Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τι είναι το Veganuary και γιατί να το δοκιμάσεις;

Υπάρχει τρόπος να κάνουμε τον Ιανουάριο να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο, στο περιβάλλον και στα ζώα.

Η αυγή του 2023 μας βρίσκει -κι όχι άδικα- σε αναβρασμό. Η αλλαγή του χρόνου συνήθως φέρνει στο νου στόχους και σκουριασμένα όνειρα που θέλουμε να φέρουμε στην επιφάνεια. Η ώθηση για αλλαγές στην καθημερινότητά μας -είτε φορετή, είτε όχι- μπορεί να φέρει ποθητά αποτελέσματα και να μας βγάλει για λίγο από την εμβυθιστική σκέψη ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. 

«Οποιαδήποτε πράξη είναι συχνά καλύτερη από καμία πράξη, ειδικά αν έχετε κολλήσει σε μια δυστυχισμένη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν είναι λάθος, τουλάχιστον μαθαίνεις κάτι, οπότε δεν είναι πια λάθος. Αν μείνεις κολλημένος, δεν μαθαίνεις τίποτα», έχει πει ο Έκχαρτ Τόλε. 

Έτσι, φέτος -όπως και κάθε χρόνο- το Veganuary, ένα μη κερδοσκοπικό εγχείρημα, ενθαρρύνει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν να γίνουν vegan για τον μήνα Ιανουάριο (ή και μετά). Γιατί; Διότι ονειρεύονται έναν κόσμο χωρίς χωρίς φάρμες ζώων και σφαγεία. Έναν κόσμος όπου η παραγωγή τροφίμων δεν αποδεκατίζει τα δάση, δεν μολύνει τα ποτάμια και τους ωκεανούς, δεν επιδεινώνει την κλιματική αλλαγή και δεν οδηγεί τους πληθυσμούς των άγριων ζώων στην εξαφάνιση.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Veganuary (@weareveganuary)

Ο Joaquin Phoenix έχει πει: «Αν κοιτάζεις την κλιματική κρίση ή τη βία στα συστήματα της τροφής μας και νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι να βοηθήσεις, μπορείς. Εδώ και τώρα. Δήλωσε ότι θα δοκιμάσεις τον vegan τρόπο ζωής αυτόν τον Ιανουάριο». Από τον Paul McCartney και τον Morrissey μέχρι την Mayim Balik και την Billie Eilish, πολλές διασημότητες μιλούν ανοιχτά και υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ζώων.

Ο στόχος του #Veganuary είναι να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τον vegan τρόπο ζωής, να συμβάλλουν στην εταιρική αλλαγή και να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο μαζικό κίνημα που υπερασπίζεται τις συμπονετικές επιλογές τροφίμων με στόχο τον τερματισμό της κτηνοτροφίας, την προστασία του πλανήτη και τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Joaquin Phoenix (@joaquinlphoenix)

Στην Ελλάδα, έχουμε καταξιωμένες/ους vegan σεφ, street food και εστιατόρια που είναι ωραίο να εξερευνήσεις και να ανακαλύψεις καινούργιες γεύσεις, τάσεις και μυρωδιές. Ο Κωνσταντίνος Δήμουλας, γνωστός και ως BeetsMe, εκτός από το ότι κυκλοφορεί το πολλά υποσχόμενο cookbook του με τίτλο «Το Βρόμικο Αλλιώς», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα θέλεις να γίνεις vegan και έχει συγκεντρώσει 30 από τις πεντανόστιμες συνταγές του εδώ. (Έχω γράψει κι εγώ την δική μου ιστορία εδώ).

Από την Κρυσταλλίνα Παραμύθη, γνωστή και ως ο άνθρωπος πίσω από το Vegan Home, μπορείς να πάρεις τις χρήσιμες, πρακτικές και εύκολες συμβουλές για πρωτότυπα, δημιουργικά και low budget γεύματα. 

Στο κλασικό hotspot για ραντεβού των vegan, το Bamboo Vegan (που έχει μετακομίσει πλέον επί της Ζωοδόχου Πηγής 36), μπορείς να απολαύσεις από αλμυρά κρουασάν και soft cookies μέχρι λαχταριστά hot dog ή tacos ή όποια άλλη έμπνευση του σεφ και να πιεις Παρασκευή βράδυ το cocktail σου στα 5 ευρώ, ακούγοντας ίσως και λίγη punk.

Στο Athens Vegan Burgers θα δοκιμάσεις burgers από όλο τον κόσμο και μπορείς να φτάσεις από την Ιαπωνία στο Μεξκό σε δυο μπουκιές.

To talk of the town συνεχίζει να είναι το Holy Llama, μιας και είναι από τα newest entries και αποτελεί τον πρώτο plant-based creative φούρνο της Αθήνας.

Το Cookoomela το ‘χετε μάθει τόσα χρόνια, δεν χρειάζονται οι συστάσεις.

Για όσα άτομα θέλουν έναν οδηγό και κάποιον μέντορα σε αυτήν την διαδικασία, για να έχουν τη σιγουριά ότι θα δοκιμάσουν τα πάντα, υπάρχει και η εκπαιδευτική πλατφόρμα Vegan22 Greece Challenge, όπου μπορείς να πάρεις μέρος στην πρόκληση και να ζήσει 22 μέρες ως vegan.

Έτσι, καθημερινά θα δέχεσαι πληροφορίες για τον βίγκαν τρόπο ζωής, την ηθική, το περιβάλλον και την υγεία, ενώ θα υπάρχει και η πρόκληση της ημέρας, κατά την οποία μπορεί να σου ζητηθεί να δοκιμάσεις ένα φυτικό γάλα ή ένα νέο υλικό. Σε καθημερινό επίπεδο, επίσης, θα παρέχεται και μια νέα βίγκαν συνταγή κι ένας μέντορας στο πλευρό σου, όπως ο BeetsMe ως food specialist, θα σε κατευθύνει και θα σου λύνει την κάθε απορία.

Αν αναζητάς περισσότερη πληροφορία, μπορείς να ακολουθήσεις τη Vegan Life, η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο στην Αθήνα το μεγαλύτερο vegan φεστιβάλ της Ευρώπης και στο Youtube υπάρχουν οι διαλέξεις από διάφορους ειδικούς και μη για την πορεία τους στον βιγκανισμό.

Μπορείς να παρακολουθήσεις την 1η vegan εκπομπή στην ελληνική τηλεόραση. Ή να κάνεις follow το PlantbasedNews.

Επίσης, έχω συλλέξει για εσένα 15 ντοκιμαντέρ που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τα ζώα.

Αυτή η προσπάθεια βέβαια δεν σταματάει τον Ιανουάριο. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, το Veganuary ενθαρρύνει και υποστηρίζει ανθρώπους και επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μια φυτική διατροφή ως τρόπο προστασίας του περιβάλλοντος, πρόληψης του πόνου των ζώων και βελτίωσης της υγείας εκατομμυρίων ανθρώπων.

Κι η αλήθεια είναι ότι πάνω από το 80% των συμμετεχόντων κάθε χρόνο λένε ότι σκοπεύουν να μειώσουν σημαντικά την πρόσληψη ζωικών προϊόντων μακροπρόθεσμα, κάνοντας έτσι τη θετική επίδραση πολύ, πολύ μεγαλύτερη.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.