Ο ταλαντούχος κύριος… Ψωμιάδης

Ο γιος του ιερέα μίας εκκλησίας της Νέας Φιλαδέλφειας γράφεται στο τμήμα μποξ της ΑΕΚ και γνωρίζει τον πρόεδρο της ομάδας Λουκά Μπάρλο. Κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’80 επανεμφανίζεται ως επιχειρηματίας και αγοράζει την ομάδα του μπάσκετ.

Το 2001 η Ένωση περνάει στα χέρια της Ippoventure ΑΕ, εταιρίας ιπποπαραγωγής και εκμετάλλευσης δρομόνων ίππων η οποία αγοράζει από την ENIC το 72% των μετοχών. Πίσω από την ιδιοκτήτρια εταιρεία βρίσκονταν ο Βασίλης και ο Φίλων Αντωνόπουλος, προσωπικοί φίλοι του Μάκη Ψωμιάδη, οι οποίοι έδωσαν στην ENIC τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε να γίνει η πώληση.

Ο Μάκης Ψωμιάδης γίνεται το αφεντικό της Ένωσης και ορίζει πρόεδρο τον ξάδερφό του Χαρίλαο. Τον Απρίλη του 2002 χάνει το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό με 4-3 σε ένα ματς που θύμιζε τελικό. Μία εβδομάδα μετά την ήττα όμως κατακτά το κύπελλο. Ο Μάκης Ψωμιάδης κάθεται δίπλα στον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και σηκώνει το κύπελλο κόντρα σε κάθε λογική. Η καταστροφή έρχεται όταν ο Μάκης Ψωμιάδης αποχωρεί αφήνοντας μια ομάδα με χρέη και στα πρόθυρα της πτώχευσης. Ο άνθρωπος που αποθέωνε η Original επειδή κυνηγούσε πρωταθλήματα έγινε η αιτία να οδηγηθεί η ΑΕΚ στην καταστροφή καθώς σήμερα εκκρεμεί εναντίον του δίκη για υπεξαίρεση 21,5 εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία της Ένωσης.

Περιμένοντας την ¨Αγια=ά Σοφιά¨. Το σημείο που θα χτιστεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Περιμένοντας την ¨Αγιά  Σοφιά¨. Το σημείο που θα χτιστεί το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Το «Νίκος Γκούμας» κατεδαφίζεται

Η σεζόν 2003-04 ήταν μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ΑΕΚ. Με τον Γιάννη Γρανίτσα στο τιμόνι το γήπεδο «Νίκος Γκούμας», ο ναός που είχε φιλοξενήσει τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας του συλλόγου κατεδαφίζεται με την προοπτική να φτιαχτεί στην θέση του ένα νέο, υπερσύγχρονο στάδιο. Η ομάδα αναγκάζεται να φιλοξενηθεί  στα γήπεδα των Άνω Λιοσίων, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, του Ταύρου και της Νέας Σμύρνης μέχρι να καταλήξει στο ΟΑΚΑ.

Ντέμης Νικολαΐδης

Το καλοκαίρι του 2004 η είδηση πως ο Ντέμης Νικολαΐδης ηγείται σχήματος που θέλει να αγοράσει την ΑΕΚ και να τη βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο φέρνει χαμόγελα. Ο πρώην παίχτης της Ένωσης, μετά από μία πολύ καλή πορεία στην Ατλέτικο Μαδρίτης επιστρέφει στην Ελλάδα για να σώσει την αγαπημένη του ομάδα. Συγκεντρώνει μία ομάδα επιχειρηματιών που στηρίζουν την ΑΕΚ και τους υπόσχεται ότι αυτός θα αναλάβει όλες τις υποχρεώσεις. Ύστερα από διαπραγματεύσεις μηνών, παίρνουν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών. Ο σύλλογος απαλλάσσεται από την ENIC και υπάγεται στο άρθρο 44, με αποτέλεσμα να διαγραφεί ένα μεγάλο μέρος των χρεών που προϋπήρχαν. Η πορεία της Ένωσης είναι καλή, δεν ικανοποιεί όμως κανένα καθώς οι τίτλοι δεν έρχονται ποτέ. Ο Ντέμης αποχωρεί και η ομάδα είναι ξανά σε αναζήτηση σωτήρα.

Ο Αλεχάντρο Σκλαβενίτης

Την εποχή που η ΑΕΚ ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ο Μάκης Ψωμιάδης παρουσιάζει έναν ομογενή επιχειρηματία από το Μεξικό, ο οποίος αποτελούσε μυστήριο ακόμα και για το FBI. Ο Αλεχάντρο Σκλαβενίτης παρουσιάζεται στην ολλανδική NetMed και την ENIC ως επικεφαλής επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται σε πολλούς χώρους και επιθυμούν να αναλάβουν την ΑΕΚ. Υπόσχεται πολλά εκατομμύρια και τα χαμόγελα επιστρέφουν στα χείλη των κιτρινόμαυρων. Ο Σκλαβενίτης έρχεται στην Ελλάδα, αναλαμβάνει την προεδρική θέση για μία εβδομάδα και στη συνέχεια αποχωρεί χαρίζοντάς τη στον Μάκη Ψωμιάδη.

Η πτώση

Μετά την αποχώρηση του Νικολαΐδη, μία ομάδα μετόχων της ΑΕΚ προσπαθούν να διασώσουν την ομάδα. Με ετήσιες σχεδόν θητείες στη θέση του Προέδρου, με μοναδική εξαίρεση τον Σταύρο Αδαμίδη που παρέμεινε δύο χρόνια, οι μέτοχοι δεν καταφέρνουν τίποτα και οδηγούν την Ένωση στην καταστροφή. Στις 14 Απριλίου μετά την διακοπή του αγώνα με τον Πανθρακικό είναι δεδομένο πλέον ότι η ΑΕΚ θα υποβιβαστεί. Με τα χρέη όμως να δημιουργούν τεράστια προβλήματα αποφασίζεται και η πτώση στην Γ’ Εθνική. Ως ερασιτεχνικό σωματείο πλέον και με τον Δημήτρη Μελισσανίδη (βασικό μέτοχο και στον ΟΠΑΠ) το τιμόνι η ΑΕΚ προσπαθεί να κάνει μία εντυπωσιακή επιστροφή.

1 2