εμφανές στα παιδιά που έρχονται σε χρόνο dt για να εξυπηρετήσουν με πηγαίο χαμόγελο και προθυμία αλλά και να προσφέρουν τις γνώσεις τους για το φαγητό και το κρασί.

Ανάμεσα στα πιάτα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η rib-eye steak BLACK ANGUS Ουρουγουάης με cachaca και μυρωδικά, η πικάνια με τσιμιτσούρι και πουρέ πατάτας, η t-bone steak με ποικιλίας σαλτσών, λαχανικά και πατάτες, το Greek Burger (μους φέτας, σάλτσα ντομάτας, μαρούλι, ντομάτα, μπιφτέκι, onion rings, αγγουράκι κορνισόν) και η καυτερή ταϊλανδέζικη σαλάτα με μοσχαρίσια φιλετάκια και τσίλι-τζίντζερ βινεγκρέτ.

Η λίστα κρασιών του Άμπακου είναι μικρή αλλά ενημερωμένη και αυτό τον μήνα θα βρείτε Beaujolais Nouveau 2017, του παραγωγού Paul Sapin. Στο τέλος κάθε γεύματος, για να χωνέψετε τον άμπακο, το μαγαζί κερνάει μαστίχα και λιμοντσέλο.

Σε έναν cozy χώρο με γήινα χρώματα.
Άποψη του εστιατορίου.
Το κρέας ψήνεται στον υψηλής τεχνολογίας ισπανικό ξυλόφουρνο Mibrasa.
Στον Άμπακο για φαγητό από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ.
Τυρολουκουμάδες με τυριά Νάξου και μαρμελάδα φράουλα.
Καυτερή ταϊλανδέζικη σαλάτα με μοσχαρίσια φιλετάκια και τσίλι-τζίντζερ βινεγκρέτ.
Ψητό Πορτομπέλο με τραγανό μπέικον, ζαμπόν και cream cheese.
Rib-eye steak BLACK ANGUS Ουρουγουάης με cachaca και μυρωδικά
Greek Burger (μους φέτας, σάλτσα ντομάτας, μαρούλι, ντομάτα, μπιφτέκι, onion rings, αγγουράκι κορνισόν)
Τηγανιά με μπουκίτσες χοιρινού λαιμού, πιπεριές, ταλαγάνι Μεσσηνίας και σως ψητού.
Ο Βαγγέλης, ένα από τα παιδιά του εξαιρετικού σέρβις.
Αμερικάνικο cheese cake με πραλίνα φουντουκιού.
Άνετοι καναπέδες και κομψές λεπτομέρειες.
Ο φιλόξενος χώρος του Άμπακου.
Και το σήμα-κατατεθέν του Άμπακου.

Άμπακος, Φίλωνος 66 & 2ας Μεραρχίας, Πειραιάς, τηλέφωνο: 21 0452 5251 (ωράριο: 13:00-01:00), Περισσότερος Άμπακος https://www.facebook.com/AbakosNo1 και https://www.instagram.com/abakos_stekihouse/
Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου