Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι Super Heroes GR είναι μία ομάδα πραγματικών ηρώων

Μία ομάδα λάτρεων των σούπερ ηρώων χρησιμοποιεί την αγάπη και το ταλέντο για το cosplay για έναν πιο προσγειωμένο σκοπό.
Φωτογραφίες: Θέμις Σεβδαλή

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, τι είναι το cosplay; Για όσους έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια κάτω από ένα βράχο, πρόκειται για μία σύνθεση των λέξεων costume και play και αποτελεί μία μορφή παραστατικής τέχνης στην οποία οι συμμετέχοντες (cosplayers) μεταμορφώνονται μέσα από κοστούμια και μακιγιάζ, προκειμένου να ενσαρκώσουν έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα. Συνήθως συνδέεται με τις υποκουλτούρες του anime, των κόμικς και των video games και πρωταγωνιστεί στα διάφορα conventions ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα, θεσμοί όπως το AthensCon και το Comicdom Con φιλοξενούν διαγωνισμούς.

Η ομάδα Super Heroes GR μπορεί να αποτελεί ένα κράμα μεταξύ Justice League και The Avengers, όμως είναι κάτι παραπάνω από cosplayers που ενσαρκώνουν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της ομάδας έγινε στην avant premiere της ταινίας “Justice League”, η ιστορία της όμως ξεκινά δειλά-δειλά πριν από δυόμισι χρόνια, όταν ο Περικλής άρχισε να μεταμορφώνεται σε Superman για χάρη της κόρης του, η οποία βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Η ενθουσιώδης αντίδρασή της τον ενέπνευσε να ξαναφορέσει τη στολή του, για καλό σκοπό. 

«Η ιδέα ξεκίνησε υλοποιώντας κάποια στιγμή με τη λογική να φτιάξουμε μία ομάδα που να κάνει ωραία πράγματα σε θέματα παραστατικά, πρεμιέρες ταινιών και τα λοιπά. Βέβαια η δράση μας δεν ήθελα να μείνει εκεί. Η απώτερη ιδέα ήταν να το πάμε ένα βήμα παραπάνω, να κάνουμε αυτό το ωραίο πράγμα πιο όμορφο».

Ο ρόλος του Superman, όπως και του Captain America που επίσης ενσαρκώνει, ταιριάζει απόλυτα στον άτυπο αρχηγό της ομάδας. «Είναι πολύ όμορφο σαν ομάδα εμείς να μπαίνουμε στον ρόλο και είναι πολύ ευχάριστο για ένα παιδί να βλέπει απέναντί του ένα χαρακτήρα, να βγάζει μία φωτογραφία μαζί του. Ο απώτερός μας σκοπός είναι να προσφέρουμε χαρά σε παιδιά που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

«Όλο αυτό ξεκίνησε σαν ένα όνειρο να δημιουργηθεί μία ομάδα σούπερ ηρώων και έγινε πράξη. Είμαστε μία οικογένεια που αποτελείται από δέκα άτομα και μεγαλώνει», συμπληρώνει ο Γιώργος, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, ο οποίος είχε ανέκαθεν τρέλα με τα κόμικς και τους ήρωές τους. Eίναι μάλιστα ιδιοκτήτης του Be A Super Hero, του μοναδικού καταστήματος στην Ελλάδα που διαθέτει είδη ρουχισμού και αξεσουάρ αποκλειστικά εμπνευσμένα από τους ήρωες των κόμικς. Θα ήθελε να φοράει τη στολή του στο μαγαζί, αλλά, όπως λέει, αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο.

Έτσι, όπως και ο ήρωας που υποδύεται, ο Batman, μοιράζει τη ζωή του στα δύο, ανάμεσα στον ρόλο του πατέρα και συζύγου και σε αυτόν του Σκοτεινού Ιππότη. «Τα παιδιά ξέρουν ότι ο μπαμπάς φεύγει από το σπίτι και συναντά άλλους σούπερ ήρωες, σώζει τον κόσμο και κάνει χαρούμενο τον κόσμο».

Batman χωρίς τον Robin του δεν γίνεται – ο Ιάσωνας έχει αναλάβει να υιοθετήσει τον ρόλο του ιστορικού sidekick. «Ήταν κάτι που ήθελα πάντα να κάνω, και στο κομμάτι του cosplay, αλλά πιο πολύ για τα παιδιά, για το φιλανθρωπικό κομμάτι. Μου αρέσει να βλέπω τα χαμόγελα των παιδιών όταν βλέπουν έναν ήρωα που πάντα θα ήθελαν να δουν από κοντά». Από κοντά και η Αλκμήνη, την οποία γνωρίζω ως Batgirl. Ξεκίνησε το cosplay το 2016. «Μου αρέσει ότι μπορώ να μην είμαι μόνο ο εαυτός μου, μπορώ να γίνομαι κάτι περισσότερο, να δίνω τη χαρά σε κάποιον που του αρέσει ο χαρακτήρας που κάνω. Έχω βρεθεί στη θέση του παιδιού και δεν μπόρεσα ποτέ να γνωρίσω ποτέ τον ήρωά μου. Τώρα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω στα παιδιά του σήμερα τον ήρωά τους».

Τη μεριά της Justice League συμπληρώνει η Σοφία, που ενσαρκώνει την Wonder Woman. Η ενασχόλησή της με το cosplay και με την ομάδα ξεκίνησε όταν είδε την ομώνυμη ταινία το καλοκαίρι του 2017. Αυτό ήταν το έναυσμα για να δημιουργήσει την στολή της θρυλικής Αμαζόνας. Την επέλεξε γιατί «είναι κοντά στην ιδιοσυγκρασία μου, πείσμα, επιμονή, υπομονή, αγαπάει τα παιδιά, βοηθά τους συνανθρώπους της». Εκτός από την Wonder Woman, κάνει cosplay ως Scarlet Witch και την Supergirl.

Ο Άγγελος, που υποδύεται τον Spiderman, είναι το νεότερο μέλος της ομάδας. Δεν βλέπει τη δραστηριότητα της ομάδας ως απλά cosplay για καλό σκοπό. Όταν μπαίνει στη στολή του, μπαίνει τελείως και στο ρόλο, γίνεται για λίγη ώρα ο ήρωας που ενσαρκώνει. «Γνωρίζοντας ότι προσφέρω κάτι με ικανοποιεί», μου λέει.

Η Κωνσταντίνα, aka Spider-Gwen, ξεκίνησε το cosplay ως χόμπι «μέχρι που βρέθηκε αυτή η ομάδα και με αγκάλιασε και εμένα στην παρέα της, γιατί όλοι οι καλοί χωράνε και όλοι όσοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν κάτι στους υπόλοιπους ανθρώπους και ειδικά όταν αυτό είναι χαμόγελα, χαρά και αστείες, όμορφες στιγμές». 

Η δεκαεξάχρονη Αργυρή, η οποία ενσαρκώνει τον Thor, είναι στην ομάδα περίπου ένα χρόνο, όμως λέει πως ήδη την αισθάνεται σαν οικογένεια. Θεωρεί πως μέσα από τη δράση της, μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για τα παιδιά. «Είναι αρκετά σημαντικό να βλέπουν ότι όντως υπάρχουν και αληθινοί σούπερ ήρωες». Θα ήθελε κάποια στιγμή να μετουσιώσει το χόμπι της σε επάγγελμα, αλλά όπως λέει, το cosplay δεν έχει λάβει ακόμα στην Ελλάδα τις διαστάσεις που έχει στο εξωτερικό. Εκεί, οι πιο γνωστοί cosplayers εξελίσσονται σε ημι-διασημότητες και πλέον μπορούν το ακολουθήσουν ως καριέρα, εφόσον υπάρχει μία πολύ μεγαλύτερη υποδομή που το στηρίζει σε σχέση με τη χώρα μας. Μέσα από την δράση της ομάδας, ωστόσο, βρίσκει ένα υψηλότερο νόημα στην τέχνη της — γιατί σίγουρα πρόκειται περί μίας μορφής τέχνης. 

Η ομάδα ρίχνει αρκετή δουλειά στα κοστούμια της, τα οποία συναγωνίζονται τα μικρά αριστουργήματα που βλέπουμε σε conventions ανά τον κόσμο, διατηρώντας αυτήν την αυτοσχέδια ποιότητα που αποδεικνύει την αγάπη και το μεράκι που βάζουν σε αυτό που κάνουν. Η λεπτομέρεια που μπαίνει σε αυτά είναι οπωσδήποτε αξιοθαύμαστη. Η Αργυρή έχει φτιάξει η ίδια το μεγαλύτερο κομμάτι της στολής του Thor, το οποίο περιλαμβάνει την πανοπλία και δύο εντυπωσιακά σφυριά. Το ίδιο και η Αλκμήνη, η οποία μπαίνει πλήρως στο ρόλο με τις ψιλοτάκουνες μπότες της Batgirl. Ο Ιάσωνας παραδέχεται ότι η στολή του Robin έχει αρκετές ατέλειες, αφού την έφτιαξε από την αρχή ο ίδιος με τη βοήθεια της μητέρας του.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι όποιες ατέλειες είναι το τελευταίο που θα παρατηρήσει κανείς. Η επίδραση που ασκεί η ομάδα από τη στιγμή που θα φορέσει τις στολές και μπει στο ρόλο είναι άμεση και εντυπωσιακή. Άτομα κάθε ηλικίας σαστίζουν στη θέα τους, τους παρατηρούν με εμφανή περιέργεια, ζητούν φωτογραφίες μαζί τους σαν να πρόκειται πράγματι για τους αγαπημένους υπερήρωες. «Δεν είναι ότι απλά φοράμε μία στολή και πηγαίνουμε εκεί που πηγαίνουμε. Βλέπει απέναντί του τον Batman, τον Spiderman, τον Superman», εξηγεί ο Περικλής. «Αυτό πάμε να κάνουμε και το έχουμε πετύχει, αυτό που έχει διαβάσει στα κόμικς, έχει δει στο σινεμά ή στην τηλεόραση να το δει και μπροστά του», συμπληρώνει ο Γιώργος. Η ιδιότητά τους να μπαίνουν απόλυτα στο πετσί του ρόλου είναι τελικά αυτό που τους καθιστά τόσο καλούς στη δουλειά τους: να φέρνουν το χαμόγελο στα παιδικά πρόσωπα, αλλά και στα πρόσωπα των γονιών τους. «Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να ντυθεί, όμως λίγοι είναι που θα καταφέρουν να πείσουν τον άλλον ότι είναι ένας πραγματικός ήρωας».

Πόσο εύκολο είναι όμως να διεκπεραιώσεις μία τέτοιου είδους εθελοντική δράση στην Ελλάδα; «Δεν υπάρχει δυσκολία, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να προσφέρεις απ’ την καρδιά σου», λέει η Σοφία. Σε αυτό συμβάλλει βέβαια και η «παρά πολύ καλή συνεννόηση και καθοδήγηση από τους υπεύθυνους, ειδικούς των οργανισμών και ιδρυμάτων που επισκεπτόμαστε». Η ομάδα πηγαίνει όπου της ζητηθεί, σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, ενώ ο Περικλής ξεκαθαρίζει πως δεν ασχολούνται με παιδικά πάρτι.

Για την ομάδα αυτή καθεαυτή, άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιο κίνητρο ή όφελος πέρα από την πραγματική αγάπη για τις μεταμορφώσεις και κυρίως την χαρά που γίνεται αμέσως αντιληπτή στα πρόσωπα των παιδιών.  «Η αγάπη μου για τα παιδιά και η λατρεία μου για τους σούπερ ήρωες είναι το κίνητρο μου για να είμαι μέλος της ομάδας. Τι πιο ωραίο να δίνεις χαμόγελο στα παιδιά υποδυόμενος τον αγαπημένο σου χαρακτήρα;», λέει η Σοφία. Αυτή είναι κατά γενική ομολογία η μεγαλύτερη – και η καλύτερη δυνατή – ανταμοιβή.

POP TODAY
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2022 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.