Το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και οι πολέμιοί του

Δεν έχουν κοπάσει ακόμα οι αντιδράσει για το επερχόμενο νομοσχέδιο Γαβρόγλου και τις αλλαγές που θέλει να φέρει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο Υπουργός φέρεται να μην έχει βρει ακόμα μια κοινή δίοδο με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, οι οποίοι τάσσονται κατά του νέου σχεδίου νόμου.

Το σχέδιο νόμου που θα περάσει από την Βουλή μέσα στο καλοκαίρι θέλει να φέρει αλλαγές σε όλο σχεδόν το φάσμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στον τρόπο που λειτουργούν τα πανεπιστήμια.

Όσο αφορά στη διοίκηση, καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος που είχαν ψηφιστεί με τον Νόμο Διαμαντοπούλου το 2011 και στη θέση τους θεσμοθετούνται τα περιφερειακά Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας, τα οποία θα αποτελούνται από εκπροσώπους όλων των πανεπιστημίων, ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων (ΕK) της κάθε περιφέρειας. Επίσης, θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της κάθε περιφέρειας.

Αλλάζει όμως και ο τρόπος εκλογής των πρυτανικών αρχών. Επανέρχεται η συμμετοχή των φοιτητών στους τομείς, τα τμήματα και τη Σύγκλητο, δεν θα συμμετάσχουν όμως στην εκλογή μονοπρόσωπων οργάνων. Με μονοσταυρία θα εκλέγονται οι αντιπρυτάνεις σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από αυτών των πρυτάνεων.

 Αλλαγές επέρχονται και στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Για το θέμα αυτό προβλέπεται ότι επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ λαμβάνει χώρα σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής αυτεπαγγέλτως και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μετά από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. 

Όσο αφορά στα μεταπτυχιακά προβλέπεται η κατάργηση των διδάκτρων ενώ την πλήρη ευθύνη τους θα έχουν τα ΑΕΙ.


Άλλες αλλαγές

Πέραν των ανωτέρω στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
• Ο υπουργός μπορεί να συγχωνεύει και να καταργεί ΑΕΙ όταν «η λειτουργία μεμονωμένων ΑΕΙ δεν δικαιολογείται επιστημονικά και, αντιθέτως, δυσχεραίνει την έρευνα και τη διδασκαλία στα αντίστοιχα γνωστικά πεδία».
• Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου του ιδρύματος καθώς και επιτροπή δεοντολογίας.
• Με απόφαση του υπουργού Παιδείας είναι δυνατό να ιδρύεται σε κάθε ΑΕΙ Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης.
• Τα πτυχία πενταετών σπουδών μετατρέπονται σε master.
• Με απόφαση του υπουργού μπορεί να οργανώνονται στα ΑΕΙ διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, τα οποία θα παρέχουν σχετικά διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Μέχρι στιγμής τα σχέδια αυτά δεν έχουν βρει υποστηρικτές στην εκπαιδευτική κοινότητα με τους πρυτάνεις να θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση για το άσυλο δυσχεραίνει την προστασία της πανεπιστημιακής κοινότητας και των υποδομών των ΑΕΙ σε περιπτώσεις αξιόποινων πράξεων, ενώ θεωρούν ότι οι διατάξεις για τις μεταπτυχιακές σπουδές θα προκαλέσουν τη διακοπή λειτουργίας πολλών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Είναι επίσης, κάθετα αντίθετοι στην ανωτατοποίηση των ΤΕΙ και την απονομή του τίτλου του πανεπιστημιακού στους διδάσκοντες τους.

Το θέμα των ΤΕΙ επικρίνει και η ίδια η ομοσπονδία συλλόγων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ.

Σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπουργός με τους πρυτάνεις, εκείνοι του ανακοίνωσαν ότι εμμένουν στις αντιθέσεις τους που αφορούν το άσυλο και την πρακτική επαναφορά του μέσω του νομοσχεδίου, τις μεταπτυχιακές σπουδές, την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, την κατάργηση διακριτού ρόλου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ,  την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου δυτικής Αττικής με τη μέθοδο συγχώνευσης ΤΕΙ, αλλά την εκλογή καθηγητών με κλειστές διαδικασίες.


Ο Υπουργός Κώστας Γαβρόγλου.

Σε ανακοίνωσή τους δήλωσαν πως, «Η Σύνοδος επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να συμμετάσχει σε ένα ειλικρινή διάλογο με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να επανεξεταστεί το σχέδιο νόμου, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Παρόλες τις αντιδράσεις όμως, προχωρούν κανονικά οι διαδικασίες δημιουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που θα προκύψει από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Αθήνας και του ΤΕΙ Πειραιά. »Στόχος είναι τα γνωστικά αντικείμενα των νέων Τμημάτων, να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και να έχουν αναφορές στον ευρωπαϊκό χώρο», ενημερώνει το υπουργείο Παιδείας, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση αναμένεται να προταθούν από τα Ιδρύματα τα προγράμματα σπουδών.


Τέλος, ο Υπουργός έχει αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για αύξηση στους μισθούς των καθηγητών, αλλά και για την κάλυψη του συνόλου των ανελαστικών εξόδων, από το 2018. «Είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω το τριετές πλάνο, αλλά και δύο δεσμεύσεις: η μια για αύξηση του μισθού των μελών ΔΕΠ και η άλλη να καλύψουμε από το 2018 το σύνολο των ανελαστικών εξόδων», είπε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «είμαστε πια στην αρχή της ανάκαμψης».

Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι

Γεννήθηκε στην Αλβανία, λίγο πριν την πτώση του κομμουνισμού. Ζει στην Αθήνα από το 1997, παράτησε με μεγάλη επιτυχία το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της Παντείου και από το 2017 ασχολείται με την δημοσιογραφία.

Share
Published by
Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι