Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι θα γινόταν άραγε αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν yoga;

Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν καθημερινά, με πλοία τρένα αεροπλάνα. Κάποιοι ταξιδεύουν για δουλειές, κάποιοι για διακοπές, κάποιοι για να ξεφύγουν και άλλοι για να βρουν απαντήσεις. Και υπάρχει και μια ομάδα που ταξιδεύει επειδή αγαπάει τη γιόγκα. Αυτοί είναι οι yoga nomads, μια ομάδα δασκάλων και μαθητών γιόγκα από όλο τον κόσμο, με αφορμή την αγάπη για την ινδική σωματική αλλά και νοητική άσκηση. Η ομάδα ξεκίνησε το 2011  από τέσσερις κοπέλες με διαφορετική καταγωγή, που απλά ήθελαν να βρίσκονται περισσότερο και να κάνουν μαζί γιόγκα. Κάτι τόσο απλό και διασκεδαστικό εξελίχθηκε σε μια μεγάλη κοινότητα που πλέον διοργανώνει σεμινάρια ανά την Ευρώπη σε τακτά χρονικά διαστήματα, και έχοντας γυρίσει αρκετές πόλεις όπως το Βερολίνο το Παρίσι και την Κοπεγχάγη, ήρθε και στην Ελλάδα , στην δέκατη συνάντηση, για ένα τριήμερο σεμινάριο. Λίγες ώρες μαζί με τους yogi nomads με έκαναν, όχι μόνο να καταλάβω τη φιλοσοφία τους αλλά και να θέλω να αφήσω το στυλό μου και να πάρω μέρος στο μάθημα.

Καθισμένη σε μια γωνία στον τρίτο όροφο του χώρου Gazoo, με θέα την Ακρόπολη, έβλεπα τους συμμετέχοντες να καταφθάνουν με τα απαραίτητα. Στρώμα, πετσέτα, νερό και μπρικ απλώθηκαν στο χώρο και μετά τις απαραίτητες συστάσεις ξεκίνησε το μάθημα. Το μάθημα των Yogi Nomads γίνεται πάντα με δύο καθηγητές, ώστε να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και να υπάρχει η αίσθηση της συνεργασίας. Το Σάββατο, δάσκαλοι ήταν ο Κωνσταντίνος του Bhavana Yoga Center από την Αθήνα και ο Manel από την Πορτογαλία, που με θετική ενέργεια και μεταδοτικότητα μετέτρεψαν το μάθημα σε ιεροτελεστία που παρακολούθησα σχεδόν μαγεμένη. Η αρχή θα μου μείνει αξέχαστη, όταν σαράντα άτομα, σε απόλυτη ησυχία άρχισαν να απαγγέλλουν την γνωστή ιερή συλλαβή, το όμ, που ένιωθες να σε συνεπαίρνει σαν μια ηχητική δόνηση και να αποκαθίσταται μια χαμένη συμπαντική ισορροπία. Και ύστερα ήρθαν οι ασκήσεις. Αρχικά, τα πράγματα ήταν απλά. Λίγη ισορροπία, λίγο τέντωμα, λίγη ευλυγισία.  Αλλά μετά άρχισαν οι δυσκολίες και τα νευρικά γέλια. Και όσο οι μαθητές προσπαθούσαν να ακολουθήσουν τις οδηγίες των δασκάλων, εγώ διαπίστωσα πως η γιόγκα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δύναμη του νου. Πάνω από τη σωματική δύναμη, η θέληση είναι αυτή που θα σε σπρώξει να στηριχτείς στο ένα χέρι, και η ίδια θέληση θα σε βοηθήσει αργότερα να αντιμετωπίσεις άλλου είδους δυσκολίες. Η γιόγκα λοιπόν είναι φιλοσοφία, στάση ζωής. Και με το σλόγκαν “Make new friends, explore new places, expand your yoga”, οι yogi nomads στοχεύουν στο να μεταδώσουν τη φιλοσοφία αυτή.

Οι τρεις ώρες που διήρκεσε το μάθημα ήταν μια υπέροχη εμπειρία. Από τη γωνιά μου παρατηρούσα δασκάλους και μαθητές να μετατρέπονται από σαράντα άτομα σε ένα, να γίνονται μια μπάλα ενέργειας σε απόλυτο συγχρονισμό. Ένα σώμα, μια αναπνοή, ο καθένας μοναδικός μέσα στην δύναμή του, αλλά και όλοι στοιχεία του ίδιου συνόλου. Yoga πραγματική δηλαδή, και όχι yoga που κάνουμε στα γυμναστήρια.

Μετά από τρεις εξαντλητικές ώρες φυσικά σειρά έχει ένα καλό γεύμα, κι έτσι το ραντεβού μας με τους yogi nomads ανανεώθηκε για λίγες ώρες αργότερα, στο υπέροχο εστιατόρια καφέ Αβησσυνία. Εν μέσω ελληνικών πιάτων και με θέα το Μοναστηράκι, συζητήσαμε με τη Nana, μια εκ των ιδρυτών της ομάδας, αλλά και με τα υπόλοιπα μέλη, που ακολουθούν πιστά τους yogi nomads. Η Nana, που ακτινονοβολούσε θετική ενέργεια και ηρεμία μου μίλησε για την ομάδα με ενθουσιασμό παιδιού. Η ιδέα ήρθε όταν μαζί με τις φίλες της, η κάθε μια από διαφορετική χώρα, και όλες δασκάλες yoga, αναρωτήθηκαν πως θα γινόταν να βρίσκονται πιο συχνά. Μετά την πρώτη τους συνάντηση για yoga στο χώρο της μίας, θέλησαν και οι υπόλοιπες να φιλοξενήσουν τις φίλες τους για μαθήματα στο δικό τους studio, και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι yoga nomads.  Πλέον η ομάδα έχει άπειρους πιστούς, που φροντίζουν να ακολουθούν τα μαθήματα ανα τον κόσμο χωρίς απουσία. Και όσο ταξιδεύουν, τόσο μεγαλώνει η ομάδα. Σε κάθε χώρα γνωρίζουν νέα μέλη, τα οποία με τη σειρά τους τους προσκαλούν για ένα σεμινάριο yoga στη δική τους χώρα, και ούτω καθεξής. Με αυτό τον τρόπο, όχι μόνο γεννιούνται νέες φιλίες δεμένες από τα ίδια ενδιαφέροντα, αλλά και αναπτύσσεται η yoga όλων, όπως λέει και το σλόγκαν. Οι yoga nomads συμφωνούν σε έναν πράγμα. Τους έχει αλλάξει τη ζωή, με έναν τρόπο όμως που κανένας δεν μπόρεσε να μου εξηγήσει, κάτι άυλο και ισχυρό. Ο Κωνσταντίνος πάλι, ιδιοκτήτης του κέντρου yoga Bhavana, προσπαθώντας να μου εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό που σου δίνει η yoga, ποιο μυστικό κρύβεται πίσω από την επιτυχημένη πρακτική που ολοένα κερδίζει φανατικούς πιστούς μου έδωσε μία απάντηση που μου κίνησε την περιέργεια:  “Σου ανοίγει τα μάτια, σου δείχνει μια διαφορετική διάσταση του χώρου και του χρόνου”.

Περνώντας μια μέρα με τους yogi nomads, είδα πολλά και αποφάσισα να ξεσκονίσω το yoga mat μου. Θαύμασα την ηρεμία και την αρμονία που έχουν κερδίσει μέσα από την yoga, και ζήλεψα τα ταξίδια τους, τις νέες γνωριμίες και το ανοιχτό μυαλό τους. Στο τέλος της βραδιάς, έφυγα χαμογελαστή, σίγουρη πως βρήκα την λύση στην κρίση της εποχής μας. Τι θα γινόταν άραγε αν όλοι οι άνθρωποι έκαναν yoga;

Bhavana Yoga Center, Αιόλου 43 & Κολοκοτρώνη, 210 3238133

Σοφία Κροκιδά

Share
Published by
Σοφία Κροκιδά