Πριν δύο εβδομάδες δημοσιεύσαμε το πρώτο μέρος της μεγάλης έρευνας για την αναζήτηση των καλύτερων σουβλακιών (μπορείτε να την διαβάσετε εδώ). Το δεύτερο μέρος άργησε γιατί κυρίως δεν ήθελα να τελειώσει η αναζήτηση. Αυτά λοιπόν, είναι τα υπόλοιπα 5 από τα 10 καλύτερα σουβλατζίδικα της πόλης. 

Οι Ρωσίδες 

Processed with VSCOcam with c2 preset

Αν από αυτή τη λίστα, με ανάγκαζαν με πιστόλι στον κρόταφο να τρώω για το υπόλοιπο της ζωής μου από ένα μόνο σουβλατζίδικο, θα ήταν αυτό. Σε μια γωνία της Καλλιθέας που δεν την πιάνει το μάτι σου, υπάρχει ένα μαγαζί που δεν το πιάνει το μάτι σου ακόμα περισσότερο. «Σουβλάκι Πιροσκί» γράφει η επιγραφή. Δυο Ελληνίδες αδερφές από το Καζακστάν, η κυρία Άννα και η κυρία Σοφία τα τελευταία 23 χρόνια φτιάχνουν ένα λίγο διαφορετικό χειροποίητο σουβλάκι από αυτό που έχουμε συνηθίσει. Τη συνταγή την κληρονόμησαν από τις προηγούμενες ιδιοκτήτριες του σουβλατζίδικου, δύο κυρίες από το Ουζμπεκιστάν που όταν αποφάσισαν να αποσυρθούν παρέδωσαν τη σκυτάλη στην Άννα και τη Σοφία, τις οποίες γνώριζαν γιατί έμεναν στη γειτονιά, με έναν όρο: να μην αλλάξουν τίποτα. Ούτε στον υπέρ-απλό χώρο (δεν έχει καν τηλέφωνο), ούτε στο τρόπο παρασκευής. Η κυρία Άννα που πλέον το κρατάει μόνη της με τη βοήθεια της κόρης της, είναι εκεί από τις 12 το μεσημέρι κόβοντας στο χέρι ολόκληρο χοιρινό μπούτι και πανσέτα σε «άγαρμπα», σπιτικά κομμάτια, τα οποία περνάει σε μεταλλικές σούβλες και μαρινάρει σε ξύδι (ο ρωσικός τρόπος). Ως τις 6 το απόγευμα που ανοίγει έχει πλάσει και τα τέλεια ζουμερά μπιφτέκια της (μόνο με κιμά και αλάτι) και έχει ετοιμάσει τη λεπτόρρευστη κόκκινη σάλτσα της που μαγικά δεν αλλοιώνει, αλλά συμπληρώνει το τυλιχτό της σε ξεροψημένη, αλάδωτη πίτα.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Χρήσιμο: Άμα τα προλάβεις, μη χάσεις τα απόλυτα παραδοσιακά πιροσκί της με κιμά, τυρί ή πατάτα σε ζύμη που ανοίγει μόνη της. Και μην περιμένεις σάλα με τραπέζια. Ή θα τα φας εκεί επί τόπου στο όρθιο (ή σε ένα από τα δυο-τρία τραπεζάκια) ή θα τα πάρεις στο σπίτι.

Σουβλάκι, Πιροσκί (οι Ρωσίδες) Αναγνωσταρά & Γρυπάρη, Καλλιθέα

Λευτέρης Πολίτης 

Processed with VSCOcam with p8 preset

Η παράδοση ξεκινάει από το 1951, όταν ο κυρ Σταύρος, ο οποίος μέχρι τότε έψηνε (και αυτός) σε καροτσάκι στο κέντρο της Αθήνας, ανοίγει στην οδό Σατωβριάνδου το σουβλατζίδικο Λευτέρης ο Πολίτης από το όνομα του γιου του. Ο Λευτέρης συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του και την περνάει και στο γιο του Τάσο, που είναι μαζί του στο μαγαζί. Στο Λευτέρη θα φάτε όλα κι όλα δύο πράγματα. Πίτα με μπιφτέκι –κυρίως, και για τους τολμηρούς χειροποίητο σουτζούκι. Τολμηρούς, γιατί είναι πολύ καυτερό. Στο Λευτέρη δεν υπάρχει τίποτα άλλο, ούτε σαλάτα ούτε πατάτες. Υπάρχει όμως από τις 10 το πρωί κόσμος που περιμένει σε ουρά για ένα του τυλιχτό. Το μπιφτέκι του είναι σκέτος μοσχαρίσιος κιμάς χωρίς κανένα μπαχαρικό και ψήνεται σε μαντέμι. Στη συνέχεια τυλίγεται σε πίτα μαλακωμένη στο ζουμί του μπιφτεκιού που ψήνεται. Το αποτέλεσμα το απολαμβάνουν σε δημοκρατική συνύπαρξη ο μάστορας στο διάλειμμά του, ο αλλοδαπός πλανόδιος και ο χρηματιστής που ξέρει από μπλου τσιπ και το μυστικό της Σατωβριάνδου.

Χρήσιμο: Το σουτζούκι του, που το φτιάχνει μόνο χειμώνα, μοσχοβολάει κύμινο, μπαχάρι, κόκκινο καυτερό πιπέρι και κάποια ακόμα συστατικά που ο Λευτέρης δε μοιράζεται.

Λευτέρης ο Πολίτης, Σατωβριάνδου 20, Ομόνοια, 2105225676

Έντυ  

endy2

O Χοβσέπ το ξεκίνησε το 1946. Ο γιος του Έντυ το συνέχισε. Τώρα το γωνιακό σουβλατζίδικο της Νίκαιας το τρέχει η τρίτη γενιά της οικογένειας. Αν αξίζει να τραβηχτείς Νίκαια για ένα σουβλάκι; Κατηγορηματικά ναι. Γιατί τα κρέατα που βάζει μέσα είναι ιδιαίτερα. Το χοιρινό του καλαμάκι είναι καθαρό ψαρονέφρι –πιο διαιτητικό, αλλά λαχταριστό σα να είχε λιπάκι (η μαγκιά του ψησίματος). Το κοτόπουλο καθόλου ξερό και πεντανόστιμο χάρη στον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το κρεμμύδι του. Το μοσχαρίσιο μπιφτέκι του ζουμερό και τόσο, όσο αρωματικό. Και το σουτζούκι του, κλασικό πολίτικο που δεν του αντιστέκεσαι –εγώ ενέδωσα κι ας ήταν το τρίτο που έτρωγα. Εδώ έχει και σαλάτες και πατάτες (φρέσκες) και ορεκτικά. Αλλά δεν τα χρειάζεσαι. Για τα σουβλάκια ήρθες. Μείνε τους πιστός.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Χρήσιμο: Άμα δεν μπορείς να διαλέξεις ή δε χορταίνεις με το –ορθά- μικρό σε όγκο τυλιχτό του, πάρε το ανάμικτο του Έντυ με χοιρινό και μπιφτέκι μέσα σε μια πίτα.

Έντυ, Δημ. Καρακουλουξή 4, Νίκαια, 210 4926117 (κάνει και delivery) 

Στην επόμενη σελίδα ο κυρ Δημήτρης της Ευριπίδου και ο Παναγιώτης στη Νίκαια.