Categories: ΣΚΑΝΕΡ

Στην Κένυα υπάρχει ένα σχολείο για έφηβες μητέρες και τα μωρά τους

Μια έφηβη μητέρα φιλά το μωρό της, πριν το αφήσει με την εθελόντρια μαία που θα το φροντίζει πριν επιστρέψει στην τάξη της. Γυμνάσιο κοριτσιών Serene Haven, Κένυα, 10 Φεβρουάριος 2021.

Στην Ανατολική Αφρική, η Κένυα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εγκυμοσύνης εφήβων μαζί με την Τανζανία και την Ουγκάντα. Ακόμη και πριν από την πανδημία COVID-19, η χώρα αγωνιζόταν να μειώσει την εγκυμοσύνη των εφήβων.

Με την έναρξη της πανδημίας όμως και το κλείσιμο των σχολείων που αυτή προκάλεσε, το ποσοστό των εφήβων κοριτσιών που έμειναν έγκυες ή έγιναν μητέρες αυξήθηκε συγκλονιστικά. 

Μόνο στην περιοχή Κιάβαρα, στο Κίενι της Κεντρικής Κένυας, οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές το 2020 αφορούν εκατοντάδες κορίτσια. Σε αυτή την περιοχή είναι που άνοιξε τις πόρτες του πριν από ένα μήνα, το ιδιωτικό σχολείο Γυμνάσιο Serena Haven Girls. Στους φιλόξενους χώρους του υποδέχεται έγκυες έφηβες ή έφηβες μητέρες με τα μωρά τους. Είναι ένα είδος οικοτροφείου, όπου τα κορίτσια μένουν εκεί με τα μωρά τους σε κοιτώνες, υποστηριζόμενες από ένα δίκτυο εθελοντών, κοινωνικών λειτουργών και εκπαιδευτικών. Έτσι, μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο ήσυχες ότι τα μωρά τους είναι ασφαλή και τα φροντίζουν και ότι θα είναι κοντά τους πάλι, μετά το μάθημα.

Το σχολείο φιλοξενεί τουλάχιστον είκοσι κορίτσια. Οκτώ εγκύους και δώδεκα που έχουν ήδη γεννήσει τον τελευταίο χρόνο.

Η ώρα του μαθήματος στο γυμνάσιο κοριτσιών Serene Haven. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Εφηβες μητέρες βοηθούν στη φροντίδα των μωρών των άλλων κοριτσιών στον κοιτώνα τους, στα διαλείμματα από τα μάθηματά τους στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Δύο έφηβες μητέρες φροντίζουν το μωρά της μίας στον κοιτώνα τους, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος τσαγιού στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Μια έφηβη θηλάζει το παιδί της στον κοιτώνα της, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος από το μάθημά της στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Μια έφηβη έγκυος κάνει τις σχολικές εργασίες της δίπλα στο παράθυρο, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Η ιδρύτρια και διευθύντρια του σχολείου Elizabeth Wanjiru Muriuki ήταν η ίδια μια έφηβη μητέρα. Λέει ότι στόχος της είναι να διασφαλιστεί ότι αυτές οι έφηβες κοπέλες θα αποκτήσουν μια καλή σχολική εκπαίδευση, χωρίς να θεωρούνται στιγματισμένες. “Αυτό το σχολείο ήρθε να καλύψει ένα κενό και μιαν ανάγκη που η κοινωνία είχε παραμελήσει για τόσο καιρό”, συμπληρώνει η Muriuki. “Επειδή όταν ένα κορίτσι μείνει έγκυος, όλοι δείχνουν το κορίτσι.”

Η Ruth Kirimi, κηδεμόνας μιας από τις μαθήτριες, λέει ότι το γυμνάσιο Serene Haven βοηθά τις νέες μητέρες να ανακτήσουν την χαμένη τους  αυτοπεποίθηση. “Μαζεύουν αυτά τα κορίτσια και τους λένε: έι, υπάρχει προοπτική – είσαι καλή, απλώς συνέβη κι αυτό, έλα, σου δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία”.

Μια γενική άποψη του γυμνασίου Serene Haven Girls για έφηβες έγκυες και μητέρες, στην Κεντρική Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Εφηβο κορίτσι που περιμένει παιδί ποζάρει για μια φωτογραφία στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

Μια έφηβη μητέρα κοιτάζει χαμογελαστή την αντανάκλασή της στον καθρέφτη αγκαλιά με το μωρό της, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος στο γυμνάσιο Serene Haven Girls. Κένυα, 10 Φεβρουαρίου 2021.

*πηγή: Voice Of America

Σκάνερ