Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΙΣΤΟΡΙΕΣ

Succession: Κι όμως η οικογένεια Roy υπάρχει και λέγεται Murdoch

Ίντριγκα, σκάνδαλα και κίτρινος τύπος. Λίγες ώρες πριν κάνει πρεμιέρα η τρίτη σεζόν του "Succession", ρίχνουμε μια ματιά στην ιστορία των Murdoch και τα κοινά που έχουν με την οικογένεια του Logan Roy. Γράφει η Ντενίσα-Λυδία Μπαϊρακτάρι.
Εικονογράφηση: Κατερίνα Καραλή

Η δυναστεία των Murdoch.

Το πρώτο επεισόδιο του “Succession” παίχτηκε στις 3 Ιουνίου του 2018 και έδειχνε την οικογένεια Roy να ετοιμάζεται για τους εορτασμούς των 80ων γενεθλίων του πατριάρχη της, Logan Roy, μεγιστάνα των ΜΜΕ. Λίγο πριν σβήσει τα κεριά της τούρτας του, ο Logan εκπλήσσει τα παιδιά του και ανακοινώνει πως δεν σκοπεύει να παραδώσει τα σκήπτρα του και θα παραμένει στην θέση του απόλυτου άρχοντα της Waystar RoyCo. Και σαν να μην έφτανε αυτό, παραχωρεί στην τρίτη του γυναίκα δύο ψήφους στο συμβούλιο που θα αποφασίσει για τον διάδοχό του, όταν εκείνος δεν θα βρίσκεται πια εν ζωή. Από το πρώτο του κιόλας επεισόδιο το “Succession” προετοίμασε τους τηλεθεατές ότι πρόκειται για μια σειρά που δεν θα τους κάνει να βαρεθούν. Οι ανατροπές πολλές, η χλιδή ακόμα περισσότερη και οι χαρακτήρες μοναδικοί. Καλοί και κακοί την ίδια στιγμή, με μια ηθική πυξίδα που δεν ξέρεις ποτέ προς τα που θα δείξει. 

Από την πρώτη στιγμή που η σειρά πρόβαλε στην μικρή οθόνη, άνοιξε και η συζήτηση για το ποια είναι η οικογένεια που αποτέλεσε έμπνευση για την οικογένεια Roy. Ο δημιουργός της σειράς, Jesse Armostrong, δήλωσε σε συνέντευξή του το 2018 πως πρόκειται για μυθοπλασία, αλλά πως άντλησαν πολλές πληροφορίες από την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας, την οικογένεια του William Randolph Hearst, αλλά και την οικογένεια του Rupert Murdoch. Με λίγη αναζήτηση στο ίντερνετ πάντως, φαίνεται πως τα κοινά των Roy και των Murdoch είναι πολλά περισσότερα απ’ όσα θέλει να παραδεχτεί ο Armstrong. Η ίντριγκα και τα σκάνδαλα ακολουθούν εδώ και πολλές δεκαετίες τους Murdoch, οι οποίο δίνουν πάντα τροφή σε ταμπλόιντ και σκανδαλοθηρικά περιοδικά, ακόμα κι αν πολλά από αυτά ανήκουν στους ίδιους. 

Ο γεννημένος το 1931 Αυστραλοαμερικανός, Rupert Murdoch, είναι ιδιοκτήτης της Fox Corporation, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της News Corp., καθώς και ιδιοκτήτης εκατοντάδων εκδοτικών εταιρειών και εφημερίδων. Ένας πραγματικός μεγιστάνας των ΜΜΕ. Η αυτοκρατορία του περιλαμβάνει ιστοσελίδες όπως το IGN Entertainment, το AskMen και το Rotten Tomatoes, εφημερίδες όπως η New York Post στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι Times στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και τηλεοπτικά δίκτυα όπως το αμφιλεγόμενο Fox News των ΗΠΑ. Η περιουσία του ανέρχεται σε 22 δις δολάρια, ενώ έχει συμπεριληφθεί τρεις φορές στην ετήσια λίστα του περιοδικού Time με τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως. Μάλιστα, το 2010 το περιοδικό Forbes τον είχε στην 13η θέση με τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο. 

Η ζωή του Murdoch απασχολούσε πάντα την κοινή γνώμη και όχι μόνο για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ο ίδιος αν και ιδιοκτήτης πολλών «κίτρινων περιοδικών», έχει βρεθεί να κοσμεί τα εξώφυλλά τους για την προσωπική του ζωή και όχι μόνο. 

Το 2011 ο μεγιστάνας των ΜΜΕ αναγκάστηκε να κλείσει την εφημερίδα News of the World, που μέχρι τότε ήταν πρώτη σε κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς αποκαλύφθηκε πως δημοσιογράφοι της είχαν ενεπλακεί σε τηλεφωνικές υποκλοπές. Φαίνεται πως παρακολουθούσαν τηλέφωνα από συγγενείς στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και εκμεταλλεύονταν τον πόνο των οικογενειών, προκειμένου να βγάλουν είδηση. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι δημοσιογράφοι που εργάζονται για τον Murdoch, παγίδευσαν το κινητό της 13χρονης Μίλι Ντάουλερ το 2002, όταν εκείνη εξαφανίστηκε από το σπίτι της. Η άτυχη 13χρονη βρέθηκε στη συνέχεια νεκρή. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη οδήγησε μέχρι και σε σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης στη Βουλή των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, αποκαλύφθηκε ότι ιδιωτικοί αστυνομικοί, ενεργώντας κατ’ εντολή της εφημερίδας είχαν παγιδεύσει τους τηλεφωνητές των κινητών των συγγενών δύο δεκάχρονων μαθητριών που επίσης είχαν πέσει θύματα απαγωγής και δολοφονίας το 2002 στο Σόχαμ του Κέιμπριτζ. Επίσης, έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα τουλάχιστον μίας οικογένειας θύματος των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2005. Η News of the World κατέβαλλε αποζημιώσεις σε θύματα των υποκλοπών, ενώ ένας ιδιωτικός αστυνομικός και ο βασιλικός συντάκτης της εφημερίδας έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης για την υπόθεση.

Ας δούμε όμως τα κοινά των δυο οικογενειών

Τόσο οι Roy όσο και οι Murdoch έχουν στην κορυφή τους, δυο υπερήλικες πατριάρχες που αρνούνται να βγουν στην σύνταξη. Τα παιδιά του Rupert, όπως και του Logan έχουν ηγετικές θέσεις στις εταιρείες του μπαμπά. Και οι δύο οικογένειες δραστηριοποιούνται στον χώρο των μίντια και έχουν τεράστια δύναμη στα χέρια τους. Ο Murdoch έχει έξι παιδιά, ενώ ο Roy τέσσερα. Ο Logan Roy έχει παντρευτεί 3 φορές, ενώ ο Rupert Murdoch έκανε πριν μερικά χρόνια τον τέταρτο γάμο του. Ο μεγιστάνας παντρεύτηκε το μοντέλο Jerry Hall, που ήταν για πολλά χρόνια παντρεμένη με τον Mick Jagger.

Ο Lachlan Murdoch και ο Kendal Roy, φαινόταν πως να διαδεχθούν τους μπαμπάδες τους στη ηγεσία, αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν θα γίνει στο “Succession”, ενώ ο υιός Murdoch παραιτήθηκε από τη θέση που είχε στην News Corp. H Prudence Murdoch και ο Connor Roy, φαίνεται να μην αναμειγνύονται πολύ στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ η Elisabeth Murdoch και η Shiv Roy, μπαινοβγαίνουν στις επιχειρήσεις των μπαμπάδων τους. Το 2011, η Elisabeth έφυγε από την News Corp. για να δημιουργήσει τη δική της εταιρεία παραγωγής, η οποία τελικά εξαγοράστηκε από την οικογενειακή επιχείρηση. Η Shiv από την άλλη προσπαθεί να κάνει όνομα στην πολιτική, αλλά τελικά εμπλέκεται και πάλι με την επιχείρηση του μπαμπά της. 

Τόσο στο τηλεοπτικό “Succession”, όσο και στην οικογένεια Murdoch κυριαρχεί η συζήτηση για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία των οικογενειακών επιχειρήσεων, όταν Rupert και Logan δεν θα μπορούν πια να τις διοικούν. Οι Roy πάνε μέχρι και σε ψυχολόγο για να συζητήσουν το θέμα, κάτι που σύμφωνα με το Vanity Fair, είχαν κάνει και οι Murdoch το 2011. Μάλιστα, φημολογείται πως ο Rupert είχε καλέσει τα παιδιά του και τους συζύγους τους στην Αγγλία, για να κάνουν όλοι μαζί συνεδρίες με ψυχολόγο που ειδικεύεται στις δυναστείες. 

Και οι δύο οικογένειες χρησιμοποιούσαν τα μίντια που έχουν στην κατοχή τους για να μιλήσουν σε ένα πιο συντηρητικό κοινό. Στην περίπτωση των Murdoch αυτό είναι πασιφανές, αφού είναι ιδιοκτήτες του υπερσυντηρητικού Fox News, ενώ οι Roy θέλουν να παρακάμψουν νόμους για να μπορέσουν να αγοράσουν και άλλα τηλεοπτικά δίκτυα που απευθύντονται στην συντηρητική μερίδα του κόσμου. Επίσης, ο  Lachlan Μurdoch και ο Kendall Roy, προσπαθούν να πείσουν τους μπαμπάδες τους να στραφούν προς το διαδύκτιο και να επενδύσουν σε digital media. 

Το καστ του “Succession” φωτογραφημένο από τον Maurizio Catellan για το εξώφυλλο του New York Magazine.

Τόσο η σειρά του HBO όσο και η οικογένεια Murdoch απασχολούν για τον πλούτο, τη δύναμη και την οικογενειακή ένταση που έρχεται ως συνέπεια όταν ένας μεγιστάνας καλείται να επιλέξει διάδοχο μεταξύ συγγενών. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το “Succession” γνωρίζει τόσο μεγάλη επιτυχία. Είναι ένας τρόπος να δούμε μέσα από την κλειδαρότρυπα το τι συμβαίνει στις ζωές των διάσημων και πλουσίων, των οποίων τα «δράματα» μπορεί να διαφέρουν από τα δικά μας, παραμένουν όμως οικογενειακά προβλήματα. Μένει να δούμε πως θα πάει η τρίτη σεζόν του “Succession” κι αν ο Rupert Murdoch θα ανακοινώσει σύντομα κάποιον διάδοχο ή αν θα συνεχίσει να ελέγχει ο ίδιος τα πάντα.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.