Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
Κλείσιμο σε 10 δευτερόλεπτα..
Κλείσιμο
popaganda
popagandaΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΑ

«Πόσα θέλετε για να φύγετε από το Ευρώ;»

Σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε στο περιοδικό mediapart.fr για το παρασκήνιο της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και θεσμών. Διαβάστε εδώ τα βασικά σημεία μίας συνέντευξης που δημιουργεί περισσότερα ερωτήματα από όσα απαντά.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Τζάμαρος/FOSPHOTOS
17_27012252.

«Πόσα λεφτά θέλετε για να φύγετε από το Ευρώ;». Η ερώτηση αυτή δεν ανήκει σε κάποιον Κυνικό φιλόσοφο, αλλά στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η γαλλική ιστοσελίδα mediapart.fr,, η οποία φιλοξενεί – όπως η ίδια διατείνεται – συνέντευξη υψηλόβαθμου στελέχους της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Το εν λόγω πρόσωπο, διατηρώντας την ανωνυμία του, μιλά στο γαλλικό μέσο για όσα έγιναν πίσω από τις πόρτες των αιθουσών στις Βρυξέλλες. Παρουσιάζουμε τα βασικά σημεία από τη συνέντευξη του συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης:

1. Για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη: «Οι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί [ο Βαρουφάκης] έχει μία «κακή φήμη» στους κύκλους του Eurogroup και όσους βρίσκονται στην εξουσία, γιατί δεν τον θέλουν. Πολλοί είναι εκείνοι που λένε ότι δεν είναι αρεστός επειδή «κάνει μαθήματα» στους άλλους, ή επειδή είναι αλαζόνας […] Όμως εγώ νομίζω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι – και κυρίως οι πολιτικοί και όσοι έχουν εξουσία, ή ως υπουργοί οικονομικών συμμετέχουν στο Eurogroup – είδαν έναν άνθρωπο πολύ διαφορετικό από όλους αυτούς που είχαν μέχρι σήμερα συναντήσει στους πολιτικούς κύκλους, από τους οποίους εκλέχθηκαν, στην πορεία που είχαν μέχρι σήμερα στην πολιτική […] Έχεις να κάνεις με έναν άνθρωπο που έχει το δικό του κώδικα ντυσίματος, που έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ φιλικός, πολύ ανοιχτός, πολύ ειλικρινής […] Ο Βαρουφάκης δεν μπαίνει σε καλούπια και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ή τον αγαπάς, ή τον μισείς».

2. Όταν ο Ντάισελμπλουμ απείλησε ότι θα προκαλέσει την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος: « […] Τα μέλη του Eurogroup αντιστάθηκαν. Στις αρχές Φλεβάρη, αυτός [ο Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ] είπε στον Βαρουφάκη: «Ή υπογράφεις ένα μνημόνιο όπως έκαναν οι προηγούμενοι, ή η οικονομία σου θα καταρρεύσει. Πώς; Θα οδηγήσουμε εμείς τις τράπεζές σας σε κατάρρευση».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η 30 Ιανουαρίου 2015.

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η 30 Ιανουαρίου 2015.

3. Όταν ο Ντάισελμπλουμ πέταξε τον Βαρουφάκη έξω από το Eurogroup: […] Το Eurogroup δεν είναι ένα όργανο που λειτουργεί με την αρμόζουσα δημοκρατική πρακτική. Η ελληνική κυβέρνηση το ανακάλυψε πολύ αργά, όταν αυτοί [τα μέλη του Eurogroup] θέλησαν να πετάξουν τον Βαρουφάκη έξω από το Eurogroup, μετά την ανακοίνωση της διενέργειας δημοψηφίσματος. Ήταν μία κίνηση που αποσκοπούσε στο να ταπεινώσει την ελληνική πλευρά. Ο Βαρουφάκης ρώτησε: «Ποιος αποφασίζει αν θα συμμετέχω στο Eurogroup;», και ο Ντάισελμπλουμ απάντησε: «Εγώ το αποφασίζω».

4. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το δημοκρατικό έλλειμμα της Ευωζώνης: «Οι άλλες χώρες [εκτός της Ελλάδας] […] έπρεπε να αποδέχονται τον Σόιμπλε ως ενός είδους βασιλιά που ελέγχει τους άλλους, που μπορεί να υψώνει τη φωνή του και να λέει «ΟΧΙ». Ο Βαρουφάκης περιέγραψε περιστατικά που πραγματικά δείχνουν πως η Ευρωζώνη είναι εντελώς αντιδημοκρατική, μία οιονεί νεοφασιστική ευρωδικτατορία».

5. Όταν οι πιστωτές παραδέχτηκαν ότι εκβιάζουν την Ελλάδα: «Στα μέσα Μαρτίου, τελικά, πηγές των Βρυξελλών είπαν στους Έλληνες απεσταλμένους ότι «ναι, οι θεσμοί – η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- χρησιμοποιούν την οικονομική ασφυξία για να εξαναγκάσουν την ελληνική κυβέρνηση να πειθαρχήσει και να αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχεται το χειροκρότημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 10 Ιουλίου 2015.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δέχεται το χειροκρότημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 10 Ιουλίου 2015.

6. Για το ποιος πραγματικά επιθυμεί το Grexit: «[…] Μόνο ο Βαρουφάκης μιλούσε ευθέως. Ο Σόιμπλε είπε κάποια στιγμή: «Πόσα λεφτά θέλετε για να φύγετε από το Ευρώ;». Δεν θέλει με τίποτα την Ελλάδα στο Ευρώ. Ήταν ο πρώτος που έθεσε το ζήτημα στο τραπέζι το 2011».

7. Για τις αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης: «Πήγαμε σε έναν πόλεμο νομίζοντας πως έχουμε τα ίδια όπλα μαζί τους [με τους δανειστές]. Υποτιμήσαμε τη δύναμή τους […] Πρόκειται για μία εξουσία που εισχωρεί σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, στον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι. Η εξουσία αυτή ελέγχει και εκβιάζει. Έχουμε μικρά περιθώρια ελιγμών. To ευρωπαϊκό οικοδόμημα είναι ήδη καφκικό».

Μπορείτε να διαβάσετε την πλήρη συνέντευξη εδώ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
POP TODAY
popaganda
© ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ ΕΠΕ 2024 / All rights reserved
Διαβάζοντας την POPAGANDA αποδέχεστε την χρήση cookies.