Καταιγίδα στην πόλη της Κοζάνης/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης/ FOSPHOTOS

Καταιγίδα στην πόλη της Κοζάνης/ Φωτογραφία: Γιάννης Δρακουλίδης/ FOSPHOTOS

Ο Κωστής Πολύζος και η Ανθή Λινάρδου μοιράζονται αρκετά πράγματα. Κατάγονται από το νομό της Κοζάνης και δολοφονήθηκαν και οι δύο με πανομοιότυπο τρόπο από μέλη της οικογενείας τους. Και οι δύο βρέθηκαν θαμμένοι σε χωράφι και των δύο οι θύτες παρίσταναν στον τηλεοπτικό φακό πως δεν γνωρίζουν τίποτα. Ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε το 2011 στη Σιάτιστα. Η μητέρα του και ο πατριός του κίνησαν ουρανό και γη για να τον βρουν και βρέθηκαν μέχρι και στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη. Τελικά, οι αρχές τον βρήκαν θαμμένο στο χωράφι του παππού του, μισοφαγωμένο από τα σκυλιά. Υπεύθυνοι για το χαμό του, σύμφωνα με τις αρχές, είναι αυτοί που τον αναζητούσαν και παρίσταναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα. Αιτία του φονικού μοιάζει να είναι το κρυφό δάνειο 250.000 ευρώ που είχαν συνάψει με τράπεζα η μητέρα και ο πατριός στο όνομα τον Κωστή Πολύζου. 

Τις δύο πρώτες μέρες, ο σύζυγος της Ανθής Λινάρδου από το Βελβεντό, εμφανιζόταν ανήσυχος στις τηλεοπτικές κάμερες, αναζητώντας μαζί με τις αρχές τη σύζυγο του. Στην πραγματικότητα ήξερε που βρισκόταν, αφού ύστερα από μια λογομαχία τους, «θόλωσε» και τη στραγγάλισε. Στη συνέχεια έθαψε και διαμέλισε με το τρακτέρ το πτώμα στο χωράφι, πράξεις που ομολόγησε ο ίδιος. 

Ασφαλιστικό, αγροτικό, προσφυγικό, μνημονιακό, το ρεπορτάζ είναι γεμάτο αυτή την εποχή. Παρολαυτά, στην τοπική κοινωνία της Κοζάνης είναι λογικό ν’ ασχολούνται περισσότερο με τα δύο φονικά παρά με την επίσκεψη του Τσίπρα στο Νταβός της Ελβετίας. Για να το καταλάβουμε καλύτερα το τι συμβαίνει στην Κοζάνη που λέει και ο τίτλος επικοινωνήσαμε με τους συναδέλφους στο www.kozanilife.gr. Η Αργυρώ Ζιάμπα, συντάκτρια του site, μας κατατόπισε τόσο για τις υποθέσεις όσο και για την επίδραση που έχουν στους κατοίκους της περιοχής. 

Η Κοζάνη τη νύχτα/ Γιάννης Δρακουλίδης/ FOSPHOTOS

Η Κοζάνη τη νύχτα/ Γιάννης Δρακουλίδης/ FOSPHOTOS

Τον τελευταίο καιρό ασχολούμαστε με την Κοζάνη όχι για τον κακό καιρό αλλά για δύο εγκληματικές ιστορίες. Η πρώτη του Κωστή Πολύζου που έχει εξαφανιστεί από το 2011 και η δεύτερη της Ανθής Λινάρδου που δολοφονήθηκε στις αρχές του έτους από το σύζυγο της.  Δυο οικογενειακές υποθέσεις κατέληξαν σε φόνο. Πως το έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα τα γεγονότα ξεχωριστά η τοπική κοινωνία;  Η ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, έχει να επιδείξει  πολλά όμορφα στοιχεία, είτε τουριστικά είτε ιστορικά. Tα τελευταία χρόνια όμως δυστυχώς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις που σοκάρουν μία μικρή κοινωνία, που οι ρυθμοί αλλά και η νοοτροπία της ακόμα, κρατάει την κοινωνική συνοχή. Η δολοφονία του Κωστή Πολύζου αλλά και της Ανθής Λινάρδου είναι δύο εξίσου τραγικές οικογενειακές υποθέσεις, που τι φανερώνουν, όμως;  Ότι η δυτική νοοτροπία του υπερκαταναλωτισμού, ξεπερνά την ανθρώπινη φύση και τελικά και τους ανθρώπινους δεσμούς; Η υπόθεση του Κωστή Πολύζου, έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά της Σιάτιστας Κοζάνης, αλλά και όλης της ευρύτερης περιοχής, μία υπόθεση που ακόμα και μετά από πέντε χρόνια κοχλάζει.. Όταν συνέβη η δολοφονία της Ανθής Λινάρδου και εξιχνιάστηκε τόσο γρήγορα, το αμέσως επόμενο ερώτημα ήταν: Με την υπόθεση του Κωστή, τι γίνεται; Κανείς δεν το ξέχασε και όπως βλέπετε δεν άργησε η εξέλιξη του θέματος.  Η κοινωνία της Κοζάνης είναι μικρή,δεν μπορεί ν’ «αντέξει» τόσο βάρος και αυτό γιατί εδώ οι πόρτες είναι ακόμα ανοιχτές.  Φυσικά καταδικάζει τέτοια περιστατικά και αναζητά τη δικαίωση, μέσα από το έργο της δικαιοσύνης.

Τι συζητάει ο κόσμος στα καφέ; Τα δύο αυτά θέματα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον του κόσμου, η οργή, ο θυμός, η κατακραυγή είναι διάχυτη. Ο κόσμος δυσκολεύεται να αποδεχτεί τέτοιες καταστάσεις φρίκης, όσο και να το συζητάει. Δεν το χωράει ο νους τους, ότι μία μάνα μπορεί να έκανε κάτι τόσο ειδεχθή στο παιδί της και ένας σύζυγος επίσης, ενώ δίπλα κοιμόταν τα τρία αγγελούδια τους. Είναι γεγονότα που δε συμβαίνουν καθημερινά στο νομό Κοζάνης, οπότε καταλαβαίνετε πως θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων για πολύ καιρό.

Ο Κωστής Πολύζος.

Ο Κωστής Πολύζος.

Πως επιδρά στην ψυχολογία της πόλης η όλη ατμόσφαιρα; Η ψυχολογία της πόλης, το κοινό αίσθημα δηλαδή, είναι ο αποτροπιασμός. Ένα κυρίαρχο ερώτημα έπειτα από την υπόθεση του φερόμενου συζυγοκόνου του Βελβεντού Κοζάνης, είναι, αν τελικά είμαστε όλοι εν δυνάμει δολοφόνοι. Κάτι φυσικά που αποδίδεται στην ακραία μορφή του προβληματισμού, μιας και η υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου, ήταν ότι πρόκειται για ένα έγκλημα πάθους, «εν βρασμώ ψυχής». Οι ειδικοί φυσικά δίνουν την απάντηση, πως η αγάπη δεν σκοτώνει, αλλά μία διαταραγμένη προσωπικότητα. Η δολοφονία του Κωστή, δημιουργεί πιο «ξεκάθαρη» άποψη, δεν χωράει συζήτηση, ούτε χωράει στον ανθρώπινο νου η εμπλοκή μίας μάνας, στη δολοφονία του ίδιου της του παιδιού.
 
Είναι και οι δύο ιστορίες που απ΄ ότι φαίνεται πολλοί ήξεραν αλλά δεν μιλούσαν; Συνομιλώντας από την πρώτη στιγμή με τους κατοίκους τόσο του Βελβεντού όσο και της Σιάτιστας, αυτό που μας μετέφεραν, ήταν απλά εικασίες. Και στις δύο περιπτώσεις, ήταν ξεκάθαρο για τους κατοίκους το τί είχε συμβεί. Αυτό από μόνο του δεν είναι ενοχοποιητικό στοιχείο για να κατηγορήσεις και να καταδικάσεις κάποιον.  Ακόμα και το Σάββατο στις 23 Ιανουαρίου που συνομιλήσαμε με κατοίκους της Σιάτιστας, έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια, δεν μπορούν να το δεχτούν. Το παζλ, από ότι μας λένε οδηγούσε εκεί, όταν όμως δεν έχεις δει, απλά μόνο υποθέτεις, αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ισχυρό νομικό στοιχείο. Η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει και θα αξιολογήσει τα στοιχεία των δυο εγκλημάτων.
 
Ποιο από τα δύο φονικά σόκαρε πιο πολύ τους ντόπιους; Και στις δύο περιπτώσεις, ο απόηχος είναι το σοκ και η φρίκη. Αυτό, που όχι μόνο σοκάρει μόνο, αλλά «ματώνει»την κοινωνία, είναι η υπόθεση του Κωστή Πολύζου, όπου εδώ βλέπουμε να εμπλέκεται η ίδια του η μάνα. Κανείς ποτέ και πουθενά δεν θα κατηγορούσε μία μάνα, υποτίθεται ότι η μάνα και κυρίως η Ελληνίδα μάνα, είναι αυτή που θα βγάλει την ψυχή της για το παιδί της και όχι το αντίθετο. Τέτοιου είδους εγκλήματα ο Έλληνας δεν θα μπορέσει ποτέ να τα αποδεχτεί και φυσικά δε χρειάζεται, γιατί η μάνα είναι το σύμβολο της αγάπης.
Η Ανθή Λινάρδου και ο σύζυγος της.

Η Ανθή Λινάρδου και ο σύζυγος της.

 
Από το ρεπορτάζ που έχετε κάνει και από την εμπειρία σας, έχει συμβεί κάτι ανάλογο στο παρελθόν; Φυσικά και έχουν συμβεί εγκλήματα στο παρελθόν εδώ στην περιοχή. Εγκλήματα κατά κύριο λόγο,που ο εγκληματίας ήταν άγνωστος απέναντι στο θύμα. Πάντα η είδηση ενός εγκλήματος προκαλεί σοκ. Θυμόμαστε τη δολοφονία μιας μητέρας από το ίδιο της παιδί. Το παιδί έπασχε από ψυχική νόσο και έμεινε για πάρα πολλές ώρες, δίπλα στην κατασφαγμένη του μάνα, απλά κοιτώντας τη. Καταλαβαίνετε ότι πλέον, ένα μερίδιο της θλίψης μεταφέρεται και στον δράστη, λόγω της άγνοιας του τι είχε διαπράξει. Το κοινό αίσθημα αλλάζει, από τη μορφή του εγκλήματος, αν πχ. αυτά τα δύο εγκλήματα ήταν ατυχήματα και οι φερόμενοι ως δράστες από την πρώτη στιγμή προσπαθούσαν να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, αντιλαμβάνεστε ότι ο κόσμος θα αισθανόταν διαφορετικά. 
 
 Μπορείτε λίγο να περιγράψετε σε ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί την Κοζάνη, τους τόπους των εγκλημάτων;  Η Σιάτιστα, είναι μία ορεινή κωμόπολη με 5.600 περίπου κατοίκους, σε απόσταση 28χιλ. από την Κοζάνη, ενώ το Βελβεντό βρίσκεται στα 33χιλ. από την Κοζάνη, με 3. 500 κατοίκους.
 Δυο περιοχές με μεγάλη ιστορική αξία το καθένα. Και στις δύο περιπτώσεις τα πτώματα βρέθηκαν θαμμένα σε αγροτικές εκτάσεις (κτήματα) της ιδιοκτησίας των οικογενειών, των φερόμενων ως δραστών. Οι δολοφονίες γίνανε στα σπίτια των θυμάτων. Στην περίπτωση της άτυχης Ανθής, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος – σύζυγος, έπειτα από καβγά, έπνιξε την σύζυγό του στο υπνοδωμάτιό τους, ενώ στο δίπλα ακριβώς δωμάτιο κοιμόταν τα τρία αγγελούδια τους και στον από κάτω όροφο οι γονείς του. Το σπίτι τους βρίσκεται στο κέντρο του Βελβεντού. Το χωράφι όπου θάφτηκε η σωρός βρίσκεται βόρεια του χωριού, πλησίον της λίμνης Πολυφύτου.  Στην περίπτωση του Κωστή Πολύζου, πιθανολογείται πως το φονικό έγινε στο σπίτι της οικογενείας, τη νύχτα της 18ης  του Φλεβάρη και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε οικόπεδο του πατριού του, στην περιοχή Πασά Γεφύρι της Σιάτιστας, στα όρια των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Το ακριβές σημείο μάλιστα, είναι αρκετά δυσβατο. Το σπίτι του Κωστή βρίσκεται και αυτό σε κεντρικό σημείο της Σιάτιστας.
 
Τι λέει το ρεπορτάζ
Οργή, αγανάκτηση αλλά και δικαίωση για τους Σιατιστινούς – Τι λένε οι κάτοικοι, ποια στοιχεία αναφέρουν στην κάμερα του KOZANILIFE.GR
http://www.kozanilife.gr/2016/01/katoikoi-siatistas-gia-kosti-polizo/
Συγγενικό περιβάλλον μητέρας Πολύζου: «Αν το έκαναν αυτό στον Κωστή, να τιμωρηθούν με την εσχάτη των ποινών» http://www.kozanilife.gr/2016/01/siggeneis-miteras-kosti-polizou/
Θ. Πεσνικάς: Ο δημοσιογράφος που βρέθηκε κατηγορούμενος στο ΕΣΡ από καταγγελίες της οικογένειας Πολύζου, μιλά στο KOZANILIFE.GR
http://www.kozanilife.gr/2016/01/thodoris-pesnikas-gia-ti-dolofonia-polizou/
Ο επιστήθιος φίλος του Κωστή Πολύζου στο KOZANILIFE.GR: «Ικανοποιημένος θα ήμουν αν επέστρεφε ο Κωστής. Η δικαίωση είναι για την ψυχή του και όχι για μας»
http://www.kozanilife.gr/2016/01/spiros-kalampoukas-filos-kosti-polizou-sinenteuksi/
 
Σαν τοπικό μέσο που είστε, είναι εύκολο να διαχειριστείτε τέτοιες ανθρώπινες τραγωδίες; Είναι  δύσκολο να διαχειριστεί κανείς τέτοιου είδους τραγωδίες από κάθε άποψη. Το άγχος, το στρες της στιγμής και η ψυχολογία μας όταν λαμβάνουμε την κάθε πληροφορία ξεχωριστά, είναι γεγονότα που τα ζούμε έντονα. Πρέπει όπως γνωρίζετε, να υπάρχει ετοιμότητα, σωστή διαχείριση της πληροφορίας, φιλτράρισμα, εγκυρότητα και όλα αυτά, πρέπει να τα διαχειριστούμε μέσα σε μηδενικό χρόνο. Είναι σαν να κάνεις ακροβατικά. Πρέπει να υπάρχει ένας ήπιος χειρισμός όσο αντιφατικό και αν φαίνεται. Η κάθε λέξη επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει σάλο. Όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε στο 100% τις πληροφορίες που λαμβάνουμε, είτε για λόγους ηθικούς, είτε για λόγους νομικούς. Στις δύο αυτές συγκλονιστικές υποθέσεις, δεν έχουν αποδοθεί όλες οι πληροφορίες και μαρτυρίες. Επαγγελματικά μπορείς να το διαχειριστείς εύκολα αν έχεις τη σωστή γραμμή, το δύσκολο είναι να το διαχειριστείς σαν άνθρωπος. Δεν θα ξεχάσω τη συνομιλία που είχαμε με τον φερόμενο ως δράστη, συζυγοκτόνο του Βελβεντού, όπου η τηλεφωνική μας επικοινωνία ήταν μια καθαρά τυπική συνέντευξη, χωρίς συναισθηματισμούς. Μετά την απομαγνητοφώνηση όμως και κυρίως μετά την ανεύρεση του άψυχου κορμιού  της Ανθής, υπήρχαν έντονα συναισθήματα. Συνομιλώντας, με συναδέλφους από την Αθήνα, έχω να σας πω, ότι και εκείνοι έδειχναν σοκαρισμένοι στη μεταφορά της είδησης. Θέλω να πω ότι, αν οι συνάδελφοι οι οποίοι έρχονται σε καθημερινή βάση σε επαφή με το έγκλημα, σοκαρίστηκαν, σκεφτείτε πώς μπορεί να το επεξεργαστεί ο δικός μας νους, που για μας η ενημέρωση αφορά πιο ήπια θέματα. Αν φτάσουμε ποτέ να μπορούμε να διαχειριστούμε συναισθηματικά τόσο εύκολα το έγκλημα, σαν μια ρουτίνα, τότε νομίζω θα υπάρχει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.