Categories: ΓΕΥΣΗ

Το 1908 ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός και άνοιξε το καφενείο Αστικόν στα Κύθηρα

Άγχος, καθημερινότητα, στρες, ρουτίνα και λίγες ευχάριστες στιγμές στην πρωτεύουσα… Κι όμως, ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην Αθήνα βιώνοντας τα παραπάνω, θεωρούν πολλοί, ότι είναι δύσκολο να την εγκαταλείψει, για ένα νέο ξεκίνημα στο χωριό ή σε ένα άλλο μέρος της επαρχίας.

Ο Δημήτρης Κοντολέων από τα Κύθηρα όμως εδώ και αρκετά χρόνια αποδεικνύει το αντίθετο. Ο 34χρονος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νίκαια. Σπούδασε και άρχισε να δουλεύει ως ιδιωτικός υπάλληλος. Τα καλοκαίρια γυρνούσε πάντα στο χωριό του, τον Ποταμό Κυθήρων. Εκεί του άρεσε να απολαμβάνει τον καφέ του στο πιο παλιό καφενείο του νησιού. Το «Αστικόν» που χτίστηκε το 1908 και από το οποίο έχουν περάσει εξέχουσες προσωπικότητες αυτού του τόπου, ανάμεσά τους και ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1908.

«Πώς έφυγα από την πρωτεύουσα»

Ο Δημήτρης Κοντολέων, στα 28 του, κι ενώ δούλευε, πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει οριστικά την Αθήνα. Πήγε να ζήσει μόνιμα στον Ποταμό και από θαμώνας του καφενείου έγινε ιδιοκτήτης. «Ήθελα πάρα πολύ να το πάρω. Μου δόθηκε η ευκαιρία και μέχρι τώρα τα καταφέρνω», λέει στην Popaganda έξι χρόνια μετά την παραμονή του στο νησί των Κυθήρων.

Από την πρώτη μέρα που εγκαταστάθηκε στο νησί και πήρε το καφενείο, έπιασε δουλειά. Το ανακαίνισε και έβαλε την καινούργια ταμπέλα «Αστικόν». Η έμπνευση για το όνομα του ήρθε από το πρώτο αγγλικό σχολείο του νησιού στο Αστικόν. Εκεί σήμερα φιλοξενεί, συνήθως τα καλοκαίρια, καλλιτέχνες, συγκροτήματα και παραστάσεις για να διασκεδάζουν οι θαμώνες του μαγαζιού ενώ και το χειμώνα φροντίζει να διασκεδάζει τους λιγοστούς κατοίκους του χωριού του.

Η ζωή του 34χρονου έχει αλλάξει τόσο πολύ πλέον που δεν σκέφτεται να επιστρέψει στην πρωτεύουσα. «Στην Αθήνα τώρα μόνο διακοπές. Είναι διαφορετικό να πηγαίνεις να βλέπεις τους φίλους και διαφορετικό να ζεις μέσα σε αυτό το άγχος», μου λέει «έτσι έχω αποφασίσει να μην γυρίσω ξανά πίσω». Και πώς να το κάνει άλλωστε αφού η οικογένειά του είναι στο νησί. Ναι, στα Κύθηρα παντρεύτηκε, εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του που δουλεύει στο νησί. Και η οικονομική κρίση μπορεί να τον έχει επηρεάσει, ωστόσο στο νησί υπάρχουν εναλλακτικές: υπάρχει η γη, οι καλλιέργειες, ο τουρισμός. Ο Δημήτρης πάντως έφερε και την αδερφή του από την Αθήνα στον Ποταμό για να εργαστεί κι εκείνη μαζί του στο καφενείο τους. Οπότε, αν περάσετε ποτέ, να θυμάστε: η σπιτική λεμονάδα είναι η σπεσιαλιτέ της Μαρίας.

  

Το πιο ιστορικό καφέ των Κυθήρων

Το «Αστικόν» ιδρύθηκε το 1908 από τον Πολυχρόνη Λειβαδίτη. Το μεγαλύτερο καφενείο του νησιού αποτέλεσε για περισσότερο από έναν αιώνα χώρο συνάντησης και ενημέρωσης όλων των κατοίκων του νησιού ενώ φιλοξένησε πολλές κουβέντες και πολλά ακόμη μυστικά. Ιστορικές στιγμές από την εποχή που επισκέφθηκε το νησί ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ήπιε εκεί τον καφέ του το 1911, εκεί που ζυμώθηκε η λαϊκή εντολή για την αυτονόμηση του νησιού το 1917, ύστερα κέντρο της αντίστασης ενάντια στους Γερμανούς, μέχρι τα νεότερα χρόνια όπου κανείς δεν παρέλειψε να καθίσει στα ίδια παλιά τραπεζάκια του.

Το «Αστικόν» λειτούργησε και ως χώρος συνεστιάσεων, φιλοξενώντας όλα τα κοινωνικά γεγονότα του 20ου αιώνα. Εκεί έπαιξαν κινηματογραφικές προβολές, ακόμη και κουρείο, όπως συνηθιζόταν τότε στα καφενεία. Σήμερα, ο χώρος είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να σμίγουν σε μια αρμονική αντίθεση τα στοιχεία και η ατμόσφαιρα των δύο πιο ιστορικών χώρων του Ποταμού. Του ιστορικού καφενείου και του Αστικού Σχολείου Ποταμού. Αντιθέσεις που συνεχίζουν στη γοητευτική συνύπαρξη των νεότερων με τους μεγαλύτερους, στην κουβέντα με το παιχνίδι, στην προετοιμασία για μια βόλτα στα μαγικά μονοπάτια του νησιού με την ανάγνωση της εφημερίδας. Οπότε, να θυμάστε: στο «Αστικόν» η μέρα σας αρχίζει από τις 7.00 με πρωινό και τελειώνει αργά το βράδυ. Ένα δροσερό ποτό ή μία μπύρα ακούγοντας επιλεγμένη μουσική. Στο καφενείο θα βρείτε επιτραπέζια παιχνίδια, τάβλι και σκάκι ενώ μπορείτε να σερφάρετε στο Διαδίκτυο. Εκπλήξεις που περιμένουν τα ανύποπτα και ανήσυχα μυαλά; Βραδιές ποίησης και μουσικής, προβολή ταινιών και εκθέσεις εικαστικών! Όπως τότε, έτσι και τώρα, βρίσκεστε στο κέντρο συνάντησης του νησιού…

Βάσω Ασμανίδου

Share
Published by
Βάσω Ασμανίδου