Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Scorpions: Γραφικοί ή αθώοι (κι εμείς κι αυτοί);

Την περασμένη εβδομάδα οι Scorpions ήρθαν ξανά στην Αθήνα για μια τριπλή εμφάνιση στα πλαίσια του MTV unplugged. Επρόκειτο για άλλη μια «τελευταία συναυλία» τους. Τα τελευταία χρόνια, πολλά αστειάκια έχουν ακουστεί για την προτίμησή τους στο ελληνικό ακροατήριο –ή μήπως το γράψαμε ανάποδα; Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τις συνεχόμενες συναυλίες των Scorpions σε κάθε γωνιά της Ελλάδας γραφικές. Υπάρχουν και άλλοι που θεωρούν τους ίδιους τους Scorpions γραφικούς.Ωστόσο, Τετάρτη βράδυ εν έτει 2013, το θέατρο Λυκαβηττού είναι πλήρες,  ενώ και τα “βραχάκια” είναι γεμάτα από κόσμο για να ακούσει (για άλλη μια φορά) τους Scorpions live. Αυτή τη φορά unplugged, ένα project για τη δημιουργία ενός dvd. Και είναι η πρώτη από τις  τρεις συναυλίες που έγιναν στον ίδιο χώρο μέσα στη βδομάδα, με το εισιτήριο να κοστίζει 38 ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με τη γερμανική μπάντα και το ελληνικό κοινό. Κάτι που ως φαίνεται δεν συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Οι ίδιοι οι Scorpions δήλωσαν για την τελευταία συναυλία τους ότι «Οι Έλληνες είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές μας- αυτός είναι ο κύριος λόγος που αποφασίσαμε να κάνουμε το project στην Αθήνα».Ο Ανδρέας Αλεξανδράτος, ο οποίος έχει εργαστεί στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας εξηγεί το φαινόμενο  σε σχέση με την οικονομική κρίση: «Πράγματι οι Scorpions έχουν πάρα πολύ μεγάλο κοινό στην Ελλάδα. Νομίζω πως στη συγκεκριμένη συγκυρία παίζει ρόλο ότι πρόκειται για ένα συγκρότημα που θυμίζει τα παλιά. Γιατί σε περιόδους κρίσης οτιδήποτε θυμίζει το παρελθόν έχει πέραση. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι όλο αυτό είναι ειλικρινές. Το αρνητικό είναι ότι δεν είναι τόσο ωραίο για τη συναυλιακή εικόνα της Ελλάδας το γεγονός ότι φέρνουμε τόσες φορές τους Scorpions, αντί να φέρουμε και άλλα αξιόλογα ονόματα».

Ο Γιάννης Παλτόγλου από την Detox events θεωρεί ότι το φαινόμενο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. «Οι Scorpions έχουν μεγάλο κοινό και στα υπόλοιπα Βαλκάνια και στη Ρωσία. Βέβαια το ελληνικό κοινό είναι ταυτισμένο μαζί τους. Πρόκειται για μια κλασική ροκ μπάντα. Από τις λίγες κλασικές μπάντες που συνεχίζουν να παίζουν.  Σε όλα αυτά τα live που έχουν κάνει στην από το 2011 μέχρι τώρα, το κοινό τους είναι ηλικίας από 17 μέχρι 60 ετών. Οπότε φαίνεται ότι οι Scorpions περνάνε από γενιά σε γενιά. Αυτό είναι δύσκολο να το εξηγήσω». Εσύ θα τους ξαναέφερνες στην Ελλάδα; «Όσο περνάει από το χέρι μου, θα τους φέρνω!».

Στο Λυκαβηττό

Μια βόλτα από τα βραχάκια του Λυκαβηττού στο πρώτο κατά σειρά live τους για το MTV Unplugged αρκούσε για να καταλάβει κανείς πόσο ετερόκλητο είναι το κοινό των Scorpions.


Μαξ 21

Από πού είσαι; Από τη Γερμανία!
Είσαι φαν των Scorpions; Όχι, δεν θα τό ‘λεγα. Απλά μάθαμε για τη συναυλία και σκεφτήκαμε γιατί όχι.
Οι Scorpions είναι διάσημοι στη Γερμανία; Οι περισσότεροι ξέρουν το Wind of Change, κυρίως αυτό. Αλλά υπάρχει και κόσμος που ακούει ακόμα Scorpions.

Fokbs (Metal Hammer, RockXs)

«Τα άλμπουμ μετά το Blackout τα ξέρει μέχρι και η κουτσή Μαρία. Οι Scorpions είχαν και έναν φίλο Έλληνα που ασχολείτο με την ελληνική μουσική βιομηχανία και μίλησε σε εταιρίες διοργάνωσης για να έρθουν στην Ελλάδα. Θα ξαναέρθουν στην Ελλάδα σίγουρα. Νομίζω ότι βλέποντας τα προηγούμενα χρόνια που ερχόντουσαν και έπαιζαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδος έλεγαν “πάμε εκεί να κάνουμε και τα μπανάκια μας και να κάνουμε και ένα live. Τη δουλειά μας κάνουμε, διακοπές κάνουμε”, γι’ αυτό κάνουν τώρα και το MTV unplugged. Στη Γερμανία πρέπει να έχουν κοινό και στην Ελλάδα,  σε άλλες χώρες όχι τόσο.»


Κώστας, Γρηγόρης, Σπύρος

Tους έχετε ξανακούσει live?
Κώστας: Όχι, πρώτη φορά.
Γρηγόρης: Εγώ ναι, τους έχω ξανακούσει.
Σπύρος: Εγώ δεν ακούω πολλά πράγματα από ροκ.

Θα τους ξαναέβλεπες;
Κώστας: Δεν ξέρω, θα το σκεφτόμουνα, δεν τρελαίνομαι.

Από πού τους μάθατε;
Γονείς!

Είτε λόγω αναδρομής στα παλιά εξ’ αιτίας της κρίσης, είτε λόγω ειλικρινούς αγάπης προς την κλασική ροκ μουσική, το σίγουρο είναι πως το ελληνικό κοινό στηρίζει και θα συνεχίσει να τους στηρίζει. Δύσκολα μπορεί να πειστεί κανείς ότι η συναυλία τους στο Λυκαβηττό ήταν η τελευταία τους. Όπως δείχνουν τα πράγματα, καθόλου απίθανο δεν θα ήταν να ανακοινωθεί σύντομα κάποια άλλη συναυλία τους κοντά στο σπίτι σας ή ακόμα και στο πατρικό των γονιών σας, με τους Scorpions να δίνουν άλλη μια «τελευταία συναυλία» συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου.

Μέχρι τότε μπορείτε να κάνετε like στη σελίδα «ΗΜΟΥΝ ΚΙ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ SCORPIONS ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!!! 27/10/2010». Έτσι, για την ιστορικότητα της υπόθεσης.

Χρήστος Καραλιάς

Share
Published by
Χρήστος Καραλιάς