ΔΙΕΘΝΗ

Πότε θα έρθει το τέλος του Τραμπ;

Εντελώς απομονωμένος πλέον, ο αμερικανός Πρόεδρος δείχνει ανίκανος να αντιμετωπίσει τα μείζονα ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας. Οι Ρεπουμπλικάνοι αναζητούν από τώρα τη λύση, που ίσως έχει το όνομα του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

Στις 28 Ιανουαρίου 2017, ο τότε νεο-ορκισθείς Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, είχε την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με το Ρώσο ομόλογο του, Βλάντιμιρ Πούτιν. Κατά τη διάρκεια αυτού του τηλεφωνήματος, μαζί με τον Πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο βρίσκονταν και τα πέντε πιο κοντινά του πρόσωπα. Αυτή η ομάδα ανθρώπων ήταν κατά μεγάλο ποσοστό προσωπικές επιλογές του Τραμπ και τους είχε επιλέξει ώστε να τον βοηθήσουν να εφαρμόσει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές που είχε στο μυαλό του. Συγκεκριμένα, αυτή η ομάδα αποτελούνταν από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικλ Φλυν, τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ρέινς Πρίμπας, τον Εκπρόσωπο Τύπου Σον Σπάισερ και τον Υπεύθυνο Στρατηγικού Σχεδιασμού Στιβ Μπάνον. Επίσης, μέλος της ομάδας των πέντε ήταν και ο άνθρωπος με τον πιο σημαντικό θεσμικό ρόλο, ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Η διαφορά μεταξύ του Πενς και των υπολοίπων ήταν ότι ο Αντιπρόεδρος αποτελούσε σημαίνον πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, και κατά πολλούς είχε τοποθετηθεί σε αυτή τη θέση από την ηγεσία και τα υψηλά στελέχη του για να «ελέγχει» τον Τραμπ.

Περίπου επτά μήνες μετά, από εκείνη την πεντάδα έχει παραμείνει στη θέση του μόνο ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με τον κάθε ένα από τους υπόλοιπους τέσσερις να χάνει τη δουλειά του για διαφορετικούς λόγους. Ο Φλυν παραιτήθηκε ένα μήνα μετά την τοποθέτηση του επειδή αποκαλύφθηκαν οι συνομιλίες του με τους Ρώσους, ο Σπάισερ έγινε περίγελος μιας και δε μπορούσε να διαχειριστεί τους εκπροσώπους των media με αποτέλεσμα να χάνει την ψυχραιμία του κατά τη διάρκεια των briefings και ο Πρίμπας επειδή στοχοποιήθηκε ως ο υπεύθυνος για τις «διαρροές» πληροφοριών από το Λευκό Οίκο. Όμως, η πιο σημαντική αποχώρηση ήταν η τελευταία. Αυτή του Στιβ Μπάνον.

Τραμπ και Μπάνον

Ο Υπεύθυνος Στρατηγικού Σχεδιασμού αποτελούσε τον «εγκέφαλο» της κυβέρνησης Τραμπ και ήταν κοινό μυστικό ότι καθόριζε την ατζέντα που θα ακολουθούσε. Είναι γνωστό πως βρίσκεται πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα που απαγόρευε στους πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών να εισέλθουν στις Η.Π.Α και σταματούσε το Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφύγων ενώ η ρητορική του Τραμπ ήταν προϊόν της δικής του σκέψης. Ο Μπάνον ήλεχγε την κυβέρνηση γιατί ο Τραμπ δε γνώριζε βασικά πράγματα αναφορικά με την εγχώρια και διεθνή πολιτική (πχ για την Ευρωπαϊκή Ένωση) και είχε τη δυνατότητα να κάνει πλάνα για ακόμα βαθύτερες τομές στην αμερικανική πολιτική.

Συγκεκριμένα, ήταν αντίθετος με τη γενικότερη φιλοσοφία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος περί «μικρής κυβέρνησης». Όταν οι Ρεπουμπλικανοί όλα αυτά τα χρόνια ακολουθούσαν οικονομικές πολιτικές φιλικές προς τον επιχειρηματικό κόσμο, ο Μπάνον σχεδίαζε αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις βασιζόμενος στην ιδέα ότι οι «διεθνείς τραπεζικές ελίτ σχεδιάζουν την καταστροφή της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών». Οι αυξήσεις των φόρων φυσικά και ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν αφού θα άλλαζαν ολοκληρωτικά τη φυσιογνωμία του κόμματος, ειδικά έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί μετά τα χρόνια του Ρόναλντ Ρίγκαν.

Την ώρα που συνέβαιναν όλα αυτά, ο Τραμπ συνεχίζε να καταστρέφει την εικόνα του ρίχνοντας τα ποσοστά δημοτικότητας του σε ιστορικό χαμηλό. Η ρητορική, το πολιτικό του σχέδιο αλλά και οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με τους Ρώσους έφθειραν εκείνον προσωπικά αλλά και το κόμμα γενικότερα, με την ηγεσία του να μην είναι καθόλου ευχαριστημένη. Και σε αυτό το γεγονός πρέπει να σταθεί κανείς.

Ο Τραμπ πλέον έχει μείνει με ελάχιστους δικούς του ανθρώπους δίπλα του. Η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κάσνερ σε καμία περίπτωση δε μπορούν να θεωρηθούν παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν τις τύχες μιας κυβέρνησης. Επομένως, είναι σαφές το πόσο «αδύναμος» καθίσταται ένας Πρόεδρος με ελάχιστες γνώσεις πολιτικής και δίχως πρόσωπα εμπιστοσύνης γύρω του. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται και πάλι ο Αντιπρόεδρος Πενς. Στο διάστημα των επτά μηνών που ο Τραμπ βρίσκεται στο Λευκό Οίκο, ο Πενς έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις αφήνοντας τον Πρόεδρο και την ομάδα του να δέχονται όλα τα χτυπήματα. Το ίδιο είχε κάνει και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όταν παρουσιαζόταν ιδιαίτερα ψύχραιμος και συνετός, σε αντίθεση με τον Τραμπ που επιδιδόταν σε ένα ρεσιτάλ προσβολών και επιθέσεων προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς

Το γεγονός λοιπόν ότι η δημόσια εικόνα του Πενς δεν έχει φθαρεί, σε συνδυασμό με τα ολοένα και αυξανόμενα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Τραμπ, εγείρει το ερώτημα για το πού οδηγείται αυτή η κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος δείχνει να βρίσκεται συνεχώς σε αδιέξοδο, με τον κλοιό του σκανδάλου με τους Ρώσους να σφίγγει όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερο. Με βάση την υπάρχουσα κατάσταση, ο Τραμπ θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει τις Προεδρικές Εκλογές του 2020 ενώ και στις Μεσοπρόθεσμες Εκλογές του 2018 είναι σαφές ότι οι Ρεπουμπλικανοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα.

Με αυτά τα δεδομένα το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δύσκολα μπορεί να προχωρήσει. Σημαντικά στελέχη του όπως ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράϊαν δείχνουν αδυναμία συνεννόησης με τον Πρόεδρο και η σχέση του με το Κογκρέσο περνάει και αυτή παρατεταμένη κρίση. Για αυτούς τους λόγους, δε θα ήταν απίθανο το ενδεχόμενο της παραίτησης του Τραμπ. Πρόσφατα, ο δημοσιογράφος του MSNBC Κρις Χέιζ δήλωσε ότι «δε νομίζω πως ο Πρόεδρος θέλει να ηγείται. Πιστεύω ότι θέλει να κάθεται στον καναπέ του, να φωνάζει στην τηλεόραση και να γράφει πράγματα στο Twitter». Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ όμως πρέπει να ηγηθεί, όσο και αν δεν το θέλει. Αλλά δε μπορεί. Οι ελάχιστες γνώσεις του, ο χαρακτήρας του και τα πολιτικά δεδομένα καθιστούν αδύνατη τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ίδιο. Γι αυτό ο Μπάνον ήταν υπερπολύτιμος για τον Τραμπ. Επειδή μπορούσε να καθορίζει την ατζέντα του και το τι θα λέει. Πλέον όμως είναι μόνος.

Άρα, ή ο Τραμπ θα ξεχάσει την ατζέντα του Μπάνον και θα ακολουθήσει αυτή που θα του επιβάλλει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο και αν δεν του αρέσει ή θα παραιτηθεί με σκοπό αυτή τη δουλειά να την κάνει ένα πρόσωπο του κόμματος, που σε αυτή την περίπτωση είναι ο Αντιπρόεδρος Πενς. Διαφορετικά, δε θα ήθελε να συγκρουστεί με την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών καθώς με την πλειοψηφία που έχουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία θα μπορούσαν να τον καθαιρέσουν μέσω της «πρότασης μομφής» (impeachment στο αμερικανικό σύστημα).

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2020 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.