18135677

Διαστημικός! Την ξεφτίλισε! Παραμιλάει όλη η Ευρώπη με τον θρύλο! Μερικοί από τους τίτλους για τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία από τις σημαντικότερες -αν όχι την κορυφαία- της ιστορίας του. Πράγματι, ο Ολυμπιακός όχι απλά υπέταξε τη φημισμένη αντίπαλό του, αλλά το έκανε με στυλ, παίζοντας ωραία μπάλα και δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες, χωρίς να ταμπουρωθεί όπως έχουμε συνηθίσει τις ελληνικές ομάδες από την εποχή Ρεχάγκελ κι έπειτα.

Επειδή όμως η υπερβολή κυλά συνήθως ανεξέλεγκτα στο αίμα μας, καλό είναι να θυμηθούμε ότι υπάρχει και ρεβάνς. Γιατί μπορεί απέναντί του να είναι μία άχρωμη και αναιμική ομάδα που απλά φορά τη στολή της Γιουνάιτεντ, αλλά μην ξεχνάμε πως στην Αγγλία ο Ολυμπιακός διαχρονικά υποφέρει, μην έχοντας να επιδείξει έστω μια ισοπαλία, έτσι για το ονόρε. Οπότε καλοί οι πανηγυρισμοί όσο κράτησαν, αλλά ώρα να επανέλθουν η σεμνότητα και οι χαμηλοί τόνοι που επικρατούσαν μέχρι να ξεκινήσει το ματς.

http://youtu.be/zoiMXCl8uGs

Η Γιουνάιτεντ, μπορεί στην Αγγλία να τρώει απανωτές σφαλιάρες από τον κάθε πικραμένο, όμως στην Ευρώπη στον -δύσκολο- όμιλο που συμμετείχε πέρασε πολύ άνετα. Μάλιστα η μεταγραφή του Μήτρογλου στη Φούλαμ και ο τραυματισμός του Σαβιόλα που άφηναν τους ερυθρόλευκους με περιορισμένες λύσεις στην επίθεση, έκαναν τους Άγγλους να υποτιμήσουν τον Ολυμπιακό θεωρώντας πως η Γιουνάιτεντ θα κάνει στο Καραϊσκάκη μία βόλτα αναψυχής. Οι οιωνοί φάνηκαν από την ανακοίνωση των ενδεκάδων. Με τους βετεράνους Βίντιτς-Φέρντιναντ να απορείς πως αγωνίζονται ακόμη σε αυτή την ομάδα θρύλο, τους Κάρικ και Κλέβερλυ στο κέντρο να επιτρέπουν στους Μανιάτη και Ντινγκά να κάνουν το παιχνίδι της ζωής τους, και τους Γιανγκ-Βαλένσια στα άκρα να είναι ακίνδυνοι ως συνήθως, οι παίχτες του Μίτσελ κατάλαβαν όσο περνούσε η ώρα τη μεγάλη ευκαιρία που είχαν μπροστά τους. Με το Ρούνεϋ σε κακή βραδιά και τον Φαν Πέρσι σε κακή σεζόν, η πρωταθλήτρια Αγγλίας δεν απείλησε σε κανένα σημείο τον Ολυμπιακό.

Αν οι ερυθρόλευκοι κατέβουν στο Ολντ Τράφφορντ με την ίδια συγκέντρωση και αποφασιστικότητα και εκμεταλλευτούν το μεγάλο τους όπλο που ακούει στο όνομα Ντέιβιντ Μόγιες, κρατούν την τύχη στα χέρια τους. Αρκεί να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα, και επιτρέψουν στη Γιουνάιτεντ να αναστηθεί. Δύο παραδείγματα κακής διαχείρισης θριάμβων? Πρώτα η ρεβάνς του τεράστιου διπλού του Παναθηναϊκού στο Άμστερνταμ απέναντι στον Άγιαξ, όταν όλοι ήταν σίγουροι για την πρόκριση κι έψαχναν μανιωδώς εισιτήρια για τον τελικό, για να έρθει η ψυχρολουσία του 0-3. Και φυσικά μετά την κατάκτηση του Euro όταν ζητούσαμε να μας φέρουν τη Βραζιλία. Ήρθε πράγματι η Βραζιλία ένα χρόνο μετά στο συνομοσπονδιών και μαζί μία ξεγυρισμένη σφαλιάρα, για να ακολουθήσει και ο αποκλεισμός από το Μουντιάλ της Γερμανίας.

Ναι μεν ενθουσιασμός λοιπόν αλλά με μέτρο, για να μην έχουμε να θυμόμαστε απλά μία μεγάλη νίκη αλλά μία επική πρόκριση.