phil-spector-a-christmas-gift-for-you_front

A CHRISTMAS GIFT FOR YOU FROM PHILLES RECORDS (1963)

Βρισκόμαστε στα 1963 με τον ιδιοφυή παραγωγό Phil Spector, στο ζενίθ της καριέρας του, να στολίζει με την πρωτοποριακή τεχνική ηχογράφησης Wall Of Sound εκπληκτικές ερμηνείες καλλιτεχνών όπως οι Ronettes, οι Crystals, οι Bob B. Soxx & the Blue Jeans και την Darlene Love στην διαχρονική της ερμηνεία στο πρωτότυπο τραγούδι Christmas (Baby Please Come Home). Περίπου μισό αιώνα μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ακούγοντάς το, σου δίνει την αίσθηση πως κυκλοφόρησε χθές. Μια αίσθηση που αποδεικνύει την διαχρονική αξία του και την αναγνώριση του ως το σπουδαιότερο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της ποπ μουσικής.

[1000plastinok.net] Elvis' Christmas Album (Elvis Presley (Элвис Пресли))-front

ELVIS PRESLEY – ELVIS’ CHRISTMAS ALBUM (1957)

Από αυτή την λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει ο βασιλιάς του Rock & Roll, Elvis Presley! Οι rock ‘n’ roll ερμηνείες του σε παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως τα Silent Night και White Christmas σκανδάλισαν τη μουσική βιομηχανία, με τον συνθέτη του δεύτερου τραγουδιού, Irvin Berlin, να προσπαθεί να απαγορεύσει την μετάδοση του από τα ραδιόφωνα. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 1957 και περιείχε 8 χριστουγεννιάτικα τραγούδια με το Santa Claus Is Back In Town των μυθικών Leiber & Stoller να ξεχωρίζει αλλά και 4 gospel τραγούδια όπως το διαχρονικό Peace in the Valley του ¨Πατέρα¨ της gospel μουσικής, Tomas A. Dorsey. Τέλος η κλασσική ερμηνεία του Εlvis στο Blue Christmas συνεχίζει για πάνω από μισό αιώνα να συγκινεί τους απανταχού μουσικόφιλους.

 

AKR028_900-471x471

SUFJAN STEVENS – SONGS OF CHRISTMAS (2006)

 Το άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2006 και περιέχει 5 EP’s που ηχογραφήθηκαν αρχικά μόνο για την οικογένεια και τους φίλους του Sufjan Stevens. Κάθε δίσκος περιέχει μια ελκυστική ποικιλία από παραδοσιακά και πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Μέσα από αυτό το άλμπουμ ο Stevens θέλει να θεραπευτεί από το παθολογικό του μίσος για τα Χριστούγεννα που έτρεφε από παιδί. Αν θεραπεύτηκε ή όχι δεν το γνωρίζουμε, το μόνο σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη ανθολογία είναι τόσο εκκεντρική όσο ο ίδιος ο δημιουργός του. Ακούστε τα τραγούδια It’s Christmas! Let’s Be Glad! και That Was The Worst Christmas Ever και θα μπείτε αμέσως στο πνεύμα του Sufjan Stevens.

front

THE BEACH BOYS – CHRISTMAS ALBUM (1964)

 Με την κυκλοφορία του χριστουγεννιάτικου τους άλμπουμ το 1964, οι Beach Boys εξέπληξαν πολλούς. Μέχρι τότε τα άριστα φωνητικά τους και οι πρωτότυπες μελωδίες τους είχαν πλήρως συνδεθεί με την περίοδο της τρέλας του surf. Η αλλαγή θεματολογίας δεν επηρρέασε καθόλου την ποιότητα του άλμπουμ, μάλλον το αντίθετο. Σε αυτή την καλιφορνέζικη χριστουγεννιάτικη πανδαισία ηχοχρωμάτων υπάρχουν πέντε πρωτότυπα τραγούδια όπως τα γνωστά ‘’Little Saint Nick’’, ‘’The Man With All The Toys’’ και το αστείο ‘’Santa’s Beard’’. Το υπόλοιπο άλμπουμ αποτελείται από έπτα παραδοσιακά κομμάτια, με το ορχηστρικό στόλισμα του Dick Raynolds να δημιουργεί μια απολαυστική αντίθεση από τις πρωτότυπες ροκ συνθέσεις του ιδιοφυούς Brian Wilson.

vince-guaraldi-charlie-brown-christmas-cover

VINCE GUARALDI – A CHARLIE BROWN CHRISTMAS (1965)

Ίσως το σπουδαιότερο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ της Jazz μουσικής. Ο εξαιρετικός πιανίστας Vince Guaraldi με το τρίο του, συνθέτουν και εκτελούν μια μουσική που ταιριάζει απόλυτα στο χιούμορ και την αθωότητα του Charlie Brown και της υπόλοιπης συμμορίας των Peanuts. Οι εξαιρετικές Jazz μελωδίες τραγουδιών όπως τα What Child Is This, The Christmas Song και το εξαιρετικό εξάλεπτο νανούρισμα του Christmas Time Is Here δημιουργούν μια ευχάριστη χριστουγεννιάτικη διάθεση καταρρίπτοντας τα σύνορα της Jazz μουσικής και εισάγοντας μια ολόκληρη νέα γενιά στο συγκεκριμένο μουσικό είδος.

Επιπλέον 5 άλμπουμ που αξίζει να ακούσετε

ELLA FITZGERALD – Ella Wishes You a Swinging Christmas (1960)

JAMES BROWN – James Brown’s Funky Christmas (1995)

V/A – A Motown Christmas (1973)

V/A – Hipsters’ Holiday: Vocal Jazz and R&B Classics (1989)

V/A – New Wave Xmas – Just Can’t Get Enough’ (1996)