«Φωτιά και μανία». Με αυτά απείλησε τους Βορειοκορεάτες ο Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που κάνουν πράξη τις απειλές τους και επιτεθούν με πυρηνικά στην νήσο Γκουάμ, όπου και βρίσκεται η αμερικανική στρατιωτική βάση του Ειρηνικού.

Οι Βορειοκορεάτες έχουν εδώ και δεκαετίες την πυραυλική δύναμη να πλήξουν κοντινές τους χώρες, συμμάχους των ΗΠΑ, από τον Απρίλιο αυτού του έτους, όμως, ίσως έχουν την δυνατότητα να πλήξουν και την ίδια την Αμερική. Η χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν εκτόξευσε δοκιμαστικά πύραυλο με το όνομα  Hwasong-14, ο οποίος θα μπορούσε να πλήξει την Αλάσκα ή το Σαν Ντιέγκο. Τις τελευταίες μέρες η Βόρειος Κορέα φαίνεται να απείλησε ότι θα χτυπήσει την νήσο Γκουάμ και αυτό ήταν που έκανε τον πρόεδρο Τραμπ να καταφερθεί εναντίον τους και να απειλήσει με σκληρά αντίποινα, μέχρι και πόλεμο.

Κάτι τέτοιο βέβαια, είναι μάλλον, δύσκολο να συμβεί, δεδομένου ότι ο πόλεμος είναι το τελευταίο που θέλουν και οι δυο χώρες.

Από την μια ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν έχει την στρατιωτική δύναμη που χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις ΗΠΑ και από την άλλη οι ΗΠΑ φοβούνται το ξέσπασμα ενός πυρηνικού ολέθρου στις πόλεις τους. Επιπλέον, και οι ίδιοι οι σύμμαχοι των Αμερικανών στην περιοχή, Νότιος Κορέα και Ιαπωνία, δεν φαίνονται ιδιαιτέρως διατεθειμένες να εμπλακούν σε κάτι τέτοιο, καθώς είναι οι πρώτες που κινδυνεύουν σε περίπτωση επίθεσης.

Οι Αμερικάνοι εξαπολύουν εδώ και πάνω από 15 χρόνια απειλές προς την Βόρειο Κορέα, με τον πρόεδρο Μπους να έχει δηλώσει μάλιστα, πως η χώρα ανήκει στον Άξονα του Κακού μαζί με το Ιράκ. Οι απειλές αυτές ήταν πάντα ασαφείς και ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε καμιά τους.

Ακόμα και οι απειλές του ίδιου του Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να μην έχουν καμία υπόσταση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε θέρετρο γκολφ για διακοπές, έκανες τις δηλώσεις περί φωτιάς  και μανίας σε μη προγραμματισμένη συνέντευξη, με τους συνεργάτες του να προσπαθούν να μαζέψουν ότι μπορούσαν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, δήλωσε από το αεροσκάφος που βρισκόταν, ότι «Οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα είχαν μια καλή εβδομάδα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ψήφισε ομόφωνα ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στην Βόρειο Κορέα, με την Κίνα και την Ρωσία να στηρίζουν την απόφαση αυτή». Όσο αφορά στα λεγόμενα του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να τον δικαιολογήσει λέγοντας πως, «Ο πρόεδρος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στον Κιμ Γιονγκ Ουν, σε μια γλώσσα που να καταλαβαίνει, γιατί δεν φαίνεται να κατανοεί την γλώσσα της διπλωματίας». Ο Τίλερσον δεν δίστασε να σχολιάσει και τις απειλές του προέδρου Τραμπ. «Από όσα ξέρω και έχω δει, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες 24 ώρες. Οι Αμερικάνοι μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια».

Όσο παράφρονας και να φαίνεται στον δυτικό κόσμο ο Κιμ Γιονγκ Ουν, οι ειδικοί συμφωνούν πως όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχτεί λογικός στην προσπάθεια να σιγουρέψει την βιωσιμότητα του καθεστώτος του. Η πολεμική δύναμη της Βορείου Κορέας έχεις σχεδιαστεί για να αποκρούσει έναν πόλεμο και όχι να τον αρχίσει.