Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΓΕΥΣΗ

5+1 μυστικά για τα πιο επιτυχημένα σπιτικά κέικ

Για να μην έχετε δικαιολογίες.
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Ιωαννίδης

“Έμεινε άψητο μέσα και κάηκε απέξω”. “Μυρίζει πολύ αυγό”. Αυτά είναι μόνο λίγα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε όταν φτιάχνετε κέικ στο σπίτι και μας ρωτάτε στα σχόλια ή σε μηνύματα πώς να τα αντιμετωπίσετε! Ε λοιπόν, είμαστε οι άνθρωποι σας. Έχουμε ψήσει εκατοντάδες κέικ στους φούρνους μας, -τόσο για το Madame Ginger όσο και για το alevri.com– έχουμε πετύχει πολλά από αυτά, αλλά έχουμε αποτύχει και πολλές φορές πανηγυρικά. Δεν πτοηθήκαμε όμως! Δοκιμάσαμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι που μάθαμε όλα τα μυστικά για απίθανα σπιτικά κέικ. Φυσικά τα μοιραζόμαστε μαζί σας….

Μην αλλάζεις την συνταγή

Στο μοναδικό ολοκληρωμένο ελληνικό βιβλίο για κέικ του Άκη Πετρετζίκη “piece of cake”, διαβάσαμε την καλύτερη συμβουλή: “Είναι πολύ σημαντικό να τηρούμε τα υλικα που λέει μια συνταγή.”

Ο Άκης εξηγεί: “Δεν έχουν όλα τα υλικά την ίδια σύσταση και δεν έχουν όλοι οι συνδυασμοί το ίδιο αποτέλεσμα. Γι’αυτό η επιλογή κάποιων πρώτων υλών δεν είναι τυχαία. Τα υλικά, ο συνδυασμός τους και ο τρόπος διαχείρισης τους επηρεάζουν την υφή, τη σύσταση, την όψη, ακόμα και το ψήσιμο των κέικ.”

Υλικά σε θερμοκρασία δωματίου

Βγάλτε τα γαλακτοκομικά και τα αυγά από το ψυγείο πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε. Στην θερμοκρασία δωματίου τα υλικά σας θα δημιουργήσουν ένα γαλάκτωμα που θα παγιδεύσει τον αέρα μέσα του ο οποίος στη συνέχεια θα απελευθερωθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος στον φούρνο και θα αφρατέψει την ζύμη σας. Επιπλέον, τα υλικά ομογενοποιούνται καλύτερα κατά τη διάρκεια του χτυπήματος και μας δίνουν μία βελούδινη υφή στη ζύμη μας.

Τα αυγά μπαίνουν πάντα σταδιακά

Ο pastry chef Χρήστος Βέργαδος, εξηγεί στο βιβλίο του “Σχολείο Ζαχαροπλαστικής”, γιατί είναι σημαντικό να βάζουμε τα αυγά ένα-ένα όταν φτιάχνουμε τη ζύμη μας.

Τα αυγά πρέπει να μπαίνουν ένα-ένα και όχι όλα μαζί. Αν τα ρίξουμε όλα μαζί, πέφτει συγκεντρωμένο βάρος στο αφρατεμένο μείγμα βούτυρου-ζάχααρης, με αποτέλεσμα να χάνεται ο αέρας που έχουμε ήδη εγκλωβίσει. Ο ρόλος των αυγών είναι σημαντικός, καθώς πέραν του ότι βοηθούν να ομογενοποιηθεί πιο εύκολα το μείγμα, βοηθούν και στην επιπλέον προσθήκη αέρα χάρη στο ασπράδι.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο Madame Ginger, κάνοντας κλικ εδώ.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.