Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ενάντια στο ρατσιστικό επεισόδιο.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ενάντια στο ρατσιστικό επεισόδιο.

Μέλη μίας από τις μεγαλύτερες αδελφότητε στις ΗΠΑ αποβλήθηκαν χθες από το campus του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, μετά την αποκάλυψη ενός βίντεο στο οποίο προβαίνουν σε ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς. Ο Ντέιβιντ Μπόρεν, πρύτανης του πανεπιστημίου, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά τους «άρρωστη» και είπε ότι η αδελφότητα Sigma Alpha Epsilon (SAE), στην οποία είναι ενταγμένοι οι εν λόγω σπουδαστές, είναι πλέον ανεπιθύμητη στους χώρους του Πανεπιστημίου.

Το ακρωνύμιο της οργάνωσης SAE.

Το ακρωνύμιο της οργάνωσης SAE.

«Δεν είμαστε τέτοιοι (σ.σ.: ρατσιστές)», δήλωσε ο Μπόρεν σε συνέντευξη τύπου. «Αυτοί οι μαθητές θα εγκαταλείψουν τη φοιτητική τους εστία μέχρι αύριο βράδυ, το σπίτι στο οποίο μένουν θα κλείσει και, όσον αφορά εμένα, δε θα τους δοθεί πίσω – τουλάχιστον όχι όσο είμαι εγώ πρύτανης».

Πολλές οργανώσεις αδελφότητας – κοινωνικές οργανώσεις στήριξης προπτυχιακών φοιτητών – προσφέρουν φοιτητικά σπίτια στα περισσότερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Ωστόσο, πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν απορρίψει τη συνεργασία με τέτοιες οργανώσεις, υποστηρίζοντας πως η δομή τους είναι ελιτίστικη και άνιση, περιχαρακωμένη σε συγκεκριμένες κοινωνικές και εθνικές ομάδες. Το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα διερευνά το παραπάνω περιστατικό, εξετάζοντας το σενάριο να αποβάλει διαπαντός τους φοιτητές που προέβησαν στη ρατσιστική συμπεριφορά. «Θα ήμουν χαρούμενος αν αυτοί οι σπουδαστές εγκατέλειπαν το πανεπιστήμιο και δεν ήταν πια φοιτητές μας; Ναι!», είπε ο Μπόρεν. «Σε αυτό το πανεπιστήμιό δεν έχουμε χώρο για ρατσισμό και μισαλλοδοξία».

Το 10 δευτερολέπτων βίντεο ανέβηκε για πρώτη φορά στο ίντερνετ την Κυριακή από την Unheard, μία οργάνωση έγχρωμων σπουδαστών του πανεπιστημίου, ενώ εκτενές ρεπορτάζ για το συμβάν έκανε και η φοιτητική εφημερίδα Oklahoma Daily. Το βίντεο δείχνει φοιτητές σε λεωφορείο, οι οποίοι, ντυμένοι για έξοδο, τραγουδούν σε χορωδία συνθήματα με προσβλητικές αναφορές στους Αφροαμερικάνους, δίνοντας όρκο πως δε θα δεχτούν ποτέ κανέναν μαύρο στην αδελφότητά τους.

«Το βίντεο περιέχει γλώσσα που δείχνει έλλειψη σεβασμού, είναι προσβλητική και απαράδεκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Unheard. «Έχουν περάσει 50 χρόνια από τα γεγονότα στην Σέλμα της Αλαμπάμα και υπάρχουν ακόμη πολλοί λόγοι για να διαδηλώσουμε. Ως λαός έχουμε κάνει πράγματι πολλά βήματα μπροστά, όμως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας». Η αναφορά στα γεγονότα της Σέλμα δεν είναι τυχαία, αφού ο Μπαράκ Ομπάμα παρευρέθηκε το περασμένο Σάββατο στις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την μεγάλη πορεία του 1965 στο Σέλμα της Αλαμπάμα, για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικάνων στις ΗΠΑ. Η Unheard, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως μία ένωση έγχρωμων σπουδαστών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα με σκοπό την ευρύτερη αντιπροσώπευση και υποστήριξή τους στο campus, οργάνωσε χθες πορεία διαμαρτυρίας. Ο Μπόρεν δήλωσε πως ομάδα προσωπικού του πανεπιστημίου συμμετείχε στη διαδήλωση.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ενάντια στο ρατσιστικό επεισόδιο.

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα ενάντια στο ρατσιστικό επεισόδιο.

«Σοκαρίστηκα από το γεγονός ότι το έκαναν ανοιχτά στο λεωφορείο, σαν να ήταν υπερήφανοι για τις πράξεις τους», δήλωσε στο Associated Press ο Τζέιρντ Σκάρμπορο, φοιτητής του πανεπιστημίου της Οκλαχόμα. «Από το σύνθημα μπορούσες να καταλάβεις ότι το είχαν ξανακάνει στο παρελθόν. Δεν το έκανα για πρώτη φορά. Και το έκανα όλοι». Σε ανακοίνωσή της η αδελφότητα SAE ανέφερε: «Ζητάμε συγγνώμη για την ανάρμοστη και ρατσιστική συμπεριφορά των ατόμων στο βίντεο. Μας προκαλεί αηδία η σκέψη και μόνο ότι οποιοδήποτε μέλος μας θα μπορούσε να συμπεριφερθεί με ανάλογο τρόπο. Έχουμε πάνω από 15 000 κολεγιακά μέλη σε όλη τη χώρα και αυτό το περιστατικό δεν αντανακλά το ήθος των άλλων αδελφών, καθώς η SAE δεν υποστηρίζει τις πράξεις μίσους». Η ηγεσία της οργάνωσης παραδέχτηκε επίσημα τη συμμετοχή των μελών της στο επεισόδιο.

«Δεν ήμουν απλά σοκαρισμένος και απογοητευμένους, αλλά πραγματικά αηδιασμένος από την απροκάλυπτη εκδήλωση ρατσισμού στο βίντεο», δήλωσε ο Μπραντ Κόεν, πρόεδρος της αδελφότητας. «Η SAE είναι μία πολυπολιτισμική οργάνωση και για αυτό δείχνουμε μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ρατσισμού». Ο Κόεν υποστήριξε με ανάρτηση του στο Twitter ότι όσοι σπουδαστές εμπλέκονται στο συμβάν θα αντιμετωπίσουν τις ανάλογες συνέπειες.

Το Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα έχει 27 000 φοιτητές, το 5% των οποίων είναι έγχρωμοι.

 Το βίντεο της οργάνωσης Unheard:

http://youtu.be/GBq4_A9nQvw

Το ρεπορτάζ του CNN με πλάνα από το ρατσιστικό παραλήρημα των φοιτητών:

http://youtu.be/RdtfKYitMDI