PΟP13: Μια χρονιά στα σπορ

Ποδόσφαιρο

Η Εθνική ομάδα κατάφερε μέσω των μπαράζ να ξεπεράσει το εμπόδιο των γειτόνων Ρουμάνων, που δεν ήταν τίποτα το ιδιαίτερο, και να περάσει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Η κληρωτίδα ήταν για άλλη μια φορά ευγενική απέναντι στον Φερνάντο Σάντος και εκεί θα βρούμε αντιπάλους την Κολομβία, την Ιαπωνία και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Το ταξίδι στη Βραζιλία είναι χορηγία από τον Κώστα Μήτρογλου που περνά την καλύτερη και πιο ώριμη φάση της ποδοσφαιρικής του ζωής. Ένα γκολ στο Καραϊσκάκη, ένα στη Ρουμανία, γεια σας και τα λέμε στο Ρίο. Δεν έχει σταματήσει να βάζει γκολ όλη τη χρονιά, ειδικά από τη στιγμή που ο Μίτσελ του έδωσε φανέλα βασικού και πολλοί λένε ότι η αξία του ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές είναι πρώτος σκόρερ στην Ελλάδα, έχει κάνει χατ-τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ και η ομάδα του, ο Ολυμπιακός, έχει περάσει ήδη στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Ο Μίτσελ, που ο κόσμος τον ήθελε να αποχωρεί το Σεπτέμβρη, είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για αυτή την θετική πορεία του Ολυμπιακού αφού εκτός του περσινού νταμπλ, με τον τελικό κυπέλλου να θεωρείται ντροπή, που πήρε με τους Κόκκινους φέτος έχει καταφέρει να φτιάξει μια καλύτερη ομάδα που παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, σπάζοντας διάφορα ρεκόρ.

Η ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της έπεσε κατηγορία. Ωστόσο οι φίλαθλοί της είναι συσπειρωμένοι, ο Μελισσανίδης ξαναπήρε το τιμόνι της ομάδας, το νέο γήπεδοΗ Αγιά Σοφιά” σε λίγο καιρό θα αρχίσει να χτίζεται και όλοι περιμένουν να περάσουν τα δύο επόμενα χρόνια για να γυρίσει εκεί που ανήκει. Μαζί της στους πανηγυρισμούς δε θα είναι ο Γιώργος Κατίδης που έκανε άνω-κάτω το ποδοσφαιρικό τμήμα και την κερκίδα με τον ναζιστικό του χαιρετισμό στο παιχνίδι με τη Βέροια τον Μάρτιο.

Σε διεθνές επίπεδο αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν το treble της Μπάγερν με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρό της, η αναγέννηση της Ντόρτμουντ και κάποιες ηχηρές αποχωρήσεις. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά από 29 χρόνια στο τιμόνι της Γιουνάιτεντ είπε αντίο, ο Σκόουλς -ο ένας εκ των δυο πιο πιστών στρατιωτών του, ο άλλος είναι ο Γκιγκς– το ίδιο και ένας άλλος παίκτης της γενιάς του ‘92, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ κρέμασε τα παπούτσια του κάνοντας μας να καταλάβουμε ότι μεγαλώνουμε. Και αυτό δεν είναι ωραίο.

Επίσης το 2013 μπορεί να είναι η χρονιά (χλωμό) που θα σπάσει το δίπολο Ρονάλντο-Μέσσι όσον αφορά τους καλύτερους του κόσμου, αφού σφήνα ανάμεσα τους έχει μπει ο Ριμπερί της Μπάγερν (αφού ήταν πρωταγωνιστής στην καταιγιστική αυτή χρονιά για τους Γερμανούς) και ο Σουάρες που είναι η φετινή Λίβερπουλ. Με ένα καλό Μουντιάλ ή ένα σπουδαίο κατόρθωμα με τους “Κόκκινους” θα διεκδικήσει επί ίσοις όροις τη Χρυσή Μπάλα της επόμενης χρονιάς.

Mπάσκετ

Στο χώρο της μπάλας που παίζεται με τα χέρια μεγάλος νικητής δεν ήταν ούτε ο Ολυμπιακός που κέρδισε τη δεύτερη σερί Ευρωλίγκα στο Λονδίνο αυτή τη φορά, απέναντι στη Ρεάλ με 100-88 αλλά ούτε κι ο Παναθηναϊκός που “σκούπισε” με 3-0 τον πρωταθλητή Ευρώπης στα πλαίσια των τελικών της Α1.

Ο νικητής λέγεται Γιάννης Αντετοκούνμπο, είναι Έλληνας, είναι 18 χρονών, παίζει πλέον βασικός στο ΝΒΑ και τους Μιλγουόκι Μπακς και σχεδόν κάθε εβδομάδα βλέπουμε highlights του στο top 10 των καλύτερων φάσεων στην Αμερική.

Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ από την άλλη πλευρά, απέτυχε παταγωδώς στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, οι βλέψεις που είχε για μετάλλιο αποδείχθηκαν αστείες με την εικόνα που παρουσίασε το σύνολο του Τρινκιέρι στο γήπεδο και η 11η θέση ήρθε για να ολοκληρώσει την ελληνική μπασκετική τραγωδία ένα χρόνο περίπου μετά τον αποκλεισμό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Στο ΝΒΑ πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Miami Heat που κέρδισαν στο έβδομο παιχνίδι της σειράς τους San Antonio Spurs κατακτώντας τον δεύτερο στη σειρά τίτλο τους.

Κωπηλασία – Κανόε Καγιάκ

Το 2013 ήταν μια χρονιά που θέλει να ξεχάσει ο ελληνικός κόσμος των υδάτινων σπορ καθώς ο πρωταθλητής κωπηλασίας Στρατής Αλεξίδης πέθανε σε ηλικία 26 ετών από καλπάζουσα μορφή λευχαιμίας όπως και ο 37χρονος πρωταθλητής του κανόε καγιάκ Ανδρέας Κιλιγκαρίδης μετά από λίγες μόνο ημέρες. Τα δύο περιστατικά δεν σχετίζονταν μεταξύ τους ωστόσο σόκαραν την κοινή γνώμη.

Ρόδες

Στο χώρο του αυτοκινήτου ήταν η χρονιά της Red Bull που είδε δυο αθλητές της να κυριαρχούν. Ο 26χρονος Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ βγήκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά πρώτος στην Formula 1 και ο Γάλλος Σεμπαστιάν Οζιέ ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο WRC για τη φετινή σεζόν.

Το περιστατικό όμως που έχει αφήσει τους πάντες με το στόμα ανοιχτό είναι ο τραυματισμός του Μίκαελ Σουμάχερ στο κεφάλι, δύο μέρες πριν, ύστερα από ατύχημα στο σκι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κόμμα και η ζωή του διατρέχει κίνδυνο.

Τένις

Το 2013 ήταν η χρονιά του Άντι Μάρεϊ.Αυτός μάλιστα έφτιαξε την πιο ωραία ιστορία τένις για το έτος που τελειώνει όταν στις 7 Ιουλίου στον τελικό του Ουίμπλεντον κέρδισε τον Νόβακ Τζόκοβιτς. Στο τελευταίο game το μπαλάκι του “Νόλε” βρήκε φιλέ και ο Μάρεϊ έγινε ο πρώτος Βρετανός εδώ και 77 χρόνια που κατέκτησε το συγκεκριμένο grand slam στη χώρα του. Ο Μάρεϊ δεν γονάτισε, όπως είθισται να κάνουν οι περισσότεροι νικητές, αλλά σήκωσε τα χέρια του στον ουρανό δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι πλέον είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης και πως το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου μόνο τυχαίο δεν ήταν.

Άλλα σπορ

Τρία μεγάλα αθλητικά γεγονότα που τάραξαν τον παγκόσμιο αθλητισμό ήταν οι βομβιστικές επιθέσεις στον Μαραθώνιο της Βοστώνης όπου τρεις άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο και 264 τραυματίστηκαν, το σκάνδαλο ντόπινγκ του Λανς Άρμστρονγκ όπου παραδέχτηκε ότι έπαιρνε αναβολικά, χάνοντας όλα του τα τρόπαια και η δολοφονία της Ρίβα Στίνκαμπ, συντρόφου του Όσκαρ Πιστόριους από τον ίδιο στις 14/2 στο σπίτι του στην Πρετόρια.

Θοδωρής Κανελλόπουλος

Share
Published by
Θοδωρής Κανελλόπουλος