Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaSPHERA NETWORK

Ως γκέι μπαμπάς, ο Μάριος Σέργιος Ηλιάκης μεγαλώνει την δική του πολύχρωμη οικογένεια

Ένα short doc για το δικαίωμα ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη δημιουργία της δικής τους οικογένειας, μέσα από μια προσωπική ιστορία.

Ήταν ένα ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής. O Μάριος Σέργιος Ηλιάκης μάς άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του. Ο μικρός Δημήτρης θα περνούσε εκείνες τις ημέρες με τη μαμά του. Χάρτινες τηγανιτές πατάτες κι ένα δισδιάστατο hot dog ήταν το δώρο του παιδιού στον πατέρα για τα τελευταία του γενέθλια. Ο Μάριος πέρα από γκέι μπαμπάς, είναι εικαστικός και καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του Αμερικάνα στην πολύβουη πλέον οδό Αναπαύσεως. Εκεί σερβίρουν pretzel, πατάτες και hot dog, μεταξύ άλλων, εξ ου και το γενέθλιο δώρο του 7χρονου παιδιού στον πατέρα του.

https://www.youtube.com/watch?v=6HZXr2nTS8k

Η οικογένεια του Μάριου είναι ένα παράδειγμα για τις εναλλακτικές μορφές οικογένειας, πέρα από τις ετεροκανονικές, πατριαρχικές νόρμες, έξω από την πυρηνική οικογένεια ενός straight ζευγαριού. Αποτελεί έναν ύμνο στην φιλία, καθώς ο Μάριος επέλεξε να κάνει παιδί με την straight κολλητή του. Αναδεικνύει έτσι την ομορφιά της πολλαπλότητας των διαφορετικών τύπων οικογένειας και υπογραμμίζει ταυτόχρονα τον δρόμο που έχουμε να διανύσουμε προς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους πολύχρωμη οικογένεια.

Ένα μικρό ποδήλατο περιμένει υπομονετικά στην είσοδο τον Δημήτρη, οι τοίχοι είναι γεμάτοι με ζωγραφιές του μπόμπιρα, ενώ δίπλα στην κουκέτα του, υπάρχει η ποδοσφαιρική του φανέλα και στην τζαμαρία είναι γραμμένα με μπογιές ονόματα ποδοσφαιριστών όπως ο Messi. 

«Η ιδέα του να αποκτήσω παιδί δεν ήρθε κάποια στιγμή ξαφνικά, αλλά νομίζω ότι πάντα το είχα στο νου μου με κάποιο τρόπο, δηλαδή πάντα σκεφτόμουν ότι θα μου άρεσε η ιδέα αυτή της συνέχειας. Λόγω προφανώς της σεξουαλικότητάς μου, ήξερα πάντα ότι είναι δύσκολο και ότι θα είναι δύσκολο», σχολιάζει ο Μάριος. 

Για τον Μάριο, η Εκκλησία έχει παίξει καθοριστικό, επιβραδυντικό ρόλο στο πόσο (δεν) έχουν προχωρήσει τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, λέει: «Το μεγαλύτερο νομίζω πρόβλημα στην Ελλάδα, το οποίο πάει τα πράγματα τρομακτικά πίσω είναι η εκκλησία. Δυστυχώς η Εκκλησία, όπως έκανε πάντα συνεχίζει και το κάνει ακόμα σταθερά και με μεγάλη επιτυχία. Θέτει εμπόδια σε πάρα πάρα πολλά θέματα κοινωνικά, τα οποία θα μπορούσαν πραγματικά να πάνε την κοινωνία μας πολύ μπροστά».

Σαν την οικογένεια του Μάριου, υπάρχουν πολλές άλλες που είτε δεν έχουν δημόσια παρουσία και προσπαθούν να βρουν τους δικούς τους μοναδικούς τρόπους να ζήσουν μέσα σε ένα ετεροκανονικό σύστημα που δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια, είτε δουλεύουν τολμηρά, στις επάλξεις, για μία κοινωνία με μεγαλύτερη ισότητα, όπως οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

Σύμφωνα με το μανιφέστο που εκπονήθηκε από το ευρωπαϊκό κίνημα των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών, όπως γράφουν οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, οι διεκδικήσεις τους είναι: δικαίωμα στο γάμο για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου, ισότητα δικαιωμάτων για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, παντρεμένα ή όχι, αλλά και για τους ανθρώπους που θέλουν να συστήσουν μονογονεϊκες οικογένειες, δικαίωμα στην υιοθεσία και στη δημιουργία ανάδοχης οικογένειας πάντα κάτω από το πρίσμα της προστασίας των παιδιών ώστε να μην υφίστανται διακρίσεις.

Οι εκλογές πλησιάζουν. Άραγε θα δούμε κάποια σημαντική πρόοδο από την επόμενη κυβέρνηση ή οι προεκλογικές υποσχέσεις θα είναι για άλλη μια φορά κενό γράμμα;

Το βίντεο έγινε σε συνεργασία με το Sphera Network

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.