Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Πυρ στην Αλαμάνα, φωτιά στον Γοργοπόταμο» και Συριζαίοι στην Κλαυθμώνος

Ποιος πήγε να πανηγυρίσει τη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στο κεντρικό περίπτερο στην Αθήνα; Η Ζωή Παρασίδη έχει τις απαντήσεις.
Φωτογραφίες: Ανδρέας Σιμόπουλος, Παναγιώτης Τζάμαρος, Αγγελική Κορωναίου/ FOSPHOTOS
Alexis Tsipras celebrates after his victory / Ï ÁëÝîçò Ôóßðñáò ó

-Τι να του απαντήσω τώρα εγώ του βλάκα του εξωκοινοβουλευτικού;

– Γράψε ότι ξεμπερδέψαμε με το παλιό. Βασικά όχι, πες του ότι κερδίσαμε το σήμερα, το αύριο, την τετραετία και ασ’ τον μετά να χτυπιέται.

-Έγινε, εστάλη.

Κουαρτέτο νεαρών συγκαλεί σύσκεψη προκειμένου να βρει αποστομωτικές ατάκες που θα τερματίσουν τις συνομιλίες τους με εκείνους που προφανώς δεν χαίρονται με την έκβαση της βραδιάς. Λίγο πριν την πρώτη επίσημη εκτίμηση των εννέα για το αποτέλεσμα, το δεύτερο exit poll προμηνύει συντριπτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ με ποσοστά που κυμαίνονται από 33-35% και 28,5-30% αντίστοιχα, με ψαλίδα που δεν έχουμε δει να ανοίγει τόσο από τις εκλογές του 2009 και την αναμέτρηση των τότε υποψηφίων Γιώργου Παπανδρέου και Κώστα Καραμανλή.

23_DSF8959

Οι μουσικές επιλογές βάζουν «πυρ στην Αλαμάνα και φωτιά στον Γοργοπόταμο» καθώς ομάδα Ιταλών ανεμίζει την σημαία του σχηματισμού «L’ Atra Europa con Tsipras» σαν άλλο γηπεδικό σεντόνι. Το χορευτικό τους που περιλαμβάνει σήκωμα γροθιάς, παραλλαγμένο συρτό στα δύο και πιο φριστάιλ κινήσεις τελειώνει ενώ ένας καμεραμάν αναφωνεί «φοβερό» φανερά αδιάφορος για τον ενθουσιασμό των «συντρόφων σκέτα θηρία» όπως χαρακτηρίστηκαν από κάποιον. Μερικά μέτρα πιο κάτω δυο συντοπίτες τους δημοσιογράφοι λογομαχούν εντόνως μέχρι ο Φάμπιο να συνετιστεί από την χειρονομία της συναδέλφου του που κουνά εντόνως τα ακροδάχτυλα της μπροστά από το πρόσωπό του.

23_DSF9032

«Έχω κολλητό Νεοδημοκράτη που πλέον ψηφίζει αποκλειστικά Τσίπρα πλέον, έχουμε φτάσει στο σημείο να μη τολμώ να του κακολογήσω τον Πρόεδρο. Και ξέρεις τι μου λέει; Ότι είναι σαράντα χρονών παιδί και δικαιολογείται, σαν αυτά που λένε οι γριές ένα πράγμα». Ο ομιλών βροντοχτυπά τις χάντρες του κομπολογιού στους ρυθμούς της Patti Smith κοντά σε μια απλώστρα βεράντας γεμάτη με ελληνικές σημαίες. Ένας πάγκος με ξηρούς καρπούς διαφημίζει πως διαθέτει χύμα ρακή και αφηφώντας τις οδηγίες του ΟΟΣΑ και προκαλώντας το ενδιαφέρον εκείνου που έφτασε μέχρι τους εορτασμούς με τη συνοδεία πατερίτσας.

23_DSF9023

Την προσπάθεια μου να πλησιάσω την οθόνη με το γράφημα για την κατανομή των εδρών ανακόπτουν τα μπλεγμένα καλώδια των τηλεοπτικών συνεργείων και τρεις φίλοι που χτυπώντας συγχρονισμένα το μέρος της καρδίας και το αυτοκόλλητο του κόμματος επιδίδονται σε θερμούς εναγκαλισμούς. Σε έναν πίνακα ανακοινώσεων στημένο δίπλα τους διακρίνω αναρτημένες τις κυβερνητικές επιτυχίες των τελευταίων εφτά μηνών και μια στοίβα από περισσευούμενα προεκλογικά φυλλάδια καλύπτεται με αποκόμματα από το οικονομικό φύλλο της Καθημερινής που μας ενημέρωναν πέντε μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες πως το σενάριο του Grexit δεν έχει αποκλειστεί από τον υπουργό οικονομικών της Καγκελαρίας.

-Κανείς δεν πίστευε σε αυτή τη διαφορά, όλοι έλεγαν πως θα είναι ντέρμπι και μας είχαν τρελάνει.

-Η μαμά τρελαίνεται πολύ εύκολα.

-Και οι άλλες δύο, η Ζωή και η Ραχήλ, τι νομίζουν πως κατάφεραν τώρα; Καλά να πάθουν.

-Εμένα με νευριάζει η Ραχήλ μαμά.

-Το ξέρω μωρό μου, το ξέρω.

Μητέρα  διασκεδάζει με τον εκνευρισμό της λιλιπούτειας κόρη της για τους αποστάτες του κόμματος και ένα ζευγάρι πιο πέρα ψέγει τους δημοσκόπους που δε κατάφεραν να προβλέψουν την ποσοστιαία διαφορά της τάξης των 7,5 μονάδων με υπόκρουση το σύνθημα «ετούτος ο λαός ποτέ του δεν ξεχνά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την αριστερά». Μια φωνή από το μικρόφωνο ανακοινώνει πως ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός θα επισκεφτεί εντός ολίγου την πλατεία Κλαυθμώνος κάνοντας μια παρέα κοριτσιών να αναρωτηθεί αν «θα προλάβει να έρθει ο Κώστας με τις σημαίες ή θα το λούσει πάλι» υπονοώντας σε άπταιστη αργκό πως ο Κώστας ενδεχομένως θα αμελήσει την αρμοδιότητα που του είχε ανατεθεί.  

23_DSF9013
23_DSF8991

«Με ρώτησε μια ξένη δημοσιογράφος πως νιώθω, χόουπ της είπα» ακούγεται να λέει μια γυναίκα στο τηλέφωνο, ανακαλώντας προφανώς την προηγούμενη καμπάνια του κόμματος. Οι δηλώσεις Λαφαζάνη για το εκλογικό αποτέλεσμα που αναμεταδίδονται από τη δημόσια τηλεόραση προκαλούν τα περιπαιχτικά σφυρίγματα στην καλύτερη, ανοιχτές παλάμες και ορθόδοξες βλασφημίες στην χειρότερη. Εκείνη τη στιγμή, κεφάλια γυρίζουν το ένα μετά το άλλο καθώς ένας άντρας με δυο σημαίες των ΑΝΕΛ στα χέρια ανοίγει το πλήθος φωνάζοντας «όσο νυχτώνει, μεγαλώνει».

Alexis Tsipras celebrates after his victory / Ï ÁëÝîçò Ôóßðñáò ó

Παρότι παρακολουθώ μια παρέα που σχολιάζει το μαύρισμα κάποιου κοινού γνωστού που είναι αποτέλεσμα σολάριουμ «σε απόχρωση Σκουρλέτη», την προσοχή μου κερδίζει τελικά ένα κορίτσι προσπαθεί να πείσει τηλεφωνικά τον πατέρα της ότι δεν είναι εγγεγραμμένη στη νεολαία του κόμματος και πως δε σημαίνει τίποτα το γεγονός πως την κατέγραψαν οι κάμερες στο σημείο. Ο Αλέξης Τσίπρας εγκαταλείπει τη Κουμουνδούρου και το πλήθος μετακινείται για μια θέση με ορατότητα προς το βήμα. «Όφειλε να ξέρει πως δεν θα τους συγκινήσει με ένα δημοψήφισμα, για το γαμώτο είμαι εδώ, δεν τον ψήφισα αυτή τη φορά» εξηγεί ο Σάκης, αφού πρώτα μου έχει παραθέσει μια δυσνόητη οικονομική ανάλυση βρέχοντας ανά διαστήματα το πουκάμισο του με ούζο. Ο νικητής της βραδιάς διακόπτει την συζήτησή μας και καθώς διατείνεται πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε πολύ σκληρός για να πεθάνει» κάποιος από το μπροστινό σε εμάς στρίμωγμα μπλέκει δυο κινηματογραφικά μπλοκμπάστερ αποκαλώντας τον terminator.

Η ομιλία τελειώνει, ο Σωκράτης Μάλαμας ερμηνεύει στα ηχεία πως «όσα κοστίζουν μια δραχμή, για άλλους κοστίζουν μια ζωή» και εγώ αποχωρώ αφήνοντας πίσω μου το πρώτο πάρτι της νέας μνημονιακής κυβέρνησης να συνεχίζει ακάθεκτο.

POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.