Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Μερικά από τα καλύτερα κινηματογραφικά posters του 2016

Ως γνωστόν, η πρώτη εντύπωση σε οτιδήποτε χαράσσεται πάντα στη μνήμη σου, πόσω μάλλον όταν αυτή είναι οπτική. Και όταν μιλάμε για κινηματογράφο, για όσους δεν είναι εμμονικοί κινηματογραφόφιλοι και ψάχνουν τις ταινίες αλλιώς, ένα όμορφο και εύστοχο poster της ταινίας είναι ένας ιδανικός τρόπος για να εισαχθεί ο θεατής στο σύμπαν της ταινίας είναι οπωσδήποτε έτσι κι αλλιώς μία όμορφη καλλιτεχνική πινελιά.

Εδώ συγκεντρώνουμε τα κινηματογραφικά posters της χρονιάς που πέρασε και μας εισήγαγαν στον μικρόκοσμο που λέγεται ταινία με τον πιο ευρηματικό εικαστικά τρόπο.

La La Land (Damien Chazelle)


O σκηνοθέτης του Whiplash επιστρέφει με μία ρομαντική κομεντί με πρωταγωνιστές τους Ryan Gosling και Emma Stone για τον έρωτα ενός τζαζ πιανίστα και μίας ηθοποιού και το εν λόγω poster φαίνεται να αντικατοπτρίζει απόλυτα την ατμόσφαιρα της ταινίας.

Allegiant (Robert Schwentke)

Τρίτη ταινία για την «Τριλογία της απόκλισης» με αυτό το εναλλακτικό poster να μας θυμίζει κάτι από αυτό του χιτσκοκικού “Vertigo” αλλά με πιο σκοτεινή διάθεση.


Gimme Danger (Jim Jarmusch)

Διπλή κινηματογραφική επιστροφή για τον auteur του απλού, Jim Jarmusch, η μία όχι όπως τον έχουμε συνηθίσει αλλά με ένα ντοκιμαντέρ-κατάθεση ψυχής για τους Stooges που μας χαρίζει το πιο ροκ εξώφυλλο της λίστας.

Paterson (Jim Jarmusch) 

Και το δεύτερο κινηματογραφικό χτύπημα του Jarmusch είναι πιο κοντά σε αυτά που τον έχουμε γνωρίσει με τον Adam Driver ως Paterson και με αυτό το εναλλακτικό poster της ταινίας να είναι μακράν καλύτερο από το βασικό.


Τoni Erdmann (Maren Ade)

Mία από τις ταινίες που ξεχώρισαν την φετινή χρονιά και κατά πολλούς η μάλλον καλύτερη, που άξιζε περισσότερο το Χρυσό Φοίνικα από τον κύριο Daniel Blake του Ken Loach, έχει ένα εξίσου όμορφο poster, ωστόσο εδώ αφήνουμε μία διαφορετική αφίσα της ταινίας στην οποία φαίνεται σε όλο της το μεγαλείο η πιο αστεία πτυχή της περσόνας του Toni Erdmann.

The Handmaiden (Chan-wook Park)

Κινηματογραφική επιστροφή και για τον δημιουργό του Oldboy, Chan-woon Park, με την ιστορία μίας υπηρέτριας και άλλη μία από τις ταινίες που ξεχώρισαν φέτος. Το βασικό poster της ταινίας μπορεί να αποπνέει περισσότερο μυστήριο και ερωτισμό, ωστόσο το παραπάνω μοιάζει σαν μικρό έργο τέχνης από την Άπω Ανατολή περασμένων αιώνων.

Everybody wants some!! (Richard Linklater)

Εικοσιτρία χρόνια μετα το Dazed and Confused, ο Richard Linklater δημιουργεί το sequel της απόλυτης εναλλακτικής high school ταινίας με την ιστορία ενηλικίωσης μίας κολεγιακής παρέας παικτών baseball στα 80s και αυτό το poster πιάνει το μουσικό παλμό της δεκαετίας.


Hands of Stone (Jonathan Jakubowicz)

Ο Robert De Niro υποδύεται τον Ray Arcel που εκτόξευσε τον μποξέρ Roberto Duran στην κορυφή με το poster της ταινίας να έχει μινιμαλιστική μποξερική ένταση.

Trapped (Dawn Porter)

Ένα ντοκιμαντέρ που αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των κλινικών εκτρώσεων στις ΗΠΑ και που διακρίθηκε στο Sundance Festival έχει παραδόξως το μάλλον πιο σέξι εξώφυλλο της λίστας.

The Birth of a Nation (Nate Parker)

Δεν πρόκειται για το ομότιτλο ιστορικό δράμα του 1915 του πρωτεργάτη του αμερικανικού σινεμά D.W. Griffith αλλά για ένα φετινό ιστορικό δράμα γύρω από έναν σκλάβο ιεροκήρυκα και στο οποίο ανήκει ένα από τα πιο δυνατά artworks που είδαμε στα φετινά κινηματογραφικά poster.

Ελένη Τζαννάτου

Share
Published by
Ελένη Τζαννάτου