Αυτή η εβδομάδα που τελειώνει, ήταν επίσημα η πρώτη των καλοκαιρινών διακοπών για τα δημοτικά σχολεία, στη Σκόπελο όμως κάποιοι μαθητές δεν εύχονται να αργήσει να έρθει ο Σεπτέμβρης. Στο 1o Πεπαρήθειο Δημοτικό Σχολείο Σκοπέλου, τα παιδιά μόλις απέκτησαν έναν λόγο παραπάνω να θέλουν να επιστρέψουν στα θρανία.

Energy for Life-Skopelos-Kamilo Nollas-0565

Την Πέμπτη 12 Ιουνίου και λίγο πριν την καθιερωμένη γιορτή για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, έγιναν τα εγκαίνια του ΠΕ.Π.Ε., του πρώτου περιπτέρου ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Τι είναι όμως αυτό; Η Popaganda βρέθηκε στα εγκαίνια και το παρουσιάζει.

Έχοντας ως γνώμονα τη σκέψη ότι η Παιδεία όταν συνδυάζεται με το βίωμα αποκτά ουσία, η μη κερδοσκοπική εταιρεία Άγονη Γραμμή Γόνιμη «ζωντανεύει» τους χειμερινούς μήνες στα ακριτικά νησιά ήδη τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ένα από τα προγράμματα που εγκαινιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο ήταν το: «Η ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», σε συνεργασία με τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, το οποίο και περιελάμβανε δράσεις και ενημερώσεις οικολογικού περιεχόμενου σε επτά ελληνικά νησιά. Μεταξύ των επτά αυτών νησιών βρισκόταν και η Σκόπελος, ένα από τα πρασινότερα νησιά της χώρας, με περίπου 85% βλάστηση.

Photographer

Όπως επισήμανε η διευθύντρια του σχολείου, κ. Φραγκούλα Τουτουζόγλου, το εν λόγω περίπτερο δεν είναι η πρώτη δράση του προγράμματος. «Έγιναν ενέργειες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με το περίπτερο να γίνεται το επιστέγασμα αυτών και να καταφέρνει να προσομοιάσει σε παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο όλα τα μαθήματα που αφορούν την περιβαλλοντική αγωγή θα γίνονται πιο ενδιαφέροντα και σαφώς περισσότερο πρακτικά».

Συνεχίζοντας, η κ. Ράνια Σουλάκη, Διευθύντρια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης των Ελληνικών Πετρελαίων και αποκλειστικού χορηγού του προγράμματος, εξέφρασε την ευχαρίστησή της για αυτή την πρωτοβουλία. «Το φετινό μας, πρώτο ταξίδι σε επτά νησιά του Αιγαίου, είναι η αρχή μιας σειράς περιβαλλοντικών δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σχεδιάσαμε με σκοπό να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση να σέβονται το περιβάλλον. Η Σκόπελος ήταν ο τελευταίος σταθμός αυτής της όμορφης διαδρομής που ολοκληρώθηκε με την κατασκευή του Πράσινου Περιπτέρου. Οι μικροί μας φίλοι, μας υποσχέθηκαν ότι του χρόνου που θα ξανάρθουμε  θα το βρούμε καταπράσινο γιατί αυτό θα είναι το περιβαλλοντικό τους εργαστήρι. Η θαλάσσια   διαδρομή μας τελειώνει εδώ, όμως το ταξίδι για τα Ελληνικά Πετρέλαια συνεχίζεται με νέες δράσεις και καινούργια ταξίδια».

Energy for Life-Skopelos-Kamilo Nollas-0488

Μετά και από τον «πατροπαράδοτο» αγιασμό, έφτασε η στιγμή για τα «αποκαλυπτήρια». Ο Στέφανος Νόλλας, υπεύθυνος του προγράμματος, μαζί με κάποιους από τους μαθητές άνοιξαν το περίπτερο «σαν ακορντεόν», όπως εύστοχα μας είχε το περιγράψει νωρίτερα. Μέσα σε λίγα λεπτά, όλοι οι μαθητές μαζεύτηκαν τριγύρω –παράλληλα ακούγονταν ήχοι πουλιών-  και αμέσως πέρασαν στη δράση, στύβοντας πορτοκάλια και προσφέροντάς τα στους φίλους τους. Κάποιο από τα παιδιά απόρησε: «και όταν βρέξει τι θα γίνει»; Ευτυχώς επ’ αυτού έχει ήδη μεριμνήσει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, Ινστιτούτο Κοινός Τόπος που για μία εβδομάδα βρισκόταν στο νησί για την κατασκευή του περιπτέρου. Οι αρχιτέκτονες Ζωή Λάγγη, Παύλος Αγάθης, Μάνος Βορδοναράκης και Γιάννης Παπαγιαννάκης έψαξαν και βρήκαν τη σωστή ξυλεία που δεν κινδυνεύει από τη βροχή και μπορούν να υπόσχονται υπερήφανα ότι το περίπτερο θα μείνει εκεί βρέξει-χιονίσει. Μαζί τους ήταν και η Νίκη Καράλη η οποία είχε αναλάβει να προκαλέσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των παιδιών, με πολλή διαδραστικότητα, όπως το θεατρικό παιχνίδι.

Photographer

Χαρακτηριστική άλλωστε ήταν και η συμμετοχή των μαθητών στην κατασκευή. Φυσικά, ένας από τους σκοπούς του ΠΕ.ΠΕ. –σύμφωνα και με την ομάδα του Κοινού Τόπου- είναι να «μπουν» στο επίκεντρο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μπορεί να μην έκοβαν τα ξύλα, είχαν αναλάβει όμως να μεταφυτεύσουν τα βότανα -προσφορά του Κήπου του Ιπποκράτη– που «καλύπτουν» τους τρεις τοίχους.  «Όταν τα φυτά μεγαλώσουν θα δέσουν με τέτοιο τρόπο, που θα δημιουργούν ένα “τείχος” γεμάτο πράσινο και μυρωδιές. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά θα έχουν υπ’ ευθύνη τους τη φροντίδα του περιπτέρου. Για το καλοκαίρι έχουμε εγκαταστήσει μηχανισμό αυτόματου ποτίσματος, από Σεπτέμβρη όμως τα ίδια τα παιδιά θα αναλάβουν δράση».

Energy for Life-Skopelos-Kamilo Nollas-0540

Το ζήτημα βέβαια θα είναι πάντα, πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η αφορμή. Όπως συμπληρώνει και ο Στ. Νόλλας, «το περιβάλλον είναι ουσιαστικά οι ανθρώπινες σχέσεις, μία αφορμή να αποκτήσουμε ουσιαστικότερη επαφή μεταξύ μας. Φυσικά αυτό απαιτεί αμοιβαία δουλειά και προσπάθεια γιατί μπορεί να υπάρξει μία άψογα περιβαλλοντικά οργανωμένη κοινωνία και στην ουσία να απουσιάζουν οι ψυχικές συναντήσεις. Ανθρώπινες σχέσεις και έγνοια για τη φύση πηγαίνουν χέρι-χέρι. Δεν υπάρχει το ένα χωρίς το άλλο. Η αγάπη και ο σεβασμός για τη φύση είναι ανάλογα με τον τρόπο μας απέναντι στον συνάνθρωπό μας. Θέλω να πω ότι εάν νοιάζεται κανείς μόνο για τη φύση και καθόλου για τις διαπρόσωπικές του σχέσεις είναι σαν ένα όμορφο κινέζικο βάζο στη μέση ενός άδειου δωματίου».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.